• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağlar

bildiğim kadarıyla 1. kategori kesinlikle geri kazanım olması gerekiyor. 2. kategori yağlar parametrelerine göre bertaraflıkta olabilir yakıladabilir. ama 3. kategori yağlar ağır metal içeriğinden dolayı yakılmalıdır. ve bunu İZAYDAŞ yapıyor sanırım. ve tabikide bunların belirlenmesi içinde analiz yapılması gerekir:)
 
Atık yağların tesis içerisinde bertaraf edilmesi yasaktır. Lisanslı bertaraf veya geri kazanım firmalarına göndermek zorundasınız.
 
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
MADDE 5 –
(1) Atık motor yağları dahila tık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu çıkan atıkların insan ve çevreye zarar verecek şekilde sahada boşaltılması veya yenisi ile değiştirilmesi, depolanması,doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzeysel sular ile yeraltı suyuna, denizlere, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi, fuel-oil veya diğer sıvı yakıtlara karıştırılması ve mevcut düzenlemeler ile belirlenen limitleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde işlenmesi veya yakılması yasaktır.
Bilgilerinize...
 
Bizim patron enerji santralleri bakanlıktan lisans alırsa atık yağları yardımcı yakıt olarak kullanır yazıyor böyle bişi var mı?
 
"ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Genel ilkeler

MADDE 5 – (1) Atık motor yağları dahil atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu çıkan atıkların insan ve çevreye zarar verecek şekilde sahada boşaltılması veya yenisi ile değiştirilmesi, depolanması, doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzeysel sular ile yeraltı suyuna, denizlere, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi, fuel-oil veya diğer sıvı yakıtlara karıştırılması ve mevcut düzenlemeler ile belirlenen limitleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde işlenmesi veya yakılması yasaktır."

Peki bu ilgili madde de belirtilen mevcut düzenlemeler nelerdir acaba? Ve cümlenin tamamından da sözü geçen düzenlemeler ile belirlenen limitleri aşmamak kaydıyla yakılabilir gibi bir sonuç çıkmıyor mu arkadaşlar?
 
@cilgincevreci
Konu hakkında bilgim yok fakat 3. sınıf atık yağlar çimento fabrikalarında yakılıyor diye biliyorum. Tesisinizde atık yağ oluşuyorsa bunun kategorisinin belirlenip lisanslı firmalara vermeniz gerekiyor. PETDER yetkilendirilmiş kuruluş onlara verebilirisiniz.
 
II. KATEGORİ ATIK YAĞ: Bu kategorideki atık yağlar Bakanlıktan (Değişik ibare:R.G-30/3/2010-27537)çevre lisansı almış tesislerde enerji geri kazanımı amacıyla kullanıma uygun atık yağlardır. Ancak klorür, toplam halojen ve PCB parametreleri aşılmayan endüstriyel atık yağların rejenerasyon ve rafinasyon yoluyla geri kazanımı mümkündür. bu madde ne demek? enerji geri kazanımı amacıyla kullanmak ne demek.
 
Şimdi;

Enerji geri kazanımı için atık yağı bir tür prosesle(yakma,rafinasyon,rejenerasyon) kullanarak enerji eldesi sağlayacaksınız. Bunun için prosesi değiştirmeniz gerekmekte, kapasite raporunuzu da yenileteceksiniz. Tabi atık yağ geri kazanım için istenen fiziki şartları bunlar ile dolaylı olarak alakalı bilgi ve belge değişikliklerini, yapılacak harcamaları, yatırımları saymama gerek yok sanırım.

Patronunuz 3-5 teneke atık yağ için enerji geri kazanım tesisi kurmasın bence direkt göndersin lisanslı firmalara hem daha ucuz hem uğraşı az :D
 
belediyenin temizlik işlerini yapan bir firmada çalışıyorum. sürekli olarak sanayilerden atık yağ ( motor yağı) alan firma soruyolar. istanbulda bu işi yapan firmalar var mı acaba bilgilerini bu sanayilere ulaştıracağım.
 
@Hüseyin Özçelik
Hüseyin Bey ,
Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinin eki olan Ek-2 formunu doldurun , ekine atık yağ kategori analiz raporlarını ekleyerek bir dilekçe ile bulunduğunuz il Çevre Müdürlüğüne Şubat ayı sonuna kadar teslim edin. Atık yağ beyanını ise online olarak TABS ta (Tehlikeli atık beyan sisteminde ) yaparak çıktısını alın ve saklayın.
İyi çalışmalar.
 
Üst