@Tuğba Çivioğlu
Öncelikle merhaba. Atık ambalaj sisteminin hem TAT (ek-7) hem de GDT ( ek-8) sistemini anlatacağım.
Ek-7 sistemine; lisanslı ve lisanstan muaf olan firmalardan aldığınız ambalaj atıklarını gireceksiniz. Lisanslı firmalardan aldığınız ambalaj atıklarını, karşı firma kendi ek-7C sisteminden giriyor ve sizde ek-7B sisteminden onaylıyorsunuz. Temin yöntemi seçeneği var.
1-) Kaynakta ayrı toplama; Belediye ile anlaşması olan firmalar, belediyenin sınırları içerisindeki marketler,okullar v.b. yerlerden aldıkları ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yapacak.
2-) İthalat: Lisanslı firma, yurt dışından aldığı ambalaj atığını, bu seçeneği seçerek ve gümrük beyannamesini baz alarak beyanını yapacak. Gümrük beyannamesinde firmanın ismi, malzemenin gtip numarası ve miktarı yazılıdır. Örnek olarak paylaşacağım.
3-) Sanayi: Sanayi bölgesinde bulunan firmalardan aldığın ambalaj atığını, bu seçeneği kullanarak beyan yapacaksın. Ben bir konu hakkında daha örnek vereyim; Gaziantep şehrinde Ünaldı ilçesi var ve oradaki bir firmadan ambalaj atığı aldım diyelim. Şu yanılgıya düşebiliriz, bu sanayi diye geçmiyor, hemen firmanın ticaret ve sanayi odası kaydına bakarsın ve bunlara kayıtlı ise sanayi seçeneğini seçersin.
4-)Getirme merkezi: Kaynağında ayrı toplanan atıkların geri kazanıma ve/veya bertarafa gönderilmesi amacıyla bırakıldığı merkezlerden alınan atıkları bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın.
5-) Hava alanı: Şehirlerin hava alanı bölgelerinden aldığın ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın.
6-) Mücavir alan sınır dışı: Şehirlerin belediye sınırları dışında kalan firmalardan aldığın ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın. Şunu da söylemek gerekirse ben Gaziantep'te bulunan lisanslı firmayız ve Kahramanmaraş'ta bulunan bir firmadan ambalaj atığı aldım ve şahıs firması. Bu firmanın sanayi ve ticaret odasına kaydı yok diyelim. O zaman bu seçeneği seçerek beyanımı yaparım.
Gelelim ek-7C sistemine, bu sistemde senin lisanslı firmalara sattığın ambalaj atıklarını beyan edeceksin.
ek-7C-1 sistemi,fire miktarının girildiği sistem, ek-7C-2 ise stok miktarının yazıldığı sistemdir. Fire miktarını hesaplarken, kapasite raporunda ambalaj atıklarını bölümünde verim yazar. Örneğin ambalaj atıkları için verim % 90 diyelim, senin fire miktarında %10'dur. Eğer %80 olsaydı o zaman %20 (100-80).
Bu sisteme örnek verelim. Ay sonu itibarı ile firmaya gelen ambalaj atığı 50 ton diyelim ve lisanslı firmalara sattığın ambalaj atığı 20 ton.
50-20=30 ton. Fire miktarı: 30*10/100=3 ton ve stok miktarın ise: 30-3=27 ton. Bu arada malzemeleri cinslerine göre ayırarak stok miktarına yazılmalıdır.
Ek-8B sistemi ise lisanlı firmalardan aldığın ambalaj atıklarını karşı firma beyan yaparak, sen kendi sisteminde onaylarsın ve bu onayladığın miktar bu sistemde de gözükür. Ek-8C sistemi ise, aldığın ambalaj atıklarını geri dönüşüm sonucu elde edilen ürünü karşı firmaya lisans şartı aramaksızın sattığında çıkış yaptığın sistemdir. Burada önemli olan sattığın ürünleri faturalandırırken kdv'li veya tevkifatlı yapmalısın. Hurda plastik yazan faturaları asla beyan yapma. Bu sistemde de fire ve stok miktarını hesaplarken yukarıda anlattığım işlemlerin aynısını yapacaksın.
En önemli kısma geldi. Kendi geri kazanım sistemine ambalaj atığı gönderdiğinde yapacağın işlemler;
eğer tesellüm fişi olmaksızın gönderiyorsan,
Fatura Tarihi: Hangi ay ise ay sonu tarih girilmelidir.
Fatura Numarası:0
Verildiği Yer: Lisanslı GDT
Açıklama( Verildiği yer): Kendi firmanın ismini yazacaksın.
Ambalaj Cinsi: Ambalaj atığı olarak ne gönderdiysen onun cinsini gireceksin.( PP, PE v.b.)
Verilen Miktar(kg): Ne kadar gönderdiysen o miktarı gireceksin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra kaydet diyeceksin ve bu miktar ek-8B sisteminde gözükecek ve sağ köşe kutucukta onayla yazısı çıkacaktır. Sen bunu onaylamayacaksın.
Daha sonra ek-8B sistemine geleceksin;
Fatura Tarihi:Hangi ay ise ay sonu tarih girilmelidir.
Fatura Numarası: 0
Temin Yöntemi: Lisanslı TAT
Kimden Alındığı: Kendi firmanın ismini yazacaksın.
Ambalaj Cinsi: Ambalaj atığı olarak ne gönderdiysen onun cinsini gireceksin. (PP,PE v.b.)
Alınan Miktar(kg):Gönderdiğin miktarı gireceksin.
Temin Edildiği Yer (İl/ülke): Firmanın bulunduğu şehri yazacaksın.
Şunu da belirteyim, bazı firmalar tesellüm fişi kesip onu baz alarak bu işlemleri yapıyor. Bu fişi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kimisi istiyor kimisi istemiyor.benim anlatacaklarım bu kadar. takıldığın nokta olursa her zaman sorabilirsin. Rahatsız ederim diye düşünme. 7/24 rahatsız edebillirsin. Bazı bilgi ve doküman gerekli olursa sana mail gönderebilirim. Şimdilik hoşçakal.