• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Kodları

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Tesisimizde varak yaldız adı altında oluşan bir atık var. Bu atık ambalaj (kutu) üretiminde kutunun üzerindeki bazı resim yazı vb çalışmaların simli veya parlak olmasına yarıyor.

Atığın içeriği
Taşıyıcı folyo: Yaldızın taşınması içindir. Isı etkisiyle taşıdığı tabakalardan
ayrılır. Polyester ve benzeri şeffaf malzemelerden üretilir.
Yaldız tabaka: Esas görüntüyü oluşturan kısımdır. Kimyasal maddeler,
pigmentler ve metal tozlarından üretilir.
Reçine tabakası: Görüntünün malzemeye tutunmasını sağlar. Isı etkisiyle
yapışkanlık etkisi artar, malzeme ile etkileştiğinde soğuyarak görüntünün
malzemeye sabitlenmesini sağlar.

Bu atık ile ilgili hiç bir kod bana mantıklı gelmedi. Bir fikri olan paylaşırsa sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • varak-yaldiz EĞİTİM NOTU.pdf
    4.8 MB · Görüntüleme: 298
Merhabalar,
Firmamın üretim konusu kırma eleme tesisine yönelik muhtelif çelik konstrüksiyon parçalar burada plazma tezgahında kesilen malzemeden tozlar çıkıyor ve filtre bu tozu çekiyor fakat çıkan toz filtreye geçtiğinde toz halinde atıkları kendi haznesinde biriktiriyor. Bu atıklar hangi kod olarak firmalara verilmeli? Normalde ürüne bakmaya gelen oldu fakat kimse alma taraftarı değil.
 

Ekli dosyalar

  • 5.jpg
    5.jpg
    106.6 KB · Görüntüleme: 41
  • 4.jpg
    4.jpg
    144.4 KB · Görüntüleme: 36
Kübra Hanım Merhaba ,

Öncelikle bu atıklarınız için bir analiz yaptırmanızı öneririm. Örneğin bir firmamda bulunan (döküm ) toz atıklar için analiz yaptırmıştım. Çinko oranı yüksek olan atıklar için parayla satma imkanınız bile olabiliyor. Ayrıca atığınızı analizle içeriğini daha iyi belirleyebilirsiniz. Bu sayede atık kodunu da belirleyebilirsiniz.

Kod olarak Çelik malzeme işlem gördüğü için 12 01 04 kodu uygundur diye düşünüyorum
22601
 
@Nergis Öztürk Firma tarafından oksijen ile kesim yapıldığının işlem sırasında herhangi bir kimyasal kullanılmadığı fotoğrafta da gördüğünüz gibi toz halinde atığın çıktığı söylendi.Teşekkür ederim cevabınız için :)

Ek olarak yanıcı değil ve mıknatıs tarafından da çekilmiyor

@Fatih Koçak Aslında haklısınız muallakta olmaktansa analizi ile içerisinde tam olarak neyin olduğu bilinirse daha doğru çözüm bulunmuş olur. Ancak bu analiz olayı firma için maliyetli olur mu ona bakmam lazım. Size de teşekkür ederim yardımlarınız için
 
Kübra Hanım merhabalar,

Aşağıdaki linkte yer alan platform sitemizden iletişim bilgilerini kullanarak bizlere ulaşabilirseniz atıklarınız ile ilgili bir çalışma sürdürebilir, çalışma neticesinde bir çözüm yolu bulabiliriz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Son düzenleme:
Merhabalar,

Firmamızda Jel oda kokuları üretiliyor, ekteki fotoğrafta ürünü görebilirsiniz. Bu ürünün üretimi sırasında fireler olabiliyor (gramaj eksikliği veya fazlalığı vb. gibi) Bu ürünler de atık olarak ayrılıyor. Ürünün MSDS'inde tehlikelilik kodları var, ancak ürünü üreten kimya mühendisimize sorduğumda, bu ürün bildiğin plastik yapısında, elle dokunabiliyosun yumuşak plastiğimsi bir yapısı var ve yıllar önce belediye evsel atık olarak alıyordu dedi. Ayrılan jelleri tehlikeli atık mı tehlikesiz atık mı olarak değerlendirmem gerektiğini tam çözemedim. MSDS'ini de ekte iletmekteyim. Ayrıca bu ürünün koyulduğu plastik kaplar da aynı şekilde atık olarak ayrılıyor, kontamine ambalaj olarak mı yönetmeliyiz yoksa normal plastik olarak mı? Ve bu atığın kodu ne olabilir? Bana birazcık akıl verebilir misiniz, şuan çok ihtiyacım var? :)

20171127_011635.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 40000391 MIX-Jel,Lavender,Intermediate,223253.pdf
    2.1 MB · Görüntüleme: 32
Merhaba Beril Hanım,

Ürünün MSDS'inin ilgili bölümlerinde tehlikelilik ibaresi bulunmuyor, doğru MSDS olduğuna emin misiniz :) 2.1 nolu başlıkta herhangi bir tehlikelilik sınıflandırılması yapılamayacağı belirtilmiş. 3 Nolu başlıkta içeriğindeki ürün tehlikeli olabilir ama karışım haline getirildiğinde bu özelliğini kaybediyor demek ki. Şahsen tehlikesiz atık olarak nitelendirirdim. Bu arada en kısa sürede Türkçe MSDS'ini temin etmenizi öneririm. Bu hâliyle İl Müdürlüğünün kabul etmeme ihtimali yüksek.

Ürün tehlikesiz olduğu için, bu ürünün olduğu kapları da Plastik Ambalaj (15 01 02) olarak verirdim.
 
Cem Bey,

Yanlış ürünün MSDS'ini göndermişim, sildim. :) Aslında benim kafamı karıştıran 16. bölümde belirtilen H ifadeleri, hangi bölümü dikkate alacağımı bilsem çözeceğim problemi
 
@Beril Çataltepe 16. Bölümde yazanlar, 3. Bölümde yer alan içeriklerdekiler için yazılmış. Dikkate almanıza gerek yok. Ancak ikinci MSDS'inizin tehlikelilik özelliği var. Bu ürüne ait atıkları tehlikesizden veremeyeceğinizi iletecektir İl Müdürlükleri.
 
@Cem Yılmaz Bu bilgilendirme benim için çok iyi oldu, o zaman bundan sonra tehlikelilik özelliklerini öğrenmek için MSDS'lerin sadece 2. bölümlerine bakacağım, 16. bölüm kafamı karıştırıyordu. Çok teşekkür ederim. :)

Peki bu tehlikesiz jel atıklarına acaba hangi kod uygun olur Cem Bey?
 
Merhaba Fatih Bey,

Hayır ürün Hypol denilen bir kimyasal ile yapılıyor, hypolün MSDS'i de ektedir. Aslında jel atıklarının tehlikeli-tehlikesiz olması konusunda kafamın karışmasında bu büyük bir etken, ama anladığım kadarıyla hypol su ile karıştığında nötralize oluyor. Ürün de su ile karışmasından elde ediliyor.
 

Ekli dosyalar

  • 10000413 KIM-Polyurethane Preploymer (Hypol JT 6005) 25.03.2017.pdf
    741.6 KB · Görüntüleme: 8
@Beril Çataltepe Bir ihtimal 07 06 veya 07 07'li kodlar uyabilir diye düşünüyorum. Kozmetik ürün şeklinde yol haritası çizersek 07 06'lılardan herhangi birisini seçeceksiniz. Ama onların içerisinde de hiçbiri uymayınca 99'lu atık koduna yöneleceksiniz. Bu da Bakanlıktan görüş alınması demek :) Yani kısacası Allah kolaylık versin.
 
İyi Günler Beril Hanım

MSDS'e göre ürün bronopol
Bronopol ekte göndereceğim gibi tehlikeli atık ancak koduna bakmadım bir ek gönderiyorum inceleyin isterseniz.
 

Ekli dosyalar

  • 817017.pdf
    15.6 KB · Görüntüleme: 12
Merhaba ,

Gıda sektöründen kaynaklanan üretim fireleri için tüketime ve işlemeye uygun olmayan madde olarak tanımlama yapılabilir.
Aşağıda belirttiğim atık kodlarından biri ile çıkış yapabilirsiniz. Mayonez için hayvansal veya süt kaynaklı olarak yorumunu siz yapabilirsiniz üretime daha yakın olduğunuz için .
22702
 
Üst