Arkadaşlar merhaba,Toplama kuralı biraz karışık, fakat SEVESO III direktifi Ek-1 not'ü dikkatli okuyunca anlaşılmayacak bir konu da değildir. Özet olarak bildirimlerimizi aynı SEVESO sistemindeki gibi yapıyoruz. Tesis sınıfını belirlemek için ise toplama kuralını uyguluyoruz. Günümüzde her şey beyana dayalı biliyorsunuz. Kuralı doğru uygulayıp tesis sınıfını belirleyip ona göre Güvenlik raporu, BKOP hazırlatıyoruz. Yanlışım var ise düzeltin lütfen.
--> BU ADRESTE BEKRA İLE İLGİLİ BİRÇOK AÇIKLAMA BULUNMAKTADIR.
SEVESO III EK-1 NOT 4:
1. Tehlikeli maddelerin eklenmesini ya da tehlikeli maddelerin kategorilerini yöneten aşağıdaki kurallar uygun olan yerlerde uygulanacaktır:
Bir tehlikeli maddenin ilgili niteleyici miktara eşit ya da daha yüksek seviyede bulunmadığı bir tesiste, tesisin bu Yönetmelik ’in ilgili gereklilikleri kapsamında olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki kural uygulanacaktır.
Aşağıdaki toplam 1’e eşit ya da daha büyük ise, bu Direktif üst sınıf tesislere uygulanacaktır:
q1/QU1 + q2/QU2 + q3/QU3 + q4/QU4 + q5/QU5 + …
Burada:
qx = Bu Ek’te Bölüm 1 ya da 2’de yer alan x tehlikeli maddesinin miktarı (ya da tehlikeli madde kategorisi).
QUX = bu Ek’te Bölüm 1 Sütun 3 ya da Bölüm 2 Sütun 3’te yer alan x tehlikeli maddesi ya da kategorisi için ilgili niteleyici miktar.
Aşağıdaki toplam 1’e eşit ya da daha büyük ise, bu Yönetmelik alt sınıf tesislere uygulanacaktır:
q1/QL1 + q2/QL2 + q3/QL3 + q4/QL4 + q5/QL5 + …
Burada:
qx = Bu Ek’te Bölüm 1 ya da 2’de yer alan x tehlikeli maddesinin miktarı (ya da tehlikeli madde kategorisi),
QLX = bu Ek’te Bölüm 1 Sütun 2 ya da Bölüm 2 Sütun 2’de yer alan x tehlikeli maddesi ya da kategorisi için ilgili niteleyici miktar.
Bu kural, sağlık tehlikeleri, fiziksel tehlikeler ve çevresel tehlikelerin değerlendirilmesi için kullanılacaktır. Dolayısıyla, üç defa uygulanması gerekmektedir:
(a) Bölüm 2’de akut toksisite Kategori 1, 2 ya da 3 (solunum yolu) ya da STOT (Specific Target Organ Toxicity): SE Kategori 1 altında listelenen tehlikeli maddeler ile Bölüm 1’de Kısım H, H1 – H3 girdileri altındaki tehlikeli maddelerin eklenmesi için;
(b) Bölüm 2’de listelenen patlayıcılar, yanıcı gazlar, yanıcı spreyler, oksitleyici gazlar, yanıcı sıvılar, kendi kendine tepkimeye giren madde ve karışımlar, organik peroksitler, piroforik sıvılar ve katılar, oksitleyici sıvılar ve katılar gibi tehlikeli maddeler ile Bölüm 1’de Kısım P, P1 – P8 girdileri altındaki tehlikeli maddelerin eklenmesi için;
(c) Bölüm 2’de listelenen, su ortamı için tehlikeli akut kategori 1, kronik kategori 1 ya da kronik kategori 2 altındaki tehlikeli maddeler ile Bölüm 1’de Kısım E, E1 – E2 girdileri altındaki tehlikeli maddelerin eklenmesi için.
Bu Yönetmelik ’in ilgili hükümleri, (a), (b) ya da (c) ile elde edilen toplamların 1’e eşit ya da daha büyük olduğu durumlarda uygulanır.