• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anayasa mahkemesi̇ karari 08.10.2024

Yasemin Mendeş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Aralık 2012
Firma
ÇEVRE DANIŞMANLIĞI
Merhabalar, Dün bir mahkeme kararı yayınlanmış. İnceleme fırsatınız oldu mu? Bu değişikliği nasıl değerlendirmeliyiz?
 

Ekli dosyalar

  • 20241008-5.pdf
    13.7 MB · Görüntüleme: 125
Merhaba,

İnceledik, ilgili karara göre Çevre Yönetim Hizmeti verilmesi konusunda, danışmanlık firmalarının yetkisi kaldırılmış görünüyor. Kendi aramızda da tartışıyoruz, konunun geleceğiyle ilgili Bakanlık nezdinde açıklama ya da hareket bekliyoruz. Ancak olayın özeti bu.
 
Okuduğum kadarıyla güzel bir karar. Nadiren, sahip olduğumuz diplomayla iş yapabilme hakkı yönünde pozitif bir karar görüyorum. Danışmanlık firmaları yine olsunlar ancak mecburi olmaları bence de doğru değil.
 
Anonim (9d3a)Danışmanlık firmaları zaten zorunlu değildi ki. Firmalar isterlerse bünyelerine aldığı çevre mühendisiyle bu işi çözebiliyordu. Kararın güzel olduğunu düşünmüyorum. 650+ danışmanlık firması ve bunlarda çalışan muhtemelen 5.000 mühendis var. Yeni mezunlarla birlikte piyasada 2025 Temmuz'unda 5.500 çevre mühendisini görürüz. Bu da dip fiyattan çalışanların kabul edilmesi anlamına gelir. Danışmanlık ile kurulan asgari fiyat politikasının hiçbir anlamı kalmamış olur. Firma canının istediği mühendisi 20 bin TL'ye çalıştırır.
 
@Cem Yılmaz Firmalar bünyelerinde mühendis almadan da bireysel danışmanlık alarak bu işi çözmek isteyebilir. Firmalar için değişen pek bir şey olmayabilir. Değişen, iyileşen şey bizim için bence.

Danışmanlık firması ortadan kalkarsa istihdam da artar. Dip fiyat gelebilir o da piyasanın doğal dengesi yapacak bir şey yok. Dip fiyata çalışmak isteyen çalışabilir. Serbest piyasa. Taban fiyat uygulaması geldi de ne oldu ki? Firmalar ne kadar vergi veriyor? Birkaç tane büyük firma adı verin bakalım vergi levhasına.
Firmalar çalışanlarına ne kadar maaş veriyor? Asgari ücretin bir tık üstüne yüzlerce arkadaşımız çalışıyor. Bu durum ortadan kalkar belki.

Sonuç olarak neden danışmanlık firmalarını düşünüp dertleneyim? Bizim için iyi bir karar bu. Danışmanlık firması sahipleri başka yapacak iş bulabilirler.
 
Anonim (9d3a)İsmini vermeyerek klavye cesareti tavan yapmış kişi; sanırım maliyede danışmanlık firmalarının vergi miktarlarını görebiliyorsun. Bütün danışmanlık firmalarını zan altında bırakabiliyorsun. Kendini geliştirip çok iyi pozisyonlarda çok iyi maaş alan çevre mühendislerinin sayısı hiçte az değil. Danışmanlık firmaları yüzbinler harcayarak, peşinen ÖTV sini KDV sini tüm vergilerini vererek yatırım yaptı. Karşılıklı anlaşılan maaşlarda 14 yıldır istihdam yaratıyor. Kendine güven sende danışmanlık firması kur, tahsilatını yapamadığın hizmetin maaşını bi çalışanına öde gör. Sen yargı dağıtamazsın çevre danışmanlık firmalarına. Yargının kararına danışmanlık firmalarını zan altında bırakmadan saygıyla yorum yapabilirsin.
 
Önceki cevapları görüntüle…
SemihÇalışkanİşte insanlara anlatmak istediğim bu aslında. Danışmanlık firması olarak fatura kestiğin ve sözleşmede x gün vade verdiğin halde ödemeyi alamıyorsun, bireysel olarak hizmet vermek istediğinde şu üçünü nasıl sağlayacaksın?
-Fatura kesimi
-Faturanın ödenmesinin takibi
-Asgari fiyat

Danışmanlık patronlarına laf sallayanlar, fabrika patronlarını melek görüyor buna kahkaha atıyorum :D Dilerim en acı şekilde tecrübe etmeyiz.
 
Cem Yılmazanonim arkadaşa katilmamakla beraber, bireyse olursa sanirim günlük olarak sigorta yapilmasi seklinde olur, yani maaş gibi bir para yatar diye tahmin ediyorum. bunun da bir asgari maaşı gibi birşey olabilir. yoksa fatura kesmek için şahis sirketi vb acilmasi gerekir. o zaman da ortalik iyice karisir.
 
Tolgay DoğanGünlük sigortanın yapılmadığı için muhasebeci kovalanması, asgari fiyatın bir türlü belirlenememesi, belirlendiğinde uyulmaması gibi çok daha fazla sorun doğar gibi düşünüyorum bu durumda. Birçok danışmanlık firması asgari fiyatı delmek için yer arıyorken bireysellikte bunu engellemek daha da zor olmaz mı?
 
Fiyat konusunda ortadan kalkacak hiç bir şey yok ve bu karar sonrasında daha da kötüye gidecek. Asgari Fiyat tarifesi kalkacak, bambaşka meslekler yaptığı işin yanında hediye olarak çevre işlerinizi de hallederiz diyecek ve yaptığın işin değeri yine ayaklar altında olacak. Fikir ayrılıkları güzel bir şey ama mesleğe sahip çıkma adına birlik olmazsak, sürdürülebilirlik gibi bizi ilgilendirilen konunun ortasında olacağımız işleri de kaybedeceğiz ve yıllarca verdiğiniz emekler boşa gidecek.
 

Ekli dosyalar

  • ÇMO Genel Merkez Duyurusu_09102024.pdf
    188.3 KB · Görüntüleme: 52
Oldukça danışıklı bir dövüş olmuş bence. Zaten değişiklik için harekete geçildiği dün odanın yazısından anlaşılıyor. Uzun zamandır farklı meslek gruplarına çevre görevlisi belgesi zaten verilmiyor. Kanunda ilgili bölümlerde ifadeler düzeltilecektir. Danışmanlık firmaları da devam edecektir. Hala daha tek başımıza danışmanlık yapamamamız büyük kayıptır. Tek başımıza da bu işi yapabilir olduğumuzda gerçekten kazanmış olacağız. 1-2 ay sonra taslaklar yayınlanır. Şuan sadece izleyip göreceğiz.
 
tam anlamasam da eğer bu durum, isg gibi tmgd gibi bireysel olarak (5-10 tesis) danışmanlık yapmanın önünü açacaksa bence iyi birşeyler olabilir.
 
EÇBS sistemi üzerinden yayınlanan duyurudur.

1728905216206.png
 
1. Odanın yaptığı açıklama anayasa mahkemesinin kararını özetleyip yapıştırmak olmuş iyice karışmış kafaları.
2. Çevre danışmanlık firmalarının sadece piyasada çevre izin lisans veya çed muafiyeti alıp sözleşmeleri 1-2 aylık yapıp işin içinden çıktığı, atık bildirimleri, atık yönetimi vb konularda firmaların muhasebecilere mahkum edildiği ve konunun çok basitleştirildiğini denetimlerden anlıyoruz.
3. Çevre danışmanlık firmalarında puanlama usulüne göre veya risk kategorisine bağlı olarak çevre mühendisi atamaları yapmaları, kiralık diploma olaylarının çok görülmesi de çevre danışmanlık firmalarının ne yaptığı ve yapacağı konusunda bayağı boşluk bırakmaktadır.
4. Öncelikli olarak hele ki iklim, sera gazı, su, ger dönüşüm, atık yönetimi gibi konularda firmaların çevre mühendislerine ihtiyaç duyacağı, duyduğu bir dönemde işletmelerin tümünde bu hizmetlerin çevre mühendisleri vasıtasıyla yapılması gerektiği savunulmalıdır.
5. Çevre görevlisi ifadesini hiç istemesek de maalesef halen iş ilanlarında Çevre Görevlisi ilanıyla mühendis aranmakta.
6. Gıda mühendislerinin yıllar öncesinde bir diploma ile 5 tesise danışmanlık yapar ifadesinin nasıl her tesise 1 gıda mühendisi durumuna getirmişlerse aynı şekilde bizim de yapmamız lazım ve bunu savunmamız lazım .
 
Üst