Merhaba,
Siz atık üreticisinden almış olduğunuz atığı işlenmek üzere geri kazanım tesislerine gönderirsiniz. Amaç; atığı yeniden işlenebilir hale getirmek. Siz almış olduğunuz çuval atığını yeniden ürün haline getirip ambalaj malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; siz geri kazanımdan granül imalatı ve aynı zamanda çuval ambalajı da üretiyorsunuz. Bu çuval ambalajının içerisine granülleri doldurdunuz ve satışını gerçekleştirdiniz. Buradan iki sonuç çıkıyor; çuvalı yeniden kullanılabilir hale getirdiğiniz için ambalaj üreticisi, geri kazanım sonucu elde edilen granülleri çuval ambalajının içerisine doldurduğunuz için piyasaya süren konumunda bulunursunuz. Bir de şöyle bir durum var; atık üreticisinden çıkan bir atık başka bir firma için yan ürün niteliği taşıyabilir. Bu tür durumlarda Bakanlıktan izin almak gerekli. Örneğin; kömür kazanlarından çıkan kül atıkları... Bu tür atıkları Çimento Tesisleri alarak yeniden kullanıyor veya beton üretimi sırasında dayanıklılık kazanması amacıyla kullanılıyor. Size atık Yönetimi Yönetmeliğinden bir madde paylaşmak istiyorum. Bu tamamen benim şahsi görüşüm ve diğer arkadaşlarımızın görüşü de çok önemli. Yine Bakanlık veya il çevre müdürlüğüne görüş sormakta fayda vardır.
Yan ürün
MADDE 19 – (1) Üretim prosesi sürecinde ortaya çıkan; ancak asıl amacın bu maddenin üretimi olmadığı, maddeler veya malzemeler;
a) Üretim prosesinin ayrılmaz bir parçası olarak üretiliyor ve kapasite raporunda ürün/yan ürün olarak yer alıyor ise,
b) Gelecekte kullanımına yönelik talep sürekli ise,
c) Doğrudan bir proseste kullanılabiliyor ve üretildiği yerde fiziksel işlemler hariç olmak üzere başka işlemlerden geçmiyor ise,
ç) İkame edeceği maddenin standartlarına uygunluğunun ya da hammadde olarak kullanılması durumunda nihai ürünün ürün standardını bozmadığının belgelenmesi halinde,
d) Kullanımında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek tedbirler alınıyor ise,
atık olarak addedilmeyerek, yan ürün olarak kabul edilebilecektir.
(2) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Yan ürün olarak değerlendirilebilecek, bu maddenin birinci fıkrasındaki özelliklere haiz atıklar için uygunluk almak üzere Bakanlığa başvurulur. Yan ürün olarak değerlendirmesi talep edilen atıklara ilişkin yapılacak başvurularda istenilecek bilgi ve belgeler Bakanlıkça belirlenir.
Yeniden kullanıma hazırlama
MADDE 20 – (1) Atıklar, yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti kapsamında, yalnız fiziksel işlemler ile tasarlandığı hale getirilerek, aynı amaçla kullanıldıkları sürece kullanım ömrü bitinceye kadar atık olarak addedilmeyecektir.
(2) Yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti, toplama-ayırma ve ara depolama hariç geri kazanım faaliyeti için çevre lisansı olan atık işleme tesislerinde gerçekleştirilir.
(3) Tamirhaneler, servisler gibi ürünlere yönelik bakım onarım hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler yeniden kullanıma hazırlama kapsamı dışındadır.