• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra

Halil A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nisan 2018
Şehir
Aydın
Firma
KALTUN MADEN
Selam Herkese, danışmanlık sektörüne yeni başlayan biriyim Bekrada alt seviyeli kurulus cıkınca ne yapmamız gerekiyor bu konuyla bilgisi olan biri açıklayıcı bilgi verebilir mi ? ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
 
Merhaba Arkadaşlar,
Bekra kapsamına girip girmediğimizle ilgili hesaplama yapacağım lakin kullanılan kimyasalların MSDS lerine bakıyorum içinde bir kaç maddeden oluşan karışım var. örnek MSDS ekte gönderdim. hesaplamada her birini mi baz alacağız yoksa en çok % ye sahip olana göre mi işlem yapacağız. bilemedim. Bakanlığın yayınladığı hesaplama kılavuzunda da bu duruma ilişkin bilgi göremedim. yardımcı olabilir misiniz?
 

Ekli dosyalar

  • M640 Konsantre Ana Yıkama Deterjanı - SDS20778 - TR.pdf
    220.3 KB · Görüntüleme: 110
Fatih Koçakpeki hocam bölüm 2 de verilmiş olan Fiziksel, sağlık, çevresel zararlar BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK te Bölüm 1 de karşılığını nasıl saptayacağız. yukarıda örneğini verdiğim MSDS de Sağlık zararı için Akut Tok. 4 H302...... şeklinde gitmiş. bunun tablodaki karşılığı nedir? veya nereden dönüşüm sağlayacağız. yardımcı olabilir misin?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Şafak YılmazHesaplamayı Bekra sistemi kendisi yapmıyor, yani yapıyor ama biz bunu göremiyoruz. Hesabı ayrı bir excel tablosunda " toplama kuralı" ile yapıp kapsamdışı mıyız alt yada üst seviyedemiyiiz görüyoruz. ve beyanı yaparken de kendimizi biz kapsamdışıyız diye beyan ediyoruz.

Eğer yanlışlık yaptıysak bakanlık bunu belli bir süre sonra görüyor (çünkü içeride aslında bunlar kontrol edilip hesaplanıyor) ve bize il müdürlüğü aracılığı ile bilgi veriyor. " siz alt seviyelisiniz şunları yanlış yapmışsınız düzeltin diyor düzeltiyorsun...

Ne isminden ne de cas no dan aradığımız kimyasal çıkmayabilir orada zaten önemli olan "karışımlar" ı "madde" gibi düşünmemen..

MSDSlerin 1. veya 3. bölümünde senin kimyasalın için "madde" yada" karışım" diye tanımlama görürsün.
-- Kimyasal madde ise direk cas no ile çıkar genelde (çıkmazsa yeni madde ekle dersin).
--Karışım ise direk yeni karışım ekle menüsünden eklersin. Cas no EC no boş kalacak sadece 2. bölümde yer alan H nolarını seçiyorsun o kadar.

Miktar kısmında doğrusun (tesiste maksimum depoladığın ton gerekiyor. )

Deterjanları da yukarda belirttiğim gibi karışım adını yazıp sadece MSDSlerin sadece 2. bölümündeki H kodlarını inceleyerek beyan yapabilirsin.

Karışımlarda her bir içeriğin cas nosunu ayrı ayrı sisteme eklemek yanlış oluyor. H nosu için sadece MSDSin 2. bölümüne bakacaksın unutma.
 
Merhaba; Bekrada ne alt seviyeli ne de üst seviyeli gruba giriyoruz. yine de sistem üzerinde bildirim yapmalı mıyız? Bildirimi gönderdiğimiz takdirde ne oluyor merak ediyorum. Denetim vs.. mi yoksa sistem üzerinde inceleme mi yapılıyor?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
dygMerhaba,

Normal şartlarda kapsam dışı tesislerin bildirim yapması zorunlu değil (Yönetmelik Geçici Madde 2). Ancak birçok İl Müdürlüğü nasıl kapsam dışı belirlediğinizi görmek istiyor saha denetimlerinde. Bunun en kolay yolu da bildirim yapıp, bildirimin açıklama kısmına toplama kuralını yazmak.

Bildirimi gönderdiğiniz takdirde bir yanlışlık var ise, telefon ile aranıyorsunuz ve hatalı yaptığınız bildiriliyor. Sizin düzeltmenizi istiyorlar. Bunun dışında özellikle BEKRA bildirimi yaptınız diye denetim uygulanmıyor sahada.
 
Merhaba Cem Bey;
Geçici Madde 2 de şu şekilde yazıyor;
Bildirim yükümlülüğü

GEÇİCİ MADDE 2 –
(1) Faaliyet halindeki alt veya üst seviyeli kuruluşun işletmecisi, 7 nci madde kapsamında yerine getirmesi zorunlu olan bildirim yükümlülüğünü 1/7/2019 tarihine kadar tamamlar.

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesine istinaden yapılmış olan bildirimler, bu Yönetmeliğe göre yapılmış sayılır.
@Cem Yılmaz
 
Merhabalar,
şimdi biz üst seviyeli kuruluş olarak bildirim yapıyoruz. Yönetmelik ilgili niteleyici miktarın %2sine eşit veya daha az ise beyan etmene gerek yok diyor. Biz de az miktardaki kimyasal maddeleri beyan etmek yerine bu maddeden faydalanmak istiyoruz. Ben ilgili niteleyici miktar olarak alt limiti mi baz almalıyım yoksa üst limiti mi? örneğin h koduna dahil olan 2 ton kimyasalım var. alt limit ( 50) göre beyan etmeme gerek yok ( %2 si 1 ton yapıyor) eğer üst limiti baz alırsam ( 200) beyan etmem gerekiyor. hangisini baz almalıyım?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazCem Bey, %2 kuralını yanlış yorumluyorsunuz. Karışımların içeriğine bakarak, % oranına göre hesaplama yapılmamalıdır. Karışımın tamamının bir zararlılık ibaresi varsa karışımın tamamı için o zararlılık koduna dahil olan kısım için toplama kuralı uygulanmalıdır. Örneğin elimizde 100 ton kimyasal var ve bunun MSDS'ine baktığımızda 2.bölümde tüm karışım için H310-sağlık zararlılık ibaresi tanımlanmış olsun, MSDS'in 3.bölümde de bu karışımın bileşimi tanımlansın; mesela bileşim %50 A kimyasalından (H270 zararlılık ibareli), %1 B kimyasalından (H225 zararlılık ibareli) ve %1'de C kimyasalından (H410 zararlılık ibareli) oluşsun. (geri kalan %48 su diyelim)
Bu durumda karşımın tamamı için 100 ton üzerinen H310 kategorisinde belirtilen alt ve üst seviye eşik değere göre toplama kuralı uygulanır. Bileşimi oluşturan maddeler ayrı ayrı hesaplanmaz.
Sizin bahsettiğiniz %2 kuralı, eğer bir kimyasaldan işletmede, Yönetmelik ekinde belirtilen ilgili niteleyici miktarın %2'sinden az miktarda bir depolama yapılıyorsa ve bu depolamanın kuruluştaki konumları da kuruluşun başka bir yerindeki büyük bir kazayı tetiklemeyecek şekilde ise, toplama kuralına dahil edilmeyebilir.
Yine bir örnek ile açıklamaya çalışırsak; tesisimizde 1 ton izo-pentan bulundurulsun. İzo-pentan Yönetmelik Ek-1’in Bölüm-1 P5a Alevlenir Sıvılar Kategori 1 sınıfında yer almaktadır. İzo-pentan için üst seviye ilgili niteleyici miktar 50 ton olduğundan ve tesisimizde de 1 ton olduğundan (50 tonun %2'si) şayet izo-pentanı tesiste başka bir yerde büyük endüstriyel kazaya mahal vermeyecek şekilde depoladığınızı da ispatlarsanız toplama kuralına dahil etmenize gerek yoktur. Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
merhaba;
turizm konaklama tesisleri ile ilgili olarak bekra bildirimi yaparken hangi kimyasalların bildirimini yapmamız gerekmektedir acaba
 
Anonim (34da)Eğer tesisinizde Yönetmelik eklerinde belirtilen zararlılık kodlarını içeren herhangi bir kimyasal bulunduruyorsanız toplama kuralını uygulayarak tesisin kapsamını belirlemelisiniz. Kapsam dışı çıkarsanız bildirim yapmanıza gerek yok.
Yönetmelik gereği toplama kuralına dahil edilmesi gereken kimyasallara ait zararlılık kodlarını aşağıda paylaşıyorum. Koaly gelsin....
 

Ekli dosyalar

  • H Tanımları.pdf
    183.3 KB · Görüntüleme: 104
Üst