• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anayasa mahkemesi̇ karari 08.10.2024

Yasemin Mendeş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Aralık 2012
Firma
ÇEVRE DANIŞMANLIĞI
Merhabalar, Dün bir mahkeme kararı yayınlanmış. İnceleme fırsatınız oldu mu? Bu değişikliği nasıl değerlendirmeliyiz?
 

Ekli dosyalar

  • 20241008-5.pdf
    13.7 MB · Görüntüleme: 129
@Cem Yılmaz Firmalar bünyelerinde mühendis almadan da bireysel danışmanlık alarak bu işi çözmek isteyebilir. Firmalar için değişen pek bir şey olmayabilir. Değişen, iyileşen şey bizim için bence.

Danışmanlık firması ortadan kalkarsa istihdam da artar. Dip fiyat gelebilir o da piyasanın doğal dengesi yapacak bir şey yok. Dip fiyata çalışmak isteyen çalışabilir. Serbest piyasa. Taban fiyat uygulaması geldi de ne oldu ki? Firmalar ne kadar vergi veriyor? Birkaç tane büyük firma adı verin bakalım vergi levhasına.
Firmalar çalışanlarına ne kadar maaş veriyor? Asgari ücretin bir tık üstüne yüzlerce arkadaşımız çalışıyor. Bu durum ortadan kalkar belki.

Sonuç olarak neden danışmanlık firmalarını düşünüp dertleneyim? Bizim için iyi bir karar bu. Danışmanlık firması sahipleri başka yapacak iş bulabilirler.
 
Anonim (9d3a)İsmini vermeyerek klavye cesareti tavan yapmış kişi; sanırım maliyede danışmanlık firmalarının vergi miktarlarını görebiliyorsun. Bütün danışmanlık firmalarını zan altında bırakabiliyorsun. Kendini geliştirip çok iyi pozisyonlarda çok iyi maaş alan çevre mühendislerinin sayısı hiçte az değil. Danışmanlık firmaları yüzbinler harcayarak, peşinen ÖTV sini KDV sini tüm vergilerini vererek yatırım yaptı. Karşılıklı anlaşılan maaşlarda 14 yıldır istihdam yaratıyor. Kendine güven sende danışmanlık firması kur, tahsilatını yapamadığın hizmetin maaşını bi çalışanına öde gör. Sen yargı dağıtamazsın çevre danışmanlık firmalarına. Yargının kararına danışmanlık firmalarını zan altında bırakmadan saygıyla yorum yapabilirsin.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Avukatlık geldi aklıma.

Avukatlar isterlerse bireysel çalışabiliyorlar. Baro'nun belirlediği bir taban fiyat var. Genelde ona uyuyorlar. O fiyatlara göre bir ücret belirleyip ofislerinde müşteri gelirse işini yapıyor gelmezse kazanç olmadan boş oturuyor ya da devletten iş gelirse onu yapıyor.

Bazı avukatlar ise bir kurumda çalışmayı tercih edebiliyorlar. Hukuki danışmanlık firması olabilir ya da doğrudan avukat istihdam etmek isteyen firma olabilir. Onlar da maaşlı şekilde çalışıyor ve hiç işi olmasa bile ay sonu belirlenen maaşı alıyor.

Bizim bu duruma ne kadar da benzer bir durum...

Bizde de bırakın işte isteyen özel danışmanlık versin işinde iyiyse çok kazansın, isteyen danışmanlık firmasında çalışsın işinde iyi de olsa kötü de olsa sabit maaşını alsın, isteyen firma bünyesinde çalışsın.

Avukatlık sektörü yıllardır böyle ve kimsenin bir şikayeti yok. İsteyen maaşlı, isteyen bireysel çalışıyor.
Bizde de böyle herkes mutlu olur. Kimse mağdur olmaz.
 
Tolgay DoğanBuralarda (İngiltere) şahıs şirketleri çok yaygın, eğer bir kişi serbest çalışmak istiyorsa şahıs şirketi kurmak ve muhasebesini tutturmak zorunda. Hatta birçok kişi bu yolu seçiyor çünkü ücretler tam zamanlı çalışamaya göre oldukça iyi ve insanlar kendi zamanlarını kendileri yönetebiliyor. Türkiye de de bunun yaygınlaşması ve önünün açılması gerekli diye düşünüyorum.
 
Gelir Vergisi Kanunu gereği zaten bir hizmet/mal satıyorsanız fatura kesmek zorundasınız ve en azından şahıs firmanızı kurmak zorundasınız. Bunda bir sorun yok. Bireysel çalışmayı "Tercih edenler" Bağkur'unu ödeyecek, vergisini verecek ve faturasını kesecek. "Ben şirket kurmak istemiyorum, bağımsız olmak istemiyorum" diyenler de bir firmada işe girer. Yine maaşından gelir vergisi vs. öder ama haberi olmaz. Sabit maaşlı çalışır. Bu da onun tercihidir.

Usulsüzlük olayını anlamadım. Neden usulsüzlük olsun? Türkiye'de baroya kayıtlı 180.000 üzerinde Avukat var. Çevre Mühendisi sayısı sanırım bunun oldukça altındadır. Avukatlar sorunsuz çalışabiliyor iken biz neden çalışamayalım?
 
Üst