• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak Atık getirme merkezi tebliği taslağı

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Selamlar Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda Atık Yönetimi Genel Esaslarına Dair Yönetmelik Taslağı yayınlanmış ve burada taslak üzerinden yapılan görüşler, odada konuşulan konulara dair maddeleri paylaşmıştık. Atık Yönetim Genel Esaslarına Dair Yönetmelik'te bahsi geçen bazı tanımlar Atıkların Yakıt Olarak Kullanılması Tebliği'ne, ve Atık Getirme Merkezlerİ hususuna dikkat çekmekteydi. Bu hususta yapılacak düzenlemeler ve çıkan mevzuatlar doğrultusunda Atık Yönetimi hususu bildiğimizden çok daha farklı bir noktaya doğru gitmektedir.

Aşağıdaki linkte Atık Getirme Merkezleri Tebliği Taslağı görüşlere sunulmuştur. CMNET ailesinden, Bakanlığa bildirmek üzere oluşturacağımız görüşe katkı sağlamasını rica ediyorum. Bu şekilde çıkan Tebliğ ve Yönetmelikler ile birlikte Çevre Mühendisleri, Mühendisliğinin hakkını verebilir hale gelecektir.

Saygılarımla,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Günaydın arkadaşlar ,

Ambalaj Atıklarının kontrolü yönetmeliğinde 23. madde 4. bendde böyle diyor , Bir satış noktası Atık getirme merkezi kurduğunda satış yapabilecek mi yoksa belediyenin sistemine bedelsiz mi devam edecek ? Yeni tebliğe göre durum böyle mi ben okudum fakat tam olarak netleşmedi kafamda ?
Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi

MADDE 23 – (1) Kullanılan malzemeye ve oluştuğu kaynağa bakılmaksızın, tüketim sonucu oluşan ambalaj atıkları, çevre kirliliğinin azaltılması, düzenli depolama tesislerinden azami seviyede istifade edilmesi ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla diğer atıklardan ayrı olarak oluştukları yerlerde biriktirilmek zorundadır.

(2) Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksleri, marketler, satış noktaları, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerler, ambalaj atıklarını, oluştuğu noktada belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür.

(3) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluştuğu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler. Ancak lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisi kuran organize sanayi bölge yönetimleri organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan katılımcılarından ambalaj atıklarını toplayabilirler.

(4) Geri kazanılabilir ambalaj ve ambalaj dışı atıkların üreticisi tarafından getirilip bırakılacağı, teknik ve idari detayları Bakanlık tarafından belirlenecek getirme merkezi oluşturan satış noktaları ve alışveriş merkezleri ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluştuğu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler.

(5) Belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesislerde çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ayrı biriktirilen ambalaj atıkları oluştuğu noktada, ilgili yönetim tarafından çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verilir.

(6) Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri, tüketim sonucu oluşan ambalaj atıklarını çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirerek çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler.


g) Biriktirilen atıkların ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak geri dönüşüm, geri kazanım ve bertarafınısağlamakla veya sağlattırmakla,

ğ) İlgili mevzuatı gereğince, atıkların taşınmasında, atık türüne göre ulusal atık taşıma formu kullanmakla,

h) Atık getirme merkezlerine gelen ve geri dönüşüm, geri kazanım ve/veya bertaraf tesislerine gönderilen atıkların miktarını kayıt altına almakla, yıl sonu itibariyle il müdürlüğüne bu Tebliğ’in Ek-5’inde yer alan formata uygun olarak raporlamakla,

yükümlüdür.
 
Bana göre oluşacak olan sistemde belediyeler ya kendileri ya da taşeron firmalara atıkları bedel karşılığında toplatacak. Ambalaj gibi ürünler toplanırken yine bedelsiz alınacak. Ancak tatlar bundan sonrasında atık toplama merkezlerinden gidip atığı alacaklar. İşin o noktasında da atıklar bana göre belediye tarafından bedelli olarak verilmeye başlanacak. Buda ambalajda bedelsiz ibaresinde değişikliğe gidilmesine sebep olacak. Şehir içinden bedelsiz toplanacak ama belli bir yerden sonrasında bedelsiz verilmesi mümkün olmayacak.
 
Yönetmelikte bazı takıldığım noktalar var.
Bunlardan birincisi çevre görevlisi tam zamanlı mı yoksa danışmanlık ile bu işlem yapılabiliyor mu?
Yönetmelikte ticari atık ya da aynı yönetmelikte söz edilen kurumsal-endüstriyel atık dediği nedir? Yönetmeliklerde bu iki tanımın karşılığını göremedim. Yanlış hatırlamıyorsam taslak yönetmelikte bu tanımlar söz konusuydu. Şuan ki yönetmeliklerde bu tanımların yerini bilen var mı?
Yönetmelikte mobil atık getirme araçlarından bahsediyor ancak bu araçların neye göre lisans alacağından ya da kriterleri ile ilgili bir bilgi göremedim. Bilgisi olan var mı?
Yönetmelikte eğer atıklar getirilemiyorsa lojistik desteğin sağlanması gerektiği konusunda bir ibare var. Buna göre bu atığı kim getirecek, hangi lisansa, standart kapsamında taşıması yapılacak. Örneğin atık pil ve aküler lisanslı araçlarla ya da ömrünü tamamlamış lastikler lisanslı araçlarla taşınmakta. Ancak Atık getirme merkezi hangi araçla nasıl getirecek fikri olan var mı?
200 konut ve üzeri siteler yönetmelik kapsamında yer alırken sanayi sitelerinin yer almaması ilginç bir durum.
Organize sanayi tesislerine kurulacak olan kartuş,toner, lamba gibi atıkları bu sefer içeriden nasıl alınacak.
Bunun gibi daha sorularım uzayıp gitmekte. Mevcut olan yönetmeliğe göre sanki çelişki çok fazla ve yönetmelikte boşluk fazla gibi geldi.
 
Üst