• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Beton santrali yıkama suyu

Faruk Far

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Haziran 2011
Sayın arkadaslar
Birkac soru sormak istemistim. Beton kamyonlarının beton yıkama suyunu havuzda biriktirip çökelmeye bırakıyoruz.
-Bundan sonra islem olarak (kurallara uygun olarak) ne yapilmalidir.
-Olcmemiz gerekli degerler nelerdir
-Suyu ve biriken camuru ne yapılmalıdır.
Herkese tesekkur ediyorum
 
Merhaba arkadaşlar, kırma-eleme beton santrali olan bir tesisimde çökeltim havuzları var. buradan çıkan su dereye deşarj ediliyor, ancak yazın dere kuruyor. Deşarj izni almam gerekiyor sanırım. Bu tip çökeltim havuzları için arıtma tesisi proje onay muafiyeti yazısı mı alınıyor veya ne yapmak gerekir bilen var mı? Berna
 
Merhaba,
Deşarj edilen suyun debisi hakkında bilgi verebilir misin? Eğer su deşarjı çok fazla değilse yada tesisisin su ihtiyacı fazlaysa kademeli çöktürme havuzunun son kademesine pompa bırakıp burdan suyu tekrar sistemde kullanırsınız. böylece dereye deşarj sorunu ortadan kalkmış olur. Çöktürme havuzlarından çıkan çamurun ne yapılacağını arkadaşlar en iyi şeklide açıklamışlar:)
 
Harun bey cevap için teşekkürler:)
Debi: aynı firmanın 2 tesisi mevcut, birinde(kırma-eleme tesisi) 400 metreküp, diğeri ise (beton santrali)25 metreküp.
 
Arkadaşlar ben işin içinden pek çıkamadım. Benim çalıştığım firmanın maden ocağı ve beton santrali var. Çökeltim havuzundaki çöken katı kısımları ocağımızın hafriyat dolgu izni olan yerinde depoluyorduk. Ancak Müdürlükten denetime geldiler; bu atık hafriyat değil ve bu şekilde depolanması uygunsuzdur dediler. Biz hemen lisanslı firmaya beton atığı koduyla gönderdik. Tekrar denetime gelip düzelmiştir raporu da tuttular. Ama ikna edemedik herhalde ki 3 ay sonra ilk tutanağa ilişik yüklü bir ceza yedik bu işten.
Şimdi sorunum biz bu işi lisanslı firmaya göndererek çözemeyiz. Üretim devam ettikçe bu sorun olacağı için bu işi çözmem gerekli. Yukarıda bir arkadaş ocaklara gönderebilirsiniz demiş ama ben bu yüzden ceza yedim. Beton zeminde depolayalım denmiş. Zaten nerdeyse dolgu alanı transmikserlerden artan betonla kaplı :) Ben bu işten bir çıkış olarak üniversiteden rapor alıp daha sonra da belediyeden görüş sormayı düşünüyorum. Başka önerisi olan bana yardım edebilecek biri var mıdır?
 
@isil aslan


ilk tutanak yüzünden ceza işlemi uygulanmış. ilk tutanakta yazdırmayabilseydiniz ceza gelmezdi. bundan sonraki aşamada lisanslı firmaya göndermeniz gerekmektedir.
 
@isil aslan
Işıl Hanım,
Yapabileceğiniz en iyi çözümlerden biri Bakanlıktan bu konu hakkında görüş almak olacaktır.
Beton atıklarının dolgu malzemesi olarak kullanılması yasak.
Siz farklı bir şekilde değerlendirmeye gidebilirsiniz, örneğin biriktirdiğiniz beton atıklarını kırma eleme işleminden geçirip tekrar değerlendirme gibi. Bu konu ile ilgili alınmış görüşler mevcut.
Tesisiniz adına alacağınız görüş sizi her tür çevre denetiminden koruyacaktır;)
 
Kırma-eleme tesisi ile bir başka problemimde, kırma elemede yıkama için kullanılan suyun geri dönüşümü.
Geri dönüşüm için bir üniversiteden teknik rapor isteniyor. Geri dönüşümde kullanılan suyun karakteristiği ne olmalı bunun için bir standart varmıdır. Teşekkürler
 
SKKY Eklerinde standartları mevcut. Orada her faaliyet için belirtilmiş standartlar ve parametreleri bulabilirsiniz. İncelemeniz gereken tablo;

TABLO 7: MADEN SANAYİİ ATIK SULARININ ALICI ORTAMA DEŞARJ STANDARTLARI
 
@Rıfat Yıldırım
merhaba Rıfat bey @bkurtay yıkama suyunun geri dönüşümlü olarak sistemde tekrar kullanılması için alınacak olan teknik rapor için bir su standardı var mı diye sormuş, sizin verdiğiniz cevap alıcı ortama vermek için standartlar değil mi yoksa ikisi de aynı standartlarda mı değerlendirilmeli?
 
Proses Atıksularının Tekrar kullanıldığına dair hazırlanacak olan Teknik Rapor için Bu analizler istenmekte @shalic. Kayseri, Sivas ve Burdur'da bu şekilde yapıyoruz. İl Müdürlükleri özellikle istiyorlar. Tekrar kullanımda Parametrelerin biraz fazla olmasına takılmıyorlar. Ama deşarj için bu standartların sağlanması gerekiyor.
 
anladım yani teknik raporu hazırlatırken bu analizleri yaptırıyoruz ve sonrasında üniversiteye vererek raporu alıyoruz. teşekkürler. bende aynı işlemi yaptıracağım kalker ocağı kırma eleme ve yıkama tesisi için İstanbul'da. analizleri yaptırmak için herhangi bir akredite laboratuvar bulmam yeterli mi, danışmanlık firmaların laboratuvarları da yapıyor sanırım?
 
Önemli olan alınan numunenin mühürlü olması. Gelen hoca mühürleyerek alıyor numuneyi ve laboratuvara gönderiyorlar. ASKİ, KASKİ, İSKİ gibi yerlere yaptırabileceğiniz gibi akredite herhangi bir laboratuvara yaptırabilirsiniz.

Tabi bir de inceleme için para yatırıyorsunuz :) Rapor için bir miktar para veriyorsunuz Üniversiteye, analiz için Laboratuvara bir miktar para ve incelenmesi için Bakanlık hesabına para :D bunun için İl Müdürlükleri ile görüşün. Bazı İl Müdürlükleri inceleme parası istemiyor. Bazıları Hocanın hazırladığı şeyi benim incelemem uygun olmaz derken. Bazısı da inceleyeceğim ve sen de bunun için para yatıracaksın diyor :)
 
Üst