DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre İzin ve Lisansı ile İlgili Hükümler
Geri kazanım tesislerine çevre lisansı verilmesi
MADDE 13 – (1) Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi ile metal hurda ıslahı/geri kazanımı tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin çevre lisansı alması zorunludur. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmeliğin Ek-3C’sinde yer alan Teknik Uygunluk Raporunda, bu Tebliğin Ek-1'inde verilen bilgi ve belgelerin bulunması zorunludur.
(2) Birbirini tamamlayan ve benzer teknoloji kullanan kompleks tesis üniteleri çevre lisansı alma açısından tek ünite sayılır.
(3) Bu Tebliğde tanımlanan tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine Bakanlık tarafından çevre lisansı; tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir. Metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinin toplama-ayırma faaliyeti için il çevre ve orman müdürlüklerinden belge almaları şartı aranmaz.
Şimdi burada yazılandan benim anladığım, metal hurda alımını ve satımını lisanslı bir tesis tat belgesi olmadan da yapabilir ancak metal değilse atık, o zaman tat belgesi olacak, tek başına geri kazanım lisansı ile toplama ayırma faaliyeti yapamıyor....
Metal dışında kalan tehlikesiz atıklar nedir ki? Kağıt ve plastik kalıyor geriye, bunların özellikle kağıt kısmının çoğunu ambalaj atıkları oluşturuyor, plastikte ise üretim atığı da en az ambalaj atığı kadar orana sahip... bu durumda benim buradan anladığım, bu tebliğ kapsamına giren tehlikesiz atıklardan metali, tatsız geri kazanım lisansı ile alıp satarız, ancak geri kalanları, yalnızca lisansımız varsa sadece alır - işler hammadde olarak satarız, doğrudan alım satım yapacaksak da, metal dışı tehlikesiz atıkları, tat belgesi de almak zorundayız... Ne kadar saçma... Bu yönetmelikleri kim yazıyor Allah aşkına... bir de bu mevzuatların uygulamaya yönelik rehber kitapçıklarını yayımlarlarsa çok memnun olacağım... Da Vinci şifresi gibi yaaa...