• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık ambalaj beyanı

timur01

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Şubat 2012
ek5D PİYASAYA SÜRÜLEN AMBALAJLARIN TEMİN EDİLDİĞİ YERLERE AİT BİLGİLER kısmında yurt dışından almış olduğumuz ambalaj miktarını nasıl beyan edecegiz. bu kısımdan yurtdışından alınan firma bilgileri bulunmuyor. yardımcı olursanız sevinirim
 
@Olgaç Sürmelihindi

yok bizim herhangi bir belediye ile anlaşmamız yok biz ilk defa bildirim yapacağız ve bizim atığımız sadece çuval başka atığımız yok çuvalı da tek yerden alıyoruz. ithalat ihracaat da yok bize söylenen biz yurtiçine kaç kg çuval sürdüğümüzü bildireceğiz il çevre müdürlüğü bunun belli bir yüzdesini bizden toplamamızı isteyecek topkadıktan sonra da sanırım topladığımıza dair belgelendirmemizi isteyecek biz de lisanslı bir danışman firması ile sözleşme yapacağız toplamak için onlara yetki vereceğiz onlar bizim adımıza toplayacaklar. belgelendirmesini yapacaklar biz bu belgelendirmeyi il çevre müdürlüğüne vereceğiz. bu söylediklerimi 2013 yılı için yaparız bunda problem yok da bundan önceki yıllar için belgelendirme isterlerse nasıl yapacağız? Bize gelen yazıda bundan önceki bildirilmemiş her yıl için ek 5 dormunu doldurun diyorlar yani bildirim istiyorlar belgelendirme istemiyorlar işte benim kafamı kurcalayan yegane soru da geçmiş her yılın bildirimi için 2014 de isteyecekleri gibi belgelendirme isteyecekler mi isterlerse ben her yıl için bir danısman firma ile anlasıp belgelendirme yapabilecek miyim
 
@Ahmet Soygazi
Ahmet bey şimdi tat firmaları bir belediye ile anlaşma yaparak belgelendirme yapabilirler. yetkilendirilmiş kuruluşa üye olmayan piyasaya sürenler ile yetkilendirilmiş kuruluş ambalaj atıklarının toplanması ve geri kazanılmasına yönelik çalışmaların belgelendirilmesi için belediyeler ve gfb/çevre lisanslı toplama ayırma tesisleri ile sözleşme imzalamak zorundadır diyor ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğinde. ama sizin herhangi bir belediye veya başka lisanslı firmayla anlaşmanız yoksa siz belgelendirme yapamazsınız. eğer 2013 de yaptıysanız isterler ama geçmiş yıllarda herhangi bir anlaşma yoksa ozaman yapmanıza gerek yok sadece ek 5 beyanını doldurmanız yeterli ve yönetmeliği bir inceleyin derim. mesela ben 2004 ve 2012 de anlasmam yok diyelım ama 2013de yapmısım ben 2013de belgelendirme yaparım ama öncesınde belgelendirme yapamam.
 
@Olgaç Sürmelihindi

söylemek istediklerinizi çok net anladım o zaman ben yine de 2004-2013 bildireyim benden önceki yıllar için belgelendirme isterlerse bu söylediklerinizi söyler işin içinden çıkarım umarım :)

bir de bir şey daha soracağım müsaitseniz ben şimdi ek5 b1 i dolduracağım sadece çuval atıgım oldugu için sadece çuval için dolduracağım satış ambalajı ve stok bilgilerini gireceğim.
ek5 b2 de geri kazanımı bu yönetmelik dısında yapılacak ambalajlar diyor burada kastedilen tehlikeli atıklar mı? Benim tehlikeli atığım olmadıgı için bu formu boş mu bırakacağım?
aynı şekilde ek5 c de de depozitolu atıklar diyor benim depozitolu atığım olmadıgı için bu formu da boş bırakacağım heralde değil mi olgaç bey?
 
gerekli açıklamaları yaparsanız kimse size birsey diyemez. elinizdede kanıt var sonucta. bu yönetmelik dısındakı ambalajlar dediği tehlikeli ve tehlikesiz atıklardan bahsedıyor onların bıldırımı ayrı yapılmakta. birde ek 7 ve ek 8 beyanları var ek 7 tat tesisleri için ek 8 gdt için nese kafanızı karıstırmıs olmayayım. tehlikeli atıgınız yoksa bos gecın aynen ek 5c ıcınde ole yapınD:
 
@Olgaç Sürmelihindi
Olgaç bey size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum allah sizden razı olsun umarim hayatta her zaman karşınıza sizin gibi yardımsever insanlar çıkar ve kafanızda hiç soru işareti kalmaz tekrar çok sağolun esen kalın :)
 
@Ahmet Soygazi
ahmet bey bu güzel sözlerınız beni çok mutlu etti birşey değil yardımcı olabildiysem ne mutlu bana allah hepimizin karşısına iyi insanlar çıkarsın ne zaman yardım isterseniz ben burdayım. sizede iyi günler iyi çalışmalar.
 
merhaba arkadaşlar. daha önceki yıllarda ambalaj beyanımızı yaptıktan sonra çıktılarını alıp imzalayarak çevre müdürlüğüne teslim ediyorduk. bu yıl bunu yapmamız gerekiyor mu?

22 - Müracaat formlarını nasıl göndermeliyim?İl müdürlüklerimizden alınan kod ve şifreler ile elektronik yazılım programı üzerinden her yıl şubat ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bildirimi göndermeniz gerekmektedir. Bildirimleri posta ile göndermenize gerek yoktur.

bakanlığın internet sitesinde bu madde yer alıyor. posta ile iletilmesine gerek yoktur denmesi bunu mu içeriyor acaba?
 
@zafer
kolay gelsinher ayın cıktısını alıp kase imza yaptıktan sonra dilekçe ıle il çevre müdürlüğüne kendınız göturuyorsunuz.
 
arkadaşlar ambalaj bildirim ek7-b girişinde şöyle bir hata alıyorum. Sistemde yine bir sıkıntımı var?
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    9.4 KB · Görüntüleme: 67
arkadaşlar elbise askısı ambalaj olarak değerlendirilir mi? yönetmelikte giysilerin taşınması ve satışında kullanılan ambalaj diye bir ibare var.
 
@Tuğba Çivioğlu
Öncelikle merhaba. Atık ambalaj sisteminin hem TAT (ek-7) hem de GDT ( ek-8) sistemini anlatacağım.
Ek-7 sistemine; lisanslı ve lisanstan muaf olan firmalardan aldığınız ambalaj atıklarını gireceksiniz. Lisanslı firmalardan aldığınız ambalaj atıklarını, karşı firma kendi ek-7C sisteminden giriyor ve sizde ek-7B sisteminden onaylıyorsunuz. Temin yöntemi seçeneği var.
1-) Kaynakta ayrı toplama; Belediye ile anlaşması olan firmalar, belediyenin sınırları içerisindeki marketler,okullar v.b. yerlerden aldıkları ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yapacak.
2-) İthalat: Lisanslı firma, yurt dışından aldığı ambalaj atığını, bu seçeneği seçerek ve gümrük beyannamesini baz alarak beyanını yapacak. Gümrük beyannamesinde firmanın ismi, malzemenin gtip numarası ve miktarı yazılıdır. Örnek olarak paylaşacağım.
3-) Sanayi: Sanayi bölgesinde bulunan firmalardan aldığın ambalaj atığını, bu seçeneği kullanarak beyan yapacaksın. Ben bir konu hakkında daha örnek vereyim; Gaziantep şehrinde Ünaldı ilçesi var ve oradaki bir firmadan ambalaj atığı aldım diyelim. Şu yanılgıya düşebiliriz, bu sanayi diye geçmiyor, hemen firmanın ticaret ve sanayi odası kaydına bakarsın ve bunlara kayıtlı ise sanayi seçeneğini seçersin.
4-)Getirme merkezi: Kaynağında ayrı toplanan atıkların geri kazanıma ve/veya bertarafa gönderilmesi amacıyla bırakıldığı merkezlerden alınan atıkları bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın.
5-) Hava alanı: Şehirlerin hava alanı bölgelerinden aldığın ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın.
6-) Mücavir alan sınır dışı: Şehirlerin belediye sınırları dışında kalan firmalardan aldığın ambalaj atıklarını bu seçeneği seçerek beyanını yaparsın. Şunu da söylemek gerekirse ben Gaziantep'te bulunan lisanslı firmayız ve Kahramanmaraş'ta bulunan bir firmadan ambalaj atığı aldım ve şahıs firması. Bu firmanın sanayi ve ticaret odasına kaydı yok diyelim. O zaman bu seçeneği seçerek beyanımı yaparım.
Gelelim ek-7C sistemine, bu sistemde senin lisanslı firmalara sattığın ambalaj atıklarını beyan edeceksin.
ek-7C-1 sistemi,fire miktarının girildiği sistem, ek-7C-2 ise stok miktarının yazıldığı sistemdir. Fire miktarını hesaplarken, kapasite raporunda ambalaj atıklarını bölümünde verim yazar. Örneğin ambalaj atıkları için verim % 90 diyelim, senin fire miktarında %10'dur. Eğer %80 olsaydı o zaman %20 (100-80).
Bu sisteme örnek verelim. Ay sonu itibarı ile firmaya gelen ambalaj atığı 50 ton diyelim ve lisanslı firmalara sattığın ambalaj atığı 20 ton.
50-20=30 ton. Fire miktarı: 30*10/100=3 ton ve stok miktarın ise: 30-3=27 ton. Bu arada malzemeleri cinslerine göre ayırarak stok miktarına yazılmalıdır.

Ek-8B sistemi ise lisanlı firmalardan aldığın ambalaj atıklarını karşı firma beyan yaparak, sen kendi sisteminde onaylarsın ve bu onayladığın miktar bu sistemde de gözükür. Ek-8C sistemi ise, aldığın ambalaj atıklarını geri dönüşüm sonucu elde edilen ürünü karşı firmaya lisans şartı aramaksızın sattığında çıkış yaptığın sistemdir. Burada önemli olan sattığın ürünleri faturalandırırken kdv'li veya tevkifatlı yapmalısın. Hurda plastik yazan faturaları asla beyan yapma. Bu sistemde de fire ve stok miktarını hesaplarken yukarıda anlattığım işlemlerin aynısını yapacaksın.

En önemli kısma geldi. Kendi geri kazanım sistemine ambalaj atığı gönderdiğinde yapacağın işlemler;
eğer tesellüm fişi olmaksızın gönderiyorsan,
Fatura Tarihi: Hangi ay ise ay sonu tarih girilmelidir.
Fatura Numarası:0
Verildiği Yer: Lisanslı GDT
Açıklama( Verildiği yer): Kendi firmanın ismini yazacaksın.
Ambalaj Cinsi: Ambalaj atığı olarak ne gönderdiysen onun cinsini gireceksin.( PP, PE v.b.)
Verilen Miktar(kg): Ne kadar gönderdiysen o miktarı gireceksin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra kaydet diyeceksin ve bu miktar ek-8B sisteminde gözükecek ve sağ köşe kutucukta onayla yazısı çıkacaktır. Sen bunu onaylamayacaksın.
Daha sonra ek-8B sistemine geleceksin;
Fatura Tarihi:Hangi ay ise ay sonu tarih girilmelidir.
Fatura Numarası: 0
Temin Yöntemi: Lisanslı TAT
Kimden Alındığı: Kendi firmanın ismini yazacaksın.
Ambalaj Cinsi: Ambalaj atığı olarak ne gönderdiysen onun cinsini gireceksin. (PP,PE v.b.)
Alınan Miktar(kg):Gönderdiğin miktarı gireceksin.
Temin Edildiği Yer (İl/ülke): Firmanın bulunduğu şehri yazacaksın.
Şunu da belirteyim, bazı firmalar tesellüm fişi kesip onu baz alarak bu işlemleri yapıyor. Bu fişi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kimisi istiyor kimisi istemiyor.benim anlatacaklarım bu kadar. takıldığın nokta olursa her zaman sorabilirsin. Rahatsız ederim diye düşünme. 7/24 rahatsız edebillirsin. Bazı bilgi ve doküman gerekli olursa sana mail gönderebilirim. Şimdilik hoşçakal.
 
Üst