• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi yaptırma yükümlülüğü

84 kişinin altındaki personel sayısındaki açık ocak işletmemiz için evsel nitelikli atık suları sızdırmaz tanklarda biriktirerek vidanjörle çektiriyorduk.Kişi sayısı 84 ün üzerine çıktığında arıtma kurma zorunluluğumuz nedir? deşarj etmeyeceksek sızdırmaz tanklarda biriktirmeye devam edebilir miyiz? bu konudaki zorunluk ve yaptırımlar nelerdir?
 
Arkadaşlar ben de benzer bir soru soracağım. Bir site var 230 kişilik bir site. burada fosseptik yapmak istiyorlar. Belirli kişi sayısı üzerinde arıtma yapılması zorunluluğu var mıdır? Ya da bu bilgiye nereden ulaşabilirim?
 
@Serap Töre Çelik

Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları
Madde 32 - (Değişik:RG-13/2/2008-26786)
Evsel nitelikli atıksu kaynaklarından doğrudan ve/veya kentsel arıtma tesislerinden arıtılmış olarak çıkan suların alıcı ortama deşarjında istenen standart değerler bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 21’de verilmiştir.
Evsel nitelikli atıksular kirlilik yüklerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.
a) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 5-120 kg/gün arasında (Eşdeğer nüfus 84 - 2000 arasında).
b) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 120-600 kg/gün (Eşdeğer nüfus 2000 -10 000 arasında).
c) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 600-6000 kg/gün (Eşdeğer nüfus 10 000-100 000 arasında).
d) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 6000 kg/gün’den büyük (Eşdeğer nüfus 100 000 veya daha fazla).
Nüfusu 2000’den az olan yerleşim yerlerinin; otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atıksuları hariç, evsel nitelikli atıksuları için, yerleşim yerinin çevresel ve sosyoekonomik özellikleri dikkate alınarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek ve bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerini karşılayacak şekilde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce uygun görülecek arıtma ve/veya bertaraf yöntemleri uygulanır.
Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.
Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar.
 
Zeynep Hanım teşekkürler bilgi için, peki bu cümleyi aynı zamanda "Nüfus 84 kişinin üzerindeyse fosseptik yapılamaz, arıtma tesisi yapılmalıdır diye yorumlayabilir miyiz ?
 
Burada bahsedilen eşdeğer nüfus olarak 84 kişi. Otellerde, evlerde vb tesislerden günde 200 litre/gün su tüketiliyor. Fakat çalışma - iş yerlerinde kişilerin su tüketimleri düşük örneğin 50-75 litre/gün. Burada ki eşdeğer nüfus nasıl hesaplanır. Yani otelde kalan 84 kişi ile bir tesiste, fabrikada çalışan 84 kişinin su tüketimi ayny değil. İki yerde de eşdeğer nüfus 84 mü. (Bence nüfus ile eşdeğer nüfus farklı kavramlar)
 
Debinin farklı olması arıtma kurulup kurulmamasını değiştirmez ki. ortalama kirletici yükleri hemen hemen aynı.

yani evde 200 litre su tüketen kişinin atıksuyunun KOİ değeri 200 ml/L iken fabrikada 75 litre su tüketen kişinin atıksuyunun KOİ değeri yine 200 mg/L çıkar. değişen birşey yok. sadece arıtma tesisinin projesi değişir gelen debiden dolayı. gelen kirlilikte bir değişiklik yok.
 
Merhabalar Gül Hanım;
Eski bir arıtma tesisine göre işlemleri yapıyorsunuz. Fabrikalarda genelde 200 lt /kişi.gün çok fazla. 120-150 arasında değişmektedir. kaynağa bakarsanız göreceksiniz; (syf 3 a maddesi kişi sayınız bu aralığa girmekte)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


tabi arıtma tesisi yapıldığı için bu değer 200 lt de alınmış olabilir. işlemlerinizi tersten yapmanızda fayda var. hacimleri sağlayacak uygun bir debi ve kişi başı su tüketim değerini bulmalısınız. debi hesabı kişi sayısı ve kişi başı tüketilen su miktarının çarpımıyla bulunur. Eşdeğer nüfus ise debisi ve kişi başı tüketilen su miktarının bilindiği kişi sayısının bilinmediği durumlarda aynı işlemle bulunur. yani aslında kişi sayınızla eşdeğer nüfusunuz aynı değerdir.
 
@Çiğdem Aksoy
Çiğdem Hanım,
Ben de sizin gibi düşündüm ve eşdeğer nüfus bilgisi olarak fabrika çalışan sayısı olarak belirledim.
Yalnız hazırladığım verileri Valilikten geri çevirip, numune alma sıklığını belirlemek açısından eşdeğer nüfusu da belirlememi istediler.
Hal böyle olunca aklım karıştı..eşdeğer nüfusu bulmaya kalksam iki bilinmeyenli denklem oluyor..Çünkü debiyi de tüketim miktarına göre ben belirliyorum..

Bakanlıktaki arkadaşa sordum, sadece evsel su için eşdeğer nüfus=fabrika personel sayısı ;)
Bazen Valilikteki arkadaşlar kafa karıştırıcı olabiliyor anlamak güç :confused:
 
Merhaba Arkadaşlar ,İzmir'de 110 çalışanı olan bir firmam var.Nüfusu 84 kişinin altında olan sanayi tesislerinin evsel atık suları sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir maddesine göre biyolojik arıtma tesisi kurması gerekiyor mu ? Bir de bu firmam Havza Koruma Bölgesinde bununla ilgili bakabileceğim bir yönetmelik var mı ?
 
@Burcuoztufekci
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu yönetmeliği incelemenizi tavsiye ederim. Çalışan sayısı 84 kişiyi geçtiği için arıtma tesisi (paket arıtma sistemi) kurmanız gereklidir.
 
konu eski inceledim ama net bir sonuca varılmamış gibi.
bir otelimiz var danışmanlığını yapmakta olduğumuz. 50 odalı dolayısıyla çalışanlarla birlikte 84 kişi üzeri. otel sahibi hem alan sıkıntısı yaklaşık 300 m2 yeşil alan var ve denize sıfır hem de müşterilerine arıtılmış da olsa atık su ile temas ettirmek istememesinden dolayı (netice de çeşit çeşit insan var, hastası da olabilir bağışıklık sistemi zayıf olanı da bunlarla temas ettirmemek istiyor) suyunu arıtıyor ve vidanjör ile belediye atık su arıtma tesisine taşıyor. döküm fişlerini de saklıyoruz. belediye de kabul ediyor atık suyu sorun yok bu tarftan. il çevre müdürlüğüne görüş sorduk geldiler baktılar arıtmayı çalıştırmanız lazım vs dediler. 84 kişi üstü olduğundan. ama yazılı birşey yok henüz. sizlerin fikri veya tecrübesi var mı bu konu hakkında.
 
Tekstil firmasında çevre yönetim sistemi kurmaya çalışıyoruz. Bu kapsam da firmanın atıksu arıtma tesisine dair bakım ve onarım kılavuzu bulunmamakta ve oluşturmamız gerekmekte. Tekstil firmasında çalışan arkadaşlarım yardımcı olabilir mi? Ayrıca arıtma tesislerinin çalışma prensibiyle ilgili bilgi verebilir mi? Verimi yükseltmek için ne gibi çalışmalar yapılabilir?
 
Üst