Atık (madeni) yağlar için temel problem ülkemiz mevzuatında 2 adet yönetmelikle yönetilmesidir. Bunlar; AB mevzuatı kapsamında hazırlanmış olan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği (AYKY-30.07.2008) ve Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik (AYGEIY-05.07.2008)'tir. Atık yağ kodlarını AYGEIY'den alıp, AYKY ve TABS'a göre 2 adet beyan yapmamız gerekiyor. Çünkü atık yağlar tehlikeli atık olmasına rağmen, Bakanlıkta "Atık Yağların, PCB ve PCT'lerin Yönetimi Şube Müdürlüğü (Müdür: Kemal Kurusakız)" tarafından yönetiliyor ve bunlar sadece AYKY'e göre yapılmış beyanları dikkate alıyor. Tehlikeli Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü (Müdür: Betül Doğru) ise sadece AYGEIY kapsamında yapılan beyanları dikkate alıyor.
Yani mevzuata göre ben AYGEIY'e göre beyan yaptım zaten, AYKY'e göre beyan yapmama gerek yok diyemiyoruz. Çünkü o zaman AYKY'e göre atık yağ üreticisi olarak yükümlülüklerimizi yerine getirmemiş oluyoruz ki buda min 8.000 TL olan cezalara maruz kalmamıza neden olabiliyor.
EPDK'dan madeni yağ üretim lisansı almış tüm firmaların (OPET, Petrol Ofisi, Castrol, Mobil, Belgin Oil ...vb.) o yıl piyasaya sürdükleri yeni yağları AYKY'da beyan etmesi gerekiyor. Bunun sebebi o yıl piyasaya hangi miktarda yeni yağ girdiğinin bilinmek istenmesidir. Böylece piyasaya giren miktarlardan yola çıkarak teorik açıdan oluşması gereken atık yağ miktarı hesaplanabiliyor.
Diğer taraftan AYKY beyanı yapan atık yağ üreticilerinin de o yıl içerisinde kullandıkları yeni yağ ile stokta bulunan yağ miktarlarını beyan etmesi gerekiyor.