• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesisleri Fiziki Şartlar Tabloları Güncellendi - 28 Ekim 2021

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte, atık ön işlem ve geri kazanım tesisleri ile ilgili "Fiziki Şartlar" dosyaları güncellenmiştir.
Ekten temin edilebilir.
Yenilenen Fiziki Şartlar Dosyaları:
1- Tehlikeli Atık Geri Kazanım Tesisleri
2- Tehlikeli Atık Ön İşlem Tesisleri
3- Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri
4- Tehlikesiz Atık Ön İşlem Tesisleri
5- Toplama Ayırma Tesisleri
6- Yeniden Kullanıma Hazırlama Tesisleri
 

Ekli dosyalar

  • Tehlikeli Atık Geri Kazanım Tesisi - Fiziki Şartlar.pdf
    479.6 KB · Görüntüleme: 146
  • Tehlikeli Atık Ön İşlem Tesisi - Fiziki Şartlar.pdf
    484.2 KB · Görüntüleme: 97
  • Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi - Fiziki Şartlar.pdf
    481.6 KB · Görüntüleme: 252
  • Tehlikesiz Atık Ön İşlem - Fiziki Şartlar.pdf
    486.6 KB · Görüntüleme: 233
  • Toplama Ayırma Tesisi - Fiziki Şartlar.pdf
    244.7 KB · Görüntüleme: 279
  • Yeniden Kullanıma Hazırlama Tesisi - Fiziki Şartlar.pdf
    475.8 KB · Görüntüleme: 111
Geri kazanım tesisinde araç kantarı zorunluluğu ilginç olmuş. TAT tesisinde tek atık türünde istenmeyen araç kantarı bütün granül yapanlarda bulunacak demek güzel fikirmiş :)

Bu arada sanayi sitesinde kantar yoksa sitenin ortasına kantar kazdırıyorsunuz beyler. Ruhsat alabileceğiniz sınırlı yerlerde kantar olmayabilir, ona göre ayağınızı denk alın.
 
merhabalar ambalaj atıgı gerı kazanım tesıs krıterlerı tehlıkesız atık gerı kazanım tesıs krıterlerıyle aynı mı olacak yoksa tekrar ayrı bır fızıksel krıter yayınlanacak mı .
 
TEHLIKESIZ ATIK ON ISLEM ESKI TANIMDA ( TEHLIKESIZ ATIK TOPLAMA AYIRMA TESISINI )
TEHLIKESIZ ATIK GERI KAZANIM ( ESKI TANIMDA AMBALAJ ATIGI GERI KAZANIM VE TEHLIKESIZ ATIK GERI KAZANIM TESISINI ) KAPSAMAKTADIR.

ATIK KODLARI ALIRKEN TEHLIKESIZ ATIK GERI KAZANIM AMBALAJ ATIK PLASTIK GRUBU VE TEHLIKESIZ ATIK PLASTIK GURUBU DAHIL ATIK KODLARI OLACAKTIR .
 
Toplama Ayırma faaliyeti yapacak işletmelerin sağlaması gereken fiziki şartlarda güncellemeler yapılmış ama anlayamadığım bir kaç yer var;
madde 6) Metal atık kabul edecek tesislerde Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma kurumundan alınmış Radyasyon ölçüm cihazı ve sertifikalı personel isteniyor. Bu her tesis için zorunlu mu?
madde 12) Atık kabul biriminin sağlaması gereken şartlarda drenaj kanallarına bağlı yağ tutucular ve sızmaya karşı atığın türüne uygun absorban malzeme bulundurulmalı yazıyor. Önceki şartlarda yıkama sonrası için ızgaralar bulundurulmalı şartı vardı ve tesisi ona göre yapmıştık. 12. maddeyi ve buna benzeyen diğer maddelerdeki şartları sağlama zorunluluğumuz var mı?
 
Metal kodları belgenizde yer alacaksa örneğin 15 01 04 metalik ambalaj, yada 12 01 03 Demir dışı metal çapakları ve talaşları gibi metal kodlarını kabul edecekseniz Radyasyon ölçüm eğitimi almış personel ve en az el tipi radyasyon ölçüm cihazı bulunmak zorunda. 12 nolu maddede ise daha önce alınan Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Belgesi'nde istenen ızgara kanalları da isteniyor. file:///C:/Users/90532/Downloads/Toplama%20Ay%C4%B1rma%20Tesisi%20-%20Fiziki%20%C5%9Eartlar.pdf bu linkteki şartları belgenin sonundaki şartlar kısmını da dikkatli şekilde incelemeniz gerekir.
 
Merhabalar,
Benim çalıştığım firmamda hem toplama ayırma ( toplama ayırma belgesi) hem de tehlikesiz (tekstil) geri kazanım (çevre izin ve lisans belgesi) yapılmaktadır. Ancak yeni yönetmeliğe göre toplama ayırma tesisi için atık ön işlem başvurusunu nereden başvuru yapılacak.
 
Arkadaşlar merhaba,
Tehlikesiz atık ön işlem tesisleri için bakanlık yetkililerinin açıklamasını biliyorsunuzdur. Eğer işlenen atık yine atık olarak tesisten çıkışı yapılıyorsa tehlikesiz atık ön işlem tesisidir dediler. Ç.İ.L.Y ek listelerinde ise tehlikesiz atık ön işlem tesisleri ek.1 de yer almakta. bu durum ile ilgili görüşme yaptığımda plastikçiler dahil değil dediler ama yönetmelik bu konuda net değil. ben bir mantık hatasını olduğunu plastik bir atığı granül haline getirdiğimizde ek.2 oluyorken neden sadece kırdığımızda ek.1 oluyoruz dediğimde bir itirazınız varsa daire başkanlığına görüş sorun dediler :D
Bu durum hakkında bilgisi olan var mıdır?
 
merhaba evet çok haklısınız bizde aynı problemi yaşıyoruz şuan. Bizde yıllardır tehlikesiz atık ve ambalaj atığı geri kazanım tesisiyiz. Şimdi ek-1 ön işlem olarak başvurunuzu yapın diyorlar. Sadece kırma işlemi uyguladığınız için ön işlem oluyorsunuz dendi. Geri kazanım değilsiniz diyorlar. Ancak geri kazanımın tanımını okuduğumda atık yönetimi yönetmeliği Ek2B deki işlemlerden birini gerçekleştiren diyor ee bizde öyle yapıyoruz zaten kütle dengede R-5 ve R-12 ile işlem yapıyorum o nasıl olacak onu da anlamadım.
 
Merhabalar, tekstil atık geri kazanımından elyaf üretimi tesisi yapan tesis icin uygunluğa başvuru yaptım. Ancak bugün il mud. Denetime geldiğinde yağmura suyu ızgaralarına yağ tutucunun da yapılması gerektiğini söyledi. Kendilerini de ikilemde kaldı. Yaptığımız faaliyette yağlı bir işlem yok. Metal atıkları için de olabilir dediler. Bakanliga gorus soracaklarini soylediler. Bu konuda bilgi sahibi olan var mi ?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2078.JPG
    IMG_2078.JPG
    3.5 MB · Görüntüleme: 114
Anonim (cc32)Merhaba,

Ekte örnek bir tasarımını paylaşıyorum. Ölçüleri siz kendiniz belirleyin. Sadece yapımında malzeme olarak krom malzeme kullanmanızı öneririm ki böylelikle paslanmayı önler ve daha uzun ömürlü bir yağ tutucunuz olur.

Atıksu girişinde bulunan ilk bölme üzerine (yap tutucunun tamamının üzerine de kapak yapabilirsiniz) bir kapak ve içerisine bir ince telli ızgara koyarsanız yağ tutucunun temizliği kolay olur.
 

Ekli dosyalar

  • Yağ Tutucu Tasarımı.docx
    30.6 KB · Görüntüleme: 123
Merhaba arkadaşlar, yeni fiziksel şartlara göre uzaktan erişimli kantar maddesinde, osb de bulunan firmalar osb ye ait kantarı kullanabiliyor. Bu bağlamda herhangi bir firma ile kantar arasında yapılmış olan sözleşme örneği olan var mı?
 
Üst