• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Büyük kaza önleme politikası

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Merhaba arkadaşlar,
Seveso bildirimi yaptığımda "alt seviyeli kuruluş" sınıfına girdik. Alt seviyeli kuruluşlar da BKÖP hazırlamak zorunda. İnternet ortamında araştırdım. Eğitim slaytları çıkıyor. Ancak pek de açıklayıcı değil. Elinde BKÖP ile ilgili örneği olan var mı? Paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.
 
BEKÖP ile ilgili bir taslak, örnek vb var mı? Yönetmelikte yazılanlarla bir çalışma yapamadım BEKÖP ile ilgili. İnternetten birkaç örnek buldum. BEKÖP yükleyen oldu mu? ve Hazırladığı BEKÖP'e Bakanlıktan, İl Müdürlüğünden olumlu veya olumsuz cevap alan oldu mu?
 

Ekli dosyalar

  • Major Accident Prevention Policy - October 2010.pdf
    73.6 KB · Görüntüleme: 254
  • MAPP Örnek.pdf
    426.5 KB · Görüntüleme: 329
Risk Yönetimi grubunda paylaşıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kimyasal yönetimi ve büyük endüstriyel kazaların kontrolü hakkındaki hizmet içi eğitim sunumları aşağıdaki linktedir.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

 
arkadaşlar ben sveso beyanını yaptım. beyan sonucunda işletmemiz sistem tarafından alt seviyeli kuruluş olarak belirlendi. bu nedenle BEKÖP (büyük endüstriyel kaza önleme politikası) hazırlamam gerekiyor. yönetmelik istenen bilgiler çok detaylıca bunun için bakanlığında yayımlamış olduğu bazı dökümanlar mevcut. anca BEKÖP formatını göremedim elinde hazırlanmış bir BEKÖP örneği olan varmı?
 
Arkadaşlar seveso bildiriminde kapsam dışı çıkan bir firma için ne yapılmalıdır? Her sene tekrar seveso yapılacak mıdır?
 
Arkadaşlar merhabalar,

Bulunduğum tesis içerisinde Boya,tiner ve tutkal kimyasalları kullanılmaktadır.Tabiki Bunların oluşan atıkları......Oluşan atık 1 ton/ay altındadır.yani yönetmelik gereği mali sorumluluk sigortasına gerek yok diye biliyorum.Peki boya, tiner ve tutkal (toplamda 4 ton /ay olduğunu düşünürsek) stokta bulundurulduğundan kimyasallar ayrıca mali sorumluluk sigortası yaptırmak gerekirmi acaba? Şirketin aynı zamanda sigortası var ve bu nedenle gerek yok diye düşünüyorum....ne dersiniz....

Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.......
 
asıl sorunu bilmiyorum ama, ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçme durumları olduğunda atık olarak değerlendiriliyor ki bazen ayda bir tonu geçebiliyor benim örneklerimde . bir günde 1 ton 2 tok atık oluşuyo ve 1-2 günde bertarafa gidiliyor. böyle bir durum için atıklara sigorta yaptırılması gerekiyor.
 
Arkadaşlar yönetmelik 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe giriyor.

Seveso Bildiriminize göre Alt veya Üst seviye kuruluş iseniz yapmanız gereken şeyler var,
- Taslak Güvenlik Raporunun Hazırlanılması
- Dahili Acile Durum Planının Hazırlanması
- Büyük Kaza Önleme Politikasının Oluşturulması

gibi. Bunlarla ilgili yönetmelikte geçen rehber yayımlanmadı diye biliyorum. Bir arkadaşımdan da yönetmeliğin 2016'ya erteleneceğini duydum. Sizin duyumlarınız veya yaptıklarınız var mı? BEKKHY gerekliliklerini yerine getirebildiniz mi?
 
@putperest

Merhaba arkadaşlar,
Bende Alt Seviyeli kuruluş olarak belirlenen bir firmam için BEKÖP hazırlamaya çalışıyorum. sırf 01.01.2014'te sisteme bir doküman girmiş olmak için. ancak hiçbir örnek olmadığından nasıl yapılması gerektiğini bilmiyorum.
ertelenme durumu ya da örnek bir dokümanın yayınlanması hakkında bilgisi olan var mı?
teşekkürler..
 
yönetmelik yayımlandı arkadaşlar :)
 

Ekli dosyalar

  • büyük end. kaza. yönetmelik 30.12.2013[1].docx
    34.9 KB · Görüntüleme: 64
Yürürlük
MADDE 25 – (1) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müştereken hazırlanan bu Yönetmeliğin;
a) 7 nci maddesi yayımı tarihinde,
b) 9 uncu maddesi ve 14 üncü maddenin ikinci fıkrası 1/1/2017 tarihinde,
c) 24 üncü maddesi 1/1/2014 tarihinde,
ç) Diğer maddeleri ise 1/1/2016 tarihinde,
yürürlüğe girer.


Bildirimler
MADDE 7 – (1) Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen tehlikeli maddeleri bulunduran veya bulunduracak kuruluşun işletmecisi;
a) Faaliyet halindeki kuruluş için bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren,
b) Kuruluş faaliyete geçmeden önce,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasındaki özel program paketini kullanarak bildirimini yapar.
(2) İşletmeci;
a) Beyan edilen tehlikeli maddelerin miktarında kuruluşun seviyesini etkileyecek bir değişiklik olması,
b) Beyan edilen tehlikeli maddelerin niteliğinde veya fiziki şeklinde değişiklik olması,
c) Uygulanan proseslerde değişiklik olması,
ç) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması,
d) Kuruluşun faaliyetine son vermesi veya devredilmesi,
hallerinde yirmi iş günü içerisinde bildirimini günceller.


Mümkün olan en yüksek önlem seviyesi
MADDE 9 – (1) İşletmeci, kantitatif risk değerlendirmesine göre belirlediği tehlikeli ekipmanlar için senaryo edilen her bir büyük kazanın her türlü sonucunun meydana gelme frekansını 1x10-4/yıl seviyesine veya bu seviyeden daha küçük bir seviyeye indirmek zorundadır.

MADDE 14
(2) İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri harici acil durum planını veya planlarını 6 ay içerisinde hazırlar.
Harici acil durum planı
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 24 – (1) 18/8/2010 tarihli ve 27676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Yine iki yıl ötelenmiş yönetmelik. Hali hazırda bildirim yapmayan varsa yapsın şu aralar :D
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

yukarıdaki adrese kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaparak bildirim yapılıyor. ancak daha öncesinde seveso bildirim uygulamasının dilekçe ile açtırılması gerekiyor.
 
Seveso bildirimi bir kere yapıldıktan sonra her sene yapılması gerekli midir, daha önce firmamızda seveso bildirimi yapılmış ve kapsam dışı sınıflandırılması verilmiş, her sene bildirim yapıp bu sınıfı belirlemek mi gerekiyor, siz her sene yapıyor musunuz diğer atık beyanları gibi?
 
@shalic
Hayır her sene yapılmıyor..Kullanılan kimyasallarda bir değişiklik olduğu zaman tekrar bildirim yapmak gerekiyor..
 
Bilgilendirme için teşekkürler. büyük bir yük kalktı gerçekten. 2016 yılına yaklaşırken yeniden görüşmek üzere:) tabi yine ertelenmezse..
 
Teşekkür ederim Gül hanım,
Resmi bir dayanak eklemem gerekiyor yapmamamız için nereden bulabilirim, değişiklik olmadığı taktirde, bir kere yapılmasının yeterli olduğunu ...
 
Üst