• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği - 26 Haziran 2021

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

26 Haziran 2021 tarihli 31523 sayılı Resmi Gazete'de "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği - Önemli Noktlar (26 Haziran 2021).pdf
    564.5 KB · Görüntüleme: 379
Son düzenleme:
Gazi YOĞUNLUYeni yönetmelik Madde 19'da Sıfır Atık ve Atık Yönetimi Yönetmeliğine atıfta bulunuyor. Sıfır Atık Yönetmeliğinde de Belediyenin Belgesi varsa Belediye sistemine, yoksa istediği Lisanslı firmaya verebilir diyor.

Bunu baz alarak bazı Zincir marketler kendi sevkiyat araçlarıyla ambalaj atıklarını farklı şehirdeki tesislere taşıdıklarını belgeledik. ama onu da Atık Yönetimi Yönetmeliğindeki

Madde 5- (1) -
"g) Mevzuatta lisans alma zorunluluğu getirilen atık türlerini taşıyacak araçlar için taşıma lisansı alınması zorunludur. Lisans şartı aranmaksızın taşınan atıkların, ömrünü tamamlamış araçlar hariç görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı araçlarda taşınması zorunludur. Atıkların taşınmasına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir."

ve

"ı) Atıkların, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır."

ibarelerine istinaden takibini yapacağız.

Genel olarak ise, ilgili Mahalli İdare Sıfır Atık Belgesi alırsa, atık üreticilerinin atıklarını Belediye sistemine verme zorunluluğu olacaktır diye yorumluyorum.
 
Piyasaya sürdüğümüz ambalajlar için GEKAP ödüyoruz, bu yönetmelikle yetkilendirilmiş kuruluş ile anlaşma yapılmayacak. Yönetmelikte geçen geri kazanım hedefleri hangi amaçla kullanılacaktır?
 
Melih Coşar1/1/2020 öncesi piyasaya sürülenler YK lar ile yükümlülük yerine getirilecek belirtilen tarihten sonrası için GEKAP üzerinden yükümlülük yerine getirilecek.
eski bildirimlerden borcu olanlar YK lar ile belgelendirme sözleşmesi imzalayarak yükümlülüklerini devredecekler(devlet burdan bir pay almıyor)YK lar da eski usül TAT firmaları ile anlaşarak gerekli tonaj kadar toplatım yaptırması gerekiyor.
 
Arkadaşlar merhaba,

Buradaki yazıları da okuyunca emin olmak adına bakanlığı arayıp Arzu hanım ile görüştüm. Zincir marke tvs. yerler sıfır atık belgesi alırsa istediğine verebilir diyor. Bunu da TÜRKİYE ÇEVRE AJANSININ KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Madde 13 e dayandırıyorlar.

Madde 13: (3. Paragrafta)



Atıkların üretiminin ve zararlarının önlenmesi veya azaltılması ile atıkların geri kazanılması ve geri kazanılabilen atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır. Sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ebru A.Madde 13: (3. Paragrafta)



Atıkların üretiminin ve zararlarının önlenmesi veya azaltılması ile atıkların geri kazanılması ve geri kazanılabilen atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır. Sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler.

Belge almayan yerler için soruyorsanız eğer bu maddeyi gösterebilirsiniz. Fakat onlarda ya bildiklerini okumaya devam ederler yada sıfır atık belgesi almaya çalışırlar.
 
Gürkan GÜSLÜÜstad Merhaba,

Sıfır atık belgesi almış marketler ve benzeri işyerleri atıklarını istediği firmaya verirse Belediyelerin sıfır atık sistemini kurmalarına ve yapmalarına gerek yoktur. Bir de olaya şu açıdan bakmK lazım, bazı Belediyelerin sistemi yoktur ve o yerde lisanslı firma da bulunmamaktadır. O zaman belediye ve buna bağlı yerler istediği firmaya versinler.
 
Üst