• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Havuzunu işletmeye alma

A

Anonim (d7da)

Merhabalar herkese,
Arıtmada havalandırma havuzlarından birini bakıma almıştık. tamamen içerisi temizlendi ve difüzörler değiştirildi. tekrar işletmeye alırken nelere dikkat etmem gerekir? Diğer havuzlardaki bakterinin iyi olduğunu düşünmüyorum. çünkü siyah bir görüntü var ve imhoff baktığımda çok çabuk bir çökelme gözlüyorum. ayrıca yarım saat bekletme sonrası çamurda yüzeye çıkmalar başlıyor daha çok çökmesi gerekirken. havuza difüzörlerin biraz üstüne kadar su doldurup kontrol gerçekleştireceğim. sonrasında nasıl bir yol izlemeliyim, aşılama mı yapmam gerekir. önerilerinizi bekliyorum.
 
hazır atıksu arıtımında konuyu açmışken şu sorumu da sorayım dedim :)
Belt press ile çamur susuzlaştırma yapıyoruz. poli kimyasalı kullanıyoruz. Bu susuzlaştırma işleminde press ten bakteri kaçışları oluyor ve çok siyah bir su çıkışı oluyor. Bu suyu arıtmaya verdiğimde su tamamen siyahlaşıyor. Hem poli içerikli olması hem de bu şekilde verilmesi arıtmanın verimini ne kadar etkiler? bunun için nasıl önlem alabilirim?
 
Anonim (47c8)Presten çıkan su kirli ise filtre bezleriniz özelliğini kaybetmiş olabilir. Yanlış bez kullanılıyor olabilir. Bezler en son ne zaman değişti mesela?

İşin doğası gereği yoğunlaşa yoğunlaşa prese kadar gelen çamur/çamurlu su aşırı KOİ içerir. Bu suyun preste tutulamadan geçip tekrar sisteme girmesi giriş suyunuzu bozar. Bu sorunla ben de karşılaşıyorum. Girişe giden bu sular biyolojik arıtmanın verimini düşürüyor. Deşarj suyunun renginin bozulmasına bile sebep verebilir.

Elinizde yedek filtre bezi var mı?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Adem Piştofoğluevet ben de filtre bezinin tıkalı olduğunu düşündüm. değişim yaptık bir hafta önce. Biraz sıyırıcımızda sorun var muhtemelen bezden sıyırılamayan kısım kaçıyor.
Normal şartlarda kubilay beyin dediği gibi bu kısımdan gelen debi az. bunu bu ham su sıkıntısı geçtiği zaman yaşamıyoruz biz de, seyrelme gerçekleşiyor. ama ham su kıtlık döneminde arıtılacak tek su o kalıyor. Ve çamur çekmemizin nedeni de havuzları boşaltmak ve bir havuzu aktif tutmak için. böylece suyun azaldığı dönemde belt çalışmak zorunda kalıyor.
Peki böyle koi yüksek siyah su geldiğinde havalandırma süresini arttırsam bir nebze daha iyi su çıkarır mıyım? (bakterimin canlı olması koşulu ile) bu yeterli olur mu?
 
Fakat tekrar tekrar söylüyorum sizin sürekli bir debiniz yok AKR işletmek zaten zor birde debi eksikliğinden bakteriler ölüyor.

Önerim;

Kimyasal arıtma sistemine geçin. Havalandırma havuzuna 3 bölme yapın Koagülasyon, flokülasyon ve çöktürme olarak ayırın kimyasal dozajı ile arıtma yapın tek çözüm bu.

Biyolojik sistemler sürekli sistemlerdir
 
Kubilay DumanBu konu hakkında bir şey sormak istiyorum. şu an biyolojik olarak işletilen akr de verim %85-90 larda. ancak dediğiniz gibi kimyasal arıtmaya geçersek bu verimleri sağlayamayabiliriz. ve çıkış limitleri aşılmış olunur.
Belki biyolojik sonrası kimyasal yapılabilir. Bunun için de yeni bir havuz gerekir.
başka türlüsü mümkün mü?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (d7da)Biyolojik arıtma yapabilmek için sürekli bir debi girişinin olması gerekmektedir. Bakterileri başka türlü sistemde tutamayız. Yukarıda ki arkadaşımız debi konusunda da sıkıntı yaşadığını söyleyince sürekli olmayan bir sistem olan kimyasal arıtma çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Anonim (d7da)Kimyasal arıtma verimini ölçmek için kollaidal ve km koisine bakabilirsiniz. Burada kimyasal arıtma ile giderebileceğiniz atıksu koisini görmüş olursunuz. Eğer atıksu debisi sürekli olarak geliyorsa o zaman biyolojik düşünülebilir. fakat buradaki benim tercihim kesikli yerine klasik biyolojik arıtma olacaktır.
 
Üst