• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed gerekli değildir ve çed olumlu belgesinin devrinin yapılışı

Arkadaşlar Merhaba,

Bugün sizlere ÇED Gerekli Değildir Belgesi ile ÇED Olumlu Belgesinin devrinin nasıl ve hangi durumlarda yapılması hakkında bahsedeceğim.

Öncelikle bu devir neden ve hangi durumlarda yapılır bunlardan bahsedeyim...

Örnek verecek olursak tesisinize zamanında Proje Tanıtım Dosyası(PTD) veya Çevresel Etki Değerlendirme Dosyası (ÇED) hazırlandığını varsayalım. Eğer tesisiniz ilgili adresten taşınmadığı, kapasite artırımına gitmediği ve proje sahibinin değişmediği sürece tesisin ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi geçerliliğini koruyacaktır.

Eğer tesisiniz de satış/devir işlemi olacak veya oldu ise mevcut ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi geçerliliğini kaybedecektir. Mevcut ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesinin geçerliliğinin kaybedilmemesi ve tekrardan proje hazırlanılarak maddi ve vakit kaybının yaşanmaması için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği ;

"Madde 21 - (1) Proje sahibinin herhangi bir nedenle değişmesi durumunda; projenin yeni sahibi, devirle ilgili bilgi ve belgelerin tasdikli suretini, taahhütnamesini ve imza sirkülerini Valiliğe sunmakla yükümlü olup, projenin önceki sahibinin taahhüt ve yükümlülüklerini, devir tarihinden itibaren, başka bir işleme gerek kalmaksızın üstlenmiş sayılır."


hükmü yer almaktadır.

Yani tesisinizin devrini alacak firma hazırlanmış olan PTD veya ÇED dosyasındaki taahhütleri kabul edeceğini taahhüt eder ise tekrardan proje hazırlıklarına gerek kalmadan eski tesisinin ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesini kendi unvanına devrini alabilir.

Unutulmamalı ki ÇED Devri dediğimiz olay sadece Proje Sahibinin Değişmesi durumunda gerçekleşebilir.
Herhangi bir taşınma veya en ufak bir kapasite artışının söz konusu olduğu durumlarda ÇED Devir İşlemi gerçekleşememektedir.

Peki ÇED Devrini nasıl yapılmakta;


Öncelikle yukarıda da ilgili yönetmelik maddesinde yazdığım gibi devir ile ilgili belgelerin elimizde olması gerekmektedir. (Satış Sözleşmesi, Devir Sözleşmesi vb.)

Akabinde ilgili İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvuru yaparak ÇED Devrini yapabilirsiniz.
(Sunduğunuz dilekçenin eki ilgili İl Müdürlüğü'ne göre değişkenlik gösterebilir. İşletmeniz ile ilgisi olmayan ekleri dilekçeden çıkarabilirsiniz.)

ÇED Devri ile ilgili örnek dilekçe (ek listesi dilekçede yazmakta) ve örnek taahhütname makalenin ekindedir. (Ekteki dilekçe arsası/binası kiralanan bir işletme için örnek olarak hazırlanmış olup bundan dolayı kira sözleşmesi eke konulmuştur. Dilerseniz sizde kendiniz bir dilekçe hazırlayabilirsiniz.)

NOT-1: Tesisiniz ÇED Devri gerçekleştikten sonra eski tesise ait ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi kaybedilmemelidir. İl Müdürlükleri ÇED Devrine ilişkin devri alan firma adına tekrardan ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi basmamaktadır. Sadece ilgili ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesinin devir alan firma adına geçerli olduğuna dair yazı vermektedir.

NOT-2: ÇED Kapsam Dışı yazısı veya ÇED Muafiyet yazılarının devir işlemleri çalıştığım İl Müdürlüklerinde yapıldığını görmedim. Bundan dolayı bu yazıların devir işleminden sonra devri alan firma adına tekrar hazırlanıp ilgili İl Müdürlüğü'ne sunulmasını tavsiye ederim.​
 
Anonim (6c81)Merhabalar,
Örnek dilekçe ve taahhütname ektedir. Firmanın sahipleri aynı olup sadece unvanı değişecek/değişmiş ise dilekçeyi unvan değişikliği olduğuna dair düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca ÇED Devrine ilişkin taahhütnameyi il müdürlüğü noter onaylı isteyebilir. Bundan dolayı dilekçenizi vermeden il müdürlüğü ile görüşmenizi tavsiye ederim.
 

Ekli dosyalar

  • ÇED DEVİR Taahhütnamesi.doc
    26 KB · Görüntüleme: 133
  • ÇED Devri Başvuru Yazısı.docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 121
Önceki cevapları görüntüle…
Merhabalar, Çed devri yaparken firma merkezi adına alınmış bir dosyada örneğin 5 tane kapı numarası için hazırlanan dosyada sonradan 1 kapı numarasının çed devri süreci nasıl işlemeli ve sonradan o 1 numaralı kapıya kapasite artışı yapılması planlanır ise cezai müeyyide söz konusu olur mu
?
 
Yasemin MendeşMerhaba,

5 tane kapı numarasının ayrı ayrı ÇED Belgesi var ise; her çed belgesi için devir işlemleri yukarıda yazıyor. Aynı şekilde her çed belgesinin kapasitesinin artırılması planlanıyor ise kapasite artışı başvurusu yapılıp çed belgesi alınmadan kapasitenin arttığı tespit edilirse cezai işlem uygulanır.

Ama çed belgeniz bir tane olup adresinde 5 tane kapı numarası var ise her kapı numarası için devir işlemi yapılamayacağı kanaatindeyim çünkü belge tek ve 5 tane kapı numaralı olan adrese verilmiş.

Çed'de ne olursa olsun kapasite artışı başvurusu yapmadan yapılacak herhangi bir fiziki kapasite artışı (herhangi bir makine getirimi) veya kapasite raporunda kapasite artırımının yapıldığının tespiti cezai işlem ile sonuçlanabilir. Bu durumun çed devri ile hiç bir alakası yoktur.
 
işte çedimiz tek ve kapılardan birine farklı firma geçiş yapacak bu süreçte de firma çed ile alakalı dosya hazırlamak istediğinde içeride devraldığı çede tabi proje sebebi ile ceza ve kapatma ile karşı karşıya bu konuda çözüm öneriniz var mı peki işin içinden çıkamadık.
 
Yasemin MendeşFirma örnek verdiğim kapı numarası 1 olan çalışma alanında çed belgesinde yer alan faaliyetin aynısını mı yapacak veya üretim faaliyeti çedin başka bir maddesine mi tabi bu konu hakkında hiç bir bilgi yok. Haliyle bende aklıma gelen ihtimaller dahilinde aşağıda örnek vererek açıklamaya çalıştım. Umarım faydası olur.

Yani örnek veriyorum; kapı numarası 1 olan çalışma alanını firma kiraladı ve 1 numaralı alanda çed belgesinde yer alan faaliyeti veya faaliyetlerinden bir tanesini yapacak ise bir dilekçe ile iş çözülebilir. Bence bir cezai işlem vs. olmaz. (dikkat edin kiraladığını varsayıyorum.)

Varsayalım kapı numarası 1 olan çalışma alanını satın aldı ve çed belgesinde yer alan faaliyeti yapmak istedi. Burada çed belgesinin devrini alması en sağlıklı olanı olur lakin firma çedi ortak bir şekilde tüm kapı numaralarına aldığı için müdürlük çed devrini kabul etmeyebilir. (burada il müdürlüğü ile güzelce olayı anlatıp konuşmakta fayda var)

Varsayalım kapı numarası 1 olan çalışma alanında "a" konulu faaliyete ilişkin zamanında çed alınmış fakat kapı numarası 1 olan çalışma alanını karşı firma ister kiralasın ister satın alsın "b" konulu faaliyette bulunacak ise her türlü çed görüşü/çed belgesi alması gerekmektedir.

Önemli olan firma faaliyete başlamadan önce çed sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayarak faaliyetlerine başlar ise cezai bir işlem olmaz. Önemli olan firma çed işlemlerini tamamlamadan herhangi bir faaliyete başlamasın.
 
Merhabalar Oğuzhan Bey,
Firmam için ÇED Devri işlemi yapacağım konu ile alakalı çed devri süreci ne kadar zaman alıyor kaç gün,birde bu süreçte eski firma motat atık almaya devam edebiliyor mu edebiliyorsa sanırım devri yapılan firmanın çed i çıkana kadar devam edebilir. Çed devri yapıldıktan sonra devri alınan firma Çevre İzin lisans belgesine sahip olsa bile yeni devri alan firma süreçlere sıfırdan başlayacak değil mi il müdürlüğü uygunluk yazısı gfb ve sonrasında çevre izin lisans olacak şekilde
 
Biz bölgemizde şöyle durumlar yaşıyoruz. Site A müteahhitlik firmasınca yapılıyor (inşaatı) ve ÇED kararı bu müteahhitlik firması adına alınmış oluyor. İnşaat tamamlanıyor ve burada B site yönetim firması adında bir yönetim oluşturularak faaliyet başlıyor. Burada herhangi bir devir VS de olmuyor yani devir belgesi de olmuyor, evler tek tek satılıyor ve ev sahiplerince bir site yönetimi oluşturuluyor bu durumda müteahhitlik firması adına alınan çed kararının site yönetimi adına çevrilmesi için nasıl bir yol izlenebilir.
 
Şafak Yılmazİnşaatı tamamlandıktan sonra konutlar için çed devrinin nasıl yapılacağını açıkcası bilmiyorum. İlk kez böyle bir soru ile karşılaştım.
Benim şahsi yorumum inşaat bittikten sonra her daire sahibine çed devri yapılamayacağı için bence gerek olmaz çed devrine. Konut inşaatlarında çed devri şöyle olabilir. A müteahhiti başlar bitiremez sonra B müteahhitine işi devreder o zaman çed devri olur. Ama daire satış aşamasına geldikten sonra çed devrinin gerekliliğini anlamadım.
Tabi bu konuyu ilgili il müdürlüğü ile veya bakanlıkla görüşmekte fayda var.
 
Merhaba arkadaşlar, danışmanlığını yapmakta olduğumuz 354 konutlu sitemiz var. (çed kapsamı Ek 2 toplu konut projesi oluyor) siteyi yapan müteahhitlik firması proje için çed gerekli değildir kararını kendi firması adına almış. Projeyi tamamladıktan sonra da evleri satmış. Akabinde site yönetimi kurulmuş. Şimdi biz çevre izni almak istiyoruz ama ÇED kakarındaki isim farklı, mevcut çed kararını site yönetimi adına değiştirmek istiyoruz lakin projeyi yapan firma iflas etmiş ortada bir firma yok. Devir sözleşmesi veya projeyi tamamladım VS gibi bir evrak da bulunamıyor. Nihayetinde evler yapılmış ve satılmış, il çevre müdürlüğüne projeyi yapan firmanın kapandığını ve kapandığına dair ticaret sicil gazetesini ve mevcut çed kararındaki tüm tahhütleri kabul edildiğine ve herhangi bir kapasite artışı yapılmadığını dair noter onaylı tahhütname ile başvurduk, belediyeden de güncel yapı Sayısı teyit yazısı aldık sayıda bir değişiklik yok. lakin il çevre müdürlüğü devire ait sözleşme olmadığından olumsuz cevap verdi. Bu durumu nasıl çözebiliriz. Ekte yazıyı gönderdim.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20240507_142632_edit_539569065255167.jpg
    Screenshot_20240507_142632_edit_539569065255167.jpg
    437.3 KB · Görüntüleme: 14
Şafak YılmazBenzer durumu yaşadık. Belediyeden ruhsatları istedik geriye dönük hangi firmalar devraldı ise tesisi. Bizim durumumuzda ama tesisin de sözleşmesi yoktu ama iflas kurulu kararı ile satın alma vardı o yüzden onları sunarak alabilmiştik. Konut satışlarına ilişkin evraklarınız var mıydı onları sundunuz mu?
 
Üst