• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyofosfor havuzu ORP

aatan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2012
arkadaşlar merhaba tesis A2O prosesine göre işletiliyor. biyofosfor havuzu seri işletiliyor bıiofosfor havuzunun son tankının orp değeri -450 leri gösteriyor bu tarz problem olması durumunda ne yapmamız gerekıyor deger olması gereken aralığa nasıl getirilir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanBOİ karşısında azot ve fosfor çok yüksekmiş. Bu nasıl bir kentsel atık su? Çok yüksek bir azot ve fosfor girişi varmış.

Ben deşarjda 1 mg/L üstü amonyum ölçüyorsam "bu yüksek" deyip oksijenli alanı artırma, oksijen miktarını artırma gibi müdahale ediyorum.

Deşarjda yine 1 mg/L üstü nitrat görürsem "bu yüksek" deyip anoksik alanı artırıyorum ya da oksijen kısma imkanım varsa amonyum sıkıntım yoksa kısıyorum.
 
Anonim (a7ac)tesiste problem var büyük hemde geri devir mlss 10000 mg/L idi havalandırma 5200 mg/L bir anda geri devir 5000 mg/L havalandırma 3500 mg/L oldu.uzun havalandırma havuzu demiştim.anoksik kısımda çamur dibe cokmus durumda hava verdiğimde parça parça hallerde yukarı çıkıyor.oksik kisimdada üst kısım çok sulu oksijen çok yüksek son cokturmelerim çok çok aşırı temiz giriş çıkış değerlerimde sıkıntı yok sadece çıkış nitratim yüksek anoksik kısmından oksijen kapatıyoruz bu sefer yüzey su oluyo çamur dibe çöküyor. çamur dipte doğal olarak anoksikten oksik havuza su geçiyor oksik kısmın oksijeni tavan yapiyor.resimdekiler imhof .geri devir düşük için çamur atımı da yok . havalandırma mi nasıl duzeltebilirim yardımcı olabilir misiniz
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20210616-WA0015.jpg
    IMG-20210616-WA0015.jpg
    620.3 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG-20210616-WA0016.jpg
    IMG-20210616-WA0016.jpg
    596 KB · Görüntüleme: 18
Anonim (c187)Çamur susuzlaştırma ünitesini tamamen kapatın. Bir süre çamur atmayın. Geri deviri yapabildiğiniz kadar yüksek oranda yapın ve bekleyin. Düzelecektir. Toksik bir madde girişi olmuş olabilir mi?

Tesis girişinde yakın zamanda tuzluluk, iletkenlik gibi değerlerde ciddi bir değişme gördünüz mü?
 
Anonim arkadaşlar seriye bağlamış :D Bence de fosfor giriş ve çıkış değerlerinizi alalım sırf orp üzerinden gitmeyelim
 
KubilayDumangiriş 4 mg/L çıkış 0,30 mg/L Kubilay Duman . yukarıda anlattım çıkışta amonyum yok nitrat yüksek havalandırma havuzu oksik bolge +50 oksijen 1 kusurlerde anoksik. bölge -200 lerde arkadaslar dan çıkışta nitrat varsa anoksik bölge oluşturun demiş oksijen verme demiş yani o zaman oksik bölgenin de orp değeri daha da düşecek anoksik bölgenin orp si artmayacak
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanSiz neden orp ye bu kadar taktınız ki ? Fosfor giriş çıkış değerleriniz normal. Çıkış nitrat değeriniz yüksek olması demek denitrifikasyon bölgenizde ya çözünmüş oksijen var bundan dolayı bakteriler Nitrattaki oksijeni kullanamıyorlar. Yada denitrifikasyon bölgenizde besi maddesi az
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanOksijenli bölgede +50 ORP değerlerinde tutmaya çalışıyorum.
Anoksik bölge -50 ile +50 ORP değerlerinde tutmaya çalışıyorum.

Havalandırma havuzundaki kendi içerisinde bulunan geri devir burada çok önemli. Doğru şekilde çalışmalı. O geri devir çalışmazsa çıkışta Nitrat ya da başka parametreler değerler artabilir. Sistemin genel verimi ciddi şekilde düşer.
 
Anonim (de18)oksijenli kısım +50 iken anoksik kısmı nasıl -50 +50 tutabiliyorsunuz anoksik bölgeye hava verseniz oksik bölgede artıyor ki +50 de kalmaz şöyle söyleyeyim o zaman şuan havalandırma havuzu oksik bolge +50 de oksijeni 1 lerde, anoksik bölge -200. de çıkışta amonyum yok nitrat var nasıl yol izleyecem. nitrat var anoksik bölgeyi artırın diyorsunuz ama artirirsam olduk bolgenin orp si ve oksijeni azaliyor
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanGüzel. Şöyle:
Oksijenli bölgede 50 üzerinde her değer iyidir diyebiliriz. Anoksik olarak seçtiğiniz bölgeye gerektiğinde oksijen verebilirsiniz. Anoksik demek aslında hiç oksijen yok demek değildir. Sizde anoksik bölgede ORP değeri -200'müş. Çok düşük. O yüzden orada biraz oksijen lazım. Bunu da oksijen vererek yapabilirsiniz havalandırma havuzu iç geri devir sistemi sağlıklı çalışıyor olmalı tabii ki.


Siz anoksik bölgeye oksijen vererek ORP değerini -50 ile +50 arasına alırsanız, oksijenli bölgede de haliyle ORP değeri 150-200-300 diye artabilir. Artsın sorun yok. +50 olması yeterli.

Çıkışta Nitrat var demişsiniz. Sizin denitrifikasyonunuz zayıf görünüyor. Anoksik bölgeyi artırabilirsiniz evet ama anoksik bölgeyi artırmadan önce mevcut anoksik bölgenin doğru çalışmasını sağlamanız lazım. Sizin ORP çok düşük. O yüzden mevcut anoksik bölgede ORP değerini yükseltmek için biraz oksijen verin.

Anoksik bölgeyi artırmak demek hem hacim olarak artırmak hem de verimliliğini artırmak demek diye düşününüz.

Sallıyorum şu anda havuzlarınızın yarısına oksijen veriyor yarısına vermiyorsanız, oksijen vermediğiniz yarısının bir kısmına oksijen verin. ORP değeri +50'den yukarı çıkmasın ama. +50'den yukarı çıkarsa orası da oksijenli bölge olacak. Ama -50 ile +50 arasında tutarsanız oksijen veriyor olmanıza rağmen orası hala anoksik havuz olarak kabul edebiliriz.

Ancak tekrar söylüyorum hepsinden önce havalandırma havuzunda oksijenli bölgeden anoksik bölgeye geri devir yapan pompalar sıkıntısız çalışıyor olmalı. Onlar yoksa o zaman bu müdahaleler boşa olur.
 
Anonim (ae3f)anaerobik havuzda orp değeriniz mi 190 kusura bakmayın anlayamadım, -450 yazmıştınız ilk mesajınızda, Kubilay arkadaşımız gerekli açıklamaları yazmış , ancak günlük analizlerini takip ettiğinde verim değerlerinde düşme var ise son çökeltimde seyyar orp ile kontrol edebilirsin. Kit harcamaktansa bazı ön göstergelere bakmak biraz daha maliyetsiz olabiliyor çünkü.
 
Üst