• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yönetim Planı (Güncel)

Tebliğde kapsam dışı listesinde göremeyince dikkatimi çekti.Birde il müdürlüğünde genelde deneyim olarak yetersiz arkadaşlar olduğu için ambalaj atıkları ile ilgili sormak hatalı bence.Onlara kalsa herşeyi bildirin diyecekler. en iyisi bildirimi ambalaj atıkları harici yapıp kendileri talep ederse atık yönetim planını değiştirip eklemek.
 
Bugün İl Müdürlüğü ile yapmış olduğum görüşmede, ambalaj atıklarını yazmak formata aykırı olacağından planın böyle bir durumda onaylanmayarak iade edilmesi gerektiği belirtildi. Ancak bakanlığa görüş sorabilirsiniz dediler.
 
@jn6zo

çok mantıklı böyle cevap vermeleri endüstriyel atık yönetim plnı BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ ve TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ kapsıyor bunun dışındaki atıklar formata aykırı bunu daha önceki sayfalarda görüş olarak bildirmiştim. İyi çalışmlar.
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ

Tehlikesiz atık üreticisinin yükümlülükleri

MADDE 8 – (1) Tehlikesiz atık üreticisi;
a) Tehlikesiz atık üretimini en az seviyeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almak, tesisinden kaynaklanan tehlikesiz atıkların geri kazanımına yönelik olarak hazırladıkları üç yıllık atık yönetim planını il çevre ve orman müdürlüğüne sunmakla ve hazırlanan yönetim planını uygulamakla,
yükümlüdür.


TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Atık üreticisinin yükümlülükleri

Madde 9 - Atık üreticisi;

a) Atık üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almakla,

b) Atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak en aza düşürecek şekilde atık yönetimini sağlamakla, üç yıllık atık yönetim planını bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren altı ay içinde hazırlayarak valilikten onay almakla,

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.
 
@Yasemin Aslantürk


Bakanlığa görüş sorun ifadesini de, ambalaj atıkları ile ilgili hiç beyan yapmadığımız için belki bakanlık bir değişiklik yayınlar o konuda diye dedi. Yoksa şuan mevcut yönetmeliklere göre sizin de dediğiniz gibi ambalaj atıklarını kapsamıyor.
 
@jn6zo
hangi İl müdürlüğü? mMalesef İl müdürlükleri arasında tutarsızlıklar var. Biri öyle diyor biri böyle. Mevzuat gereği anlaşıldığı gibi yapılmasına gerek yok ancak bunu eksiklik olarak bir kağıda döküp yolladıklarında boyut değişiyor, hata sanki sizin yaptığınız bir hata gibi görünüyor. Herkesin kendi İl müdürlüğü ne istiyorsa onu pişirip verecek demektir (!)
 
@CMNet Okuru

Bursa İl Müdürlüğü. Diğer müdürlüklerin de ambalaj atıklarından bahsedilmedi diye eksiklik yazabileceğini sanmıyorum. Hangi maddeye istinaden yazılması gerekiyordu diyecekler? Yazmanızı istiyoruz diyen il müdürlüklerine bu soru sorulmalı bence.
 
@jn6zo
Resmi bir yazı ile gelmiş olması, bizlerde söylüyoruz ama kendilerinin istediği bu. Ben yapmam diyemiyorsunuz. Sizin kadar bizlerde hakimiz yönetmeliğe..Ben sadece İstanbul'da bu şekilde istendiğini söyledim. Sorun nedir anlamadım. Tamam siz yazmayın biz yazmak zorundayız. Ayrıca GFB başvurularında (bizlere saçma gelen )eksiklikleri de biliyorsunuzdur. Her şey,her zaman düzgün yapılmıyor bu ülkede. Yasemin aslantürkün de sürekli mesajlarınızı beğenmesine anlam veremiyorum.
 
hemen her konuda İl Müdürlükleri maalesef farklı taleplerle çıkıyor karşımıza.. zira yönetmelikler yoruma açık.. GFB başvurularında 4 farklı ildeki il müdürlükleri aynı tip olan tesislerimiz için birbirinden farklı pek çok ekstra belge talebinde bulundular; ayrıca Atık Yönetim Planları için de yaklaşımları farklı olabiliyor.. çoğunluğu sadece tehlikeli ve tehlikesiz atık girilmesini kabul ediyor..ambalaj ya da tıbbi atıkları girmiyoruz.. bir de 3 yıllık olup olmaması durumu var.. aslında formatta tek yıllıkmış gibi görünse de 3 yıllık hazırlamamızı istiyorlar (olması gereken bu tabi ancak format öyle değil) benim gözlemlerim bu şekilde.. herkese iyi çalışmalar..
 
Peki ülkemizde ilk defa endüstriyel atık yönetim planı uygulamaya alınacak olsa ve bu konuda hiç bir uygulama olmamış olsa ve hiç bir yönetmelikte buna bir atıf olmasa sizler nasıl bir atık yönetim planı hazırlanmasını isterdiniz? Yani her atığın yazılmasını mı isterdiniz, yoksa sadece bazı tehlikesiz atıkların ve tehlikeli atıkların yazılmasını isterdiniz ve neden? Ben fikrimi söyleyeyim ben ne tehlikeli atık planı derdim ne de endüstriyel atık planı derdim, sadece atık planı ismini verirdim ve hatta emisyonları bile yazardım. Çünkü bir tesisin orada faaliyette bulunmasından dolayı çevreye vereceği her türlü zararın bir planda görünmesini isterdim. Hepsinin tek bir elde toplanmasını isterdim. Zamanla bütün il çevre müdürlüklerinin de bunu uygulayacağını düşünüyorum. Hatta daha da ileri giderek bunun sanayi ile sınırlı kalmayacağını da düşünüyorum. Aynen şu anda bakkalların risk değerlendirmesi yapması gerektiği gibi...Çevre Mühendisliğinin bunu gerektirdiğini düşünüyorum, bu da benim şahsi fikrim.
 
@CMNet Okuru

bu konu daha çok çevresel boyutlara giriyor bence.. tabiiki bir tesisin çevresel tüm riskleri ve boyutları belirlenmeli; ancak sanayi tesisleri ile diğer tesisleri de bir yerde ayırmak gerektiği kanısındayım. ben farklı illerde pek çok tesisle ilgileniyorum kamu kurumundayım ve çevre iznine tabi olmayan tesislerimiz için bile çok fazla çevresel iş ve işlem çıkmakta.. normal bir şube müdürlüğü için bile piyasaya ambalaj sürenler gibi ambalaj atık beyanı isteyen il çevre mdlkleri var.. yani çözülmesi gereken sorun çok.. sistem oturmuyor bi türlü..
 
Üst