• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık azaltma yöntemleri

Emine Kale

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2013
Firma
---
Merhaba,

İşletmenizde kağıt,plastik, metal vb atıklarla ilgili atık azaltma uygulaması olarak neler yapıyorsunuz?
 
@Emine Kale

Acaba aynı firmayla mı çalışıyoruz diye düşünmeye başladım bu mesajınızdan sonra, bizim de öyle bir müşterimiz var. Ve dediğiniz gibi dünyaca ünlü bir marka oldukları için, çevresel anlamda bilinçleri ve beklentileri yüksek olduğu için bizden de sürekli daha farklı şeyler gerçekleştirmemizi bekliyorlar. Ben de bu konuda sıkıntı yaşıyorum, 250 kişilik tesiste belli başlı şeyler dışında aklıma yapılacak başka bir şey gelmiyor. Ama beğenmiyorlar :)
 
@jn6zo
tekstil, çorap imalatı.

@orangehead026

haklısınız ama adamlardaki mantık şu "sürekli iyileştirmenin sınırı yok". atık oluşturmama değil amacımız atık azaltma minimizasyon ve yeniden kullanma. Geri dönüşüm ve bertaraf son seçenek. yani oluşan atığı azaltabiliyorsam problem yok yeniden kullanabiliyorsam(mesela plastik ip bobinlerini ip aldığımız firmaya geri gönderiyoruz ve tekrar kullanılıyor) atık olarak bile değerlendirilmiyor. ama geri dönüşüm enerjı kazanımı ya da bertarafsa orda patlak veriyoruz.
yaptığım uygulamalardan biri mesela aldığımız kimyasalları varil(120 lt) yerine ıbc tankla(1 ton) almaya başladık 1 ton kimyasalda kontamine bidon atık miktarı 48 kg azaldı.

@Beril Çataltepe
küresel firmaların genel mantığı bu :)
 
@jn6zo

Katılıyorum bazen direk çıkışı azaltmayı düşünüyoruz ama daha çıkış safhasına gelmeden çalışmalar yapılabilir:harika:
 
Örneğin biz kalite nedeniyle hurdaya çıkan kumaş / ürün vb. için kök neden analizi yaparak oluşan atıkları azaltmak için aksiyonlar planlıyoruz. Bu çalışmalar tüm tesislerde zaten yapılıyordur fakat bu çalışmaları raporlayarak kazanımları sunmak gerekiyor.

Bir diğer örnek; kumaş toplarını birbirine ekleyerek uzun metrajlı üretim yapılan bir hattımız var ve her top birbiri ucuna eklenirken belirli bir miktar kesilerek atık oluyor. Bunu önlemek için daha yüksek metrajlı kumaş tedarikini araştırıyoruz. Hem üretim ihtiyaçlarımız hem tedarikçi tarafı hem de nakliye ve tesis içi taşıma süreçleri değerlendiriliyor tabi ki.

Proses kaynaklı atıkların oluşum nedenlerini detaylı incelemek gerekir. Her prosese ve prosesin tesiste uygulanma şekline özgü iyileştirme noktaları mutlaka vardır.
 
Tedarikçileriniz ile konuşup aldığınız hammaddeleri sürekli kullanılabilir depozitolu bir ambalaj ile almaya başlayabilirsiniz. Bu atık ambalaj oranınızı oldukça düşürebilir. Örneğin büyük kasalarda gelir boşaltırsınız kasalar geri gider tekrar yüklenip gelir gibi. Enerji geri kazanımı için eğer ramlarınız varsa ram bacalarındaki ısıyı geri kazanabilirsiniz. Bacalarda su dolaştırarak hem atık ısı miktarınızı azaltabilir hemde prosese sıcak su sağlayabilirsiniz. Üretim şeklinizi detaylandırırsanız başka şeylerde önerebilirim müsait olunca.

Edit: Kimyasal aldığınızı yazmışsınız. İplik boyama v.b faaliyetler yapıyorsanız ve eğer kullanmıyorsanız kimyasallar için kesinlikle otomasyon sistemi kurmanızı tavsiye ederim. Bilgisayar destekli olarak her reçete için gerekli miktarları giriyorsunuz ve sistem sadece o reçete için girilmiş olan miktar kadar kimyasal çekiyor. Tabi bu işler için ayrılmış yatırımlarda önemli.
 
Üst