Arkadaşlar Merhaba,
Bakanlığa mail attım, aldığım cevap aşağıdadır. Ben kendisine forkliftlerle ilgili soru sormuştum. Anladığım kadarıyla firma içerisinde kullanılan forkliftler için geçerli değil.
Merhaba,
MoYDeN uygulaması tam da bahsettiğiniz konu dolayısı ile uygulamaya alındı.
Bahse konu firmalar hizmet verdikten sonra atık yağları da alıp gitmekte ve usulsüz uygulamalara sebebiyet verilmekteydi. Tesislerde de atık yağ kaynakları bulunmasına rağmen atık yağ oluşumu olmadığı söyleniyordu. Ancak kayıtdışılık nedeniyle bu yağlar tespit edilemiyordu. Usulsüz uygulamalara sebebiyet verilmesi ile can ve mal güvenliği tehdit ediliyor, çevre kirliliği oluşturuluyor ve vergi kaybına neden oluyordu. (10 numara yağ kullanımı sonrası otobüslerin araçların yanması, insanların hayatını kaybetmesi gibi)
Dolayısı ile bakım hizmeti verilse dahi atık yağların atık üreticisi (ilgili tesis) tarafından yönetiminin sağlanması gerekmektedir. Kimse hayrına başkasının atığını alıp gitmez. Atık yağ değerli olduğu için alınıyor.
Bu doğrultuda, ilgili işletmeye belge düzenlenmesini müteakip MoYDeN Uygulaması, Atık Yönetimi Uygulaması altında aktif hale gelmekte ve öncelikle firmanın hali hazırda bulundurduğu atık yağların bilgisini (stok bilgisi) girmesi talep edilmektedir. Stok bilgisi girildikten sonra ise motor yağı değişimine ilişkin bildirimler “Yeni Bildirim Yap” bölümünden yapılabilmekte ve yapılan bildirimde belirtilen miktar stoğa eklenerek devam etmektedir. Bu doğrultuda, motor yağı değişim hizmeti veren firmalar tarafından atık motor yağlarının atık üreticisine (motorlu araç sahibi işletme) teslim edilmesi, atık üreticisi tarafından (motorlu araç sahibi işletme) Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi’nin alınması, bildirimlerin yapılması, atık motor yağlarının atık geçici depolama alanında uygun süre ve koşullarda geçici olarak depolanması ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş kuruluşa teslim edilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde araç, “karayollarında kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adı” olarak tanımlanmış olup araçların tescil işlemleri söz konusu Yönetmeliğin Dördüncü Kısmında yer alan hükümler kapsamında yürütülmektedir.
• Askeri araçlar, iş makineleri ve raylı sistemle çalışanlar dışındaki bütün motorlu araçlar ile tescile tabi motorlu araçlara takılarak kullanılacak yapıda ve yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstünde olan römork ve yarı römorkların tescilleri trafik tescil kuruluşlarınca,
• Askeri araçlar ile çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla ülkemizde bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri Türk Silahlı Kuvvetlerince,
• Raylı sistemde çalışan araçların tescilleri, kullanıldığı yerlere göre ait olduğu kuruluşlarca,
• İş makinesi türünden araçların tescilleri;
o Kamu kuruluşlarına ait lanlar ilgili kuruluşlarca,
o Özel ve tüzel kişilere ait lanlardan tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odalarınca, tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılanların tescilleri üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca yapılmaktadır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında tescile tabi motorlu araçların (motorlu ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörler) motor yağı değişimini gerçekleştiren tüm işletmelerin (kendi bünyesinde veya dışarı hizmet veren) Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi alması esas olup;
• Askeri araçlar, iş makineleri ve raylı sistemle çalışanlar dışında tescil işlemleri trafik tescil kuruluşlarınca gerçekleştirilen bütün motorlu araçlara ilişkin motor yağı değişim bilgilerinin uygulamada yer alan “Normal Plaka” bölümünden girişinin gerçekleştirilmesi,
• İş makineleri ve raylı sistemle çalışan motorlu araçlara ilişkin motor yağı değişim bilgilerinin uygulamada yer alan “Özel Plaka” bölümünden girişinin gerçekleştirilmesi,
• Bilmesi Gereken Prensibi kapsamında gizliliği haiz kurum/kuruluşlar için (askeri kurumlar, kolluk kuvvetleri, güvenlik güçleri) uygulamada yer alan motor yağı değişim noktası tiplerinden "Özel MoYDeN" tipinin tanımlattırılarak motor yağı değişim bilgilerinin bildirilmesi,
gerekmektedir.
Tescile tabi olmayan sabit veya hareketli ekipmanların/araçların (jeneratör, trafo gibi) yağ değişim bilgileri MoYDeN Uygulaması üzerinden beyan edilmeyeceğinden Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi alınması söz konusu değildir. Forkliftler trafiğe çıkıp çıkmama durumuna göre tescile tabi. Tesis içinde kullanılan forkliftler eğer trafiğe çıkmıyor ise tescil edilmiyor. Tescile tabi olanlar için Özel Plaka kısmından bildirimleri yapabilirsiniz.
İşletme hizmet araçlarının motor yağı değişimlerinin işletme dışında yapılması durumunda ise Bakanlığımızdan izin belgesi almış noktalarda gerçekleştirilmesi ve motor yağı değişim bilgilerini içeren dokümanın fiziksel (çıktı) ya da dijital (e-posta, mesaj uygulamaları gibi) olarak izin belgeli noktadan talep edilmesi gerekmektedir.
MOYDEN kapsamında yalnızca tescile tabi araçların bildirimi yapılması gerekmekte olup tescile tabi olmayan atık yağ kaynakları için bildirimlerin Atık Beyan Sistemi (ABS) ve Motat üzerinden yapılması gerekmektedir.