• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı toplama ayırma tesisi

AliNaroglu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mart 2018
Şehir
Muğla
Firma
Nardugan Mühendislik Danışmanlık
Merhabalar, Bir Çevre Danışmanlık Firması kendi vergi numarası ile aynı zamanda Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi kurabilir mi?
Not: Hali hazırda fiziki şartları henüz tam olarak sağlanmamış bir yer var. Ticaret Sanayi Oda Kaydı ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi var.

İkinci sorum eğer kurabiliyor ise. Fiziki şartları sağladıktan sonra (Atık Ön İşleme Yön. göre) izin lisans süreci nasıl oluyor.
Not: Galiba uygunluk başvurusu e-çbs den yapılıyor diye biliyorum. Gerekli evraklar ise Çed, Sicil Gazetesi, Kapasite Raporu, İş Akım Şeması ve istenirse Acil Durum Eylem Planı

Rica etsem ilk sorum ve süreç hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler.
 
AliNarogluÜstadım Merhaba,

Merkez firmalar aynı veya başka bir şehirde aynı vergi numarasıyla şube kurabilirler. Şuna dikkat etmek gerekir; merkez firmanın ticaret sicil gazetesinde "şube kurabilir/faaliyeti gerçekleştirebilir" gibi ifadelerin yer alması gerekir. Yanlış hatırlamıyorsam hem çevre danışmanlık hem de toplama ayırma faaliyeti yapan firmalar vardı. Siz bu durumu yine il çevre müdürlüğü ve ticaret odası ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.

Toplama Ayırma Lisansı alınması aşamalarına gelecek olursak;

1- Gerekli Fiziksel Şartların Sağlanması
2- İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısına Başvuru Yapılması
3- Geçici Faaliyet Belgesi Alınması
4- Geçici Faaliyet Belgesi alındıktan 180 takvim günü içerisinde nihai lisans belgesi olan toplama ayırma lisansının alınması

İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı, Geçici Faaliyet Belgesi, Toplama ayırma lisansı başvuruları entegre çevre bilgi sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruda 2. ve 3. maddeler için istenilen bilgi ve belgeler aynı olmaktadır.

Karışık ambalaj atığı veya Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında kağıt, karton, plastik, metal ve cam gibi ambalaj atığı malzemesi toplayacaksanız aşağıda yer alan husuları göz önünde bulundurmanız gerekir;

ç) Tesislerine EK-1’de yer alan karışık ambalaj atıklarını ve/veya Sıfır Atık Yönetmeliğinin EK-5’ine göre birlikte biriktirilen kağıt, karton, cam, plastik ve metal atıkları kabul edecek toplama ayırma tesisleri aşağıda belirtilen m2 ve kapasiteye bağlı olarak üç farklı tipte kurulabilir:

1) Toplam alanı en az 3.000 m2 olan ve en az 2000 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 1.Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

2) Toplam alanı en az 2.000 m2 olan ve en az 600 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 2. Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

3) Toplam alanı en az 1.000 m2 olan ve en az 100 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 3. Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

adlandırılır. Bu tesislerden, EK-1’de yer alan diğer atıkları da kabul etmeleri durumunda ilave m2 şartı aranmaz. Ayrıca, 1. ve 2. Tip Toplama Ayırma Tesislerinde en az bir çevre mühendisi veya çevre görevlisi sürekli istihdam edilir.

Son olarak ilgili yönetmelikleri iyi okumanızı tavsiye ederim.

- Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik
- Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği
- Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
- Sıfır Atık Yönetmeliği
 
Olgaç SürmelihindiMerhabalar, benimde bir sorum olacaktı. Tip şartı aranmayan Toplama Ayırma Tesisleri için Kapasite Raporu alınması ve bu rapor üzerinden uygunluk yazısı başvurusunda bulunulması gerekir mi şayet firmada manuel kantar dışında hiç bir ekipman bulunmuyor elle ayırma işlemi yapılmakta ayırma bandı tesiste bulunmamakta. Bu konu hakkında Ticaret Odasından muafiyet yazısı alan oldu mu? teşekkürler...
 
Anonim (2ee1)Merhaba Üstadım,

Öncelikle şu bilgiyi hatırlatmakta fayda var. Kağıt, karton, plastik ve benzeri atıkları birlikte kabul etmeyen tesislerde toplama ayırma bandının bulundurulmasına gerek yoktur.

Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin 13. maddesinin 1. fıkrasının c bendinde aşağıda yer alan ifade yer almaktadır;

c) EK-1’de yer alan karışık ambalaj atıklarını ve/veya Sıfır Atık Yönetmeliğinin EK-5’ine göre birlikte biriktirilen kağıt, karton, cam, plastik ve metal atıkları kabul eden toplama ayırma tesislerinde kapasiteyi karşılayacak şekilde platformlu ayırma bandı bulundurulması zorunludur. Bu atıkların ayrıştırılması sadece platformlu ayırma bandında gerçekleştirilir. Malzeme cinsine göre ayrılacak atıklar için, ayırma bandının kenarlarında belirli aralıklar ile ayırma gözleri ve bu gözlerin altında, cinslerine göre ayrılan atıkların biriktirilmesi amacıyla tesis içerisinde kolayca hareket ettirilebilecek konteynerler veya pres hattını besleyen atık bölmeleri bulundurulur.

Tesiste herhangi bir makine ve ekipman yok ise kapasite raporundan muaf olunduğuna dair sanayi veya ticaret odasından belge alabilirsiniz. Ayrıca kapasite raporundan muaf olunduğuna dair belge alan firmalar yıllık atık tüketim miktarlarını gösteren kurumsal akademik rapor alması gerekir.

Aynı yönetmeliğin 8. maddesinin 3. fıkrası;

3) Atık işleme tesislerinin atık kabul birimlerinde anlık olarak bulundurulabilecek atık miktarı kapasite raporunda yer alan yıllık atık tüketim miktarını geçemez. Kapasite raporu düzenlenemeyen durumlarda kapasite raporu yerine geçen yetkili makamlardan alınmış diğer belgelerde belirtilen yıllık atık tüketim miktarı esas alınır. Kapasite raporundan muaf olduğuna dair yetkili makamlardan alınmış belge sunan tesisler ise yıllık atık tüketim miktarlarını gösteren kurumsal akademik raporu çevre lisansı başvurusunda Bakanlığa sunarlar.

Siz gerekli şartları ve belgeleri sağladıktan sonra uygunluk yazısına başvuruda bulunabilirsiniz.
 
@Olgaç Sürmelihindi Olgaç Bey Merhaba, 10 Nisanda izin lisans belgemizin süresi doluyor ; yenileme süresini kaçırdığımız için GFB aşamasından başlamamız gerekti ve buna göre uygunluk yazısını aldık fakat bu sürecin devamı olarak eizinden GFB sekmesinden mi başvuru yapmak gerekiyor ,başvuru süresini kaçırdığınız için başvuru yapamazsınız hatasını alıyorum . Farklı bir bölümden yapılıyorsa yardımcı olur musunuz.?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
begumacayÜstadım Merhaba,

İl müdürlüğü uygunluk yazısı aldıktan sonra geçici faaliyet belgesi başvurusu sekmesinden devam etmeniz gerekir. Bazen sistemsel sıkıntılar olabilmektedir. Şu bilgiyi hatırlatmakta fayda var. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nin 11. maddesinin 1. fıkrasının d bendinde şu ifade yer almaktadır;
d) Çevre izin ve lisans belgesi, geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmayan işletmelerin; mevcut belgesinin geçerlilik süresi içinde başvuruda bulunarak geçici faaliyet belgesi alması gerekir.

Bu duruma dikkat edin. Yine sıkıntı yaşarsanız ivedilikle il çevre müdürlüğü veya Bakanlık ile iletişime geçin.
 
@Olgaç Sürmelihindi olgaç bey bir sorum daha olacaktı size ; teminat mektubu ile ilgili bir örnek var mıdır .? GFB aşamasında istenecek fakat şirket kendisi mi düzenleyecek yoksa banka tarafından verilecek ?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
begumacayÜstadım,

Bakanlık teminat ile ilgili usul ve esas yayımlamadı. Durumu il çevre müdürlüğü ile görüşerek tarafınızca hazırlanacak bir yazı yükleyebilirsiniz. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelikte şu ifade geçmektedir;

Screenshot_20220331-172952_Chrome.jpg
 
merhaba toplama ayırma tesisiyiz şubemiz mevcut ve şuan orda çalışan bir mühendisimiz yok lisans yenileme işlemini gerçekleştirmem gerekiyor.
süreci nasıl devam ettirebilirim?
 
Anonim (688e)Merhaba üstad,

Yeni yayımlanan yönetmelik ile birlikte ambalaj ifadesi tehlikesiz olarak değiştirildi ve sizin tehlikesiz atık lisansına başvuru yapmanız lazım. Başvuru için geçici faaliyet bölgesinden başlamanız gerekir. Ayrıca fiziksel şartları da sağlamanız lazım. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliği detaylı inceleyin.​
 
ambalaj atığı toplama ayırma lisansımız var ve tehlikesiz atık toplama ayırma belgemiz de var geçici faaliyet belgesinden mi başlamam gerekiyor?
 
peki şuan ben merkezde mühendisim şube işlemlerini tek bir tesise bakabilidğim için eçbs üzerinden yapamıyorum
eçbs mail attığımda Bunun için e-yeterlik uygulamasında çevre görevlisi olarak tesiste atamanmış olmanız gerekir. Aksi takdirde size işlem yaptırmaz tesis adına işlem yapabilmek için Teste çevre görevlisi olarak sizin atanmış olmanız gerekir. şeklinde dönüş yaptılar.
merkezi bırakıp şubeye geçiş yapsam sorun olur mu bu süreçte mühendis bulamıyoruz firma sahibi danışmanlıkla da çalışmak istemiyor.
 
Merhabalar.
2. tip toplama ayırma tesisinde sürekli olarak çevre mühendisi istihdam edilmesi gerekiyor. Fakat mühendis işten ayrıldıktan sonra yeni bir mühendisle çalışmak için ne kadarlık süre gerekiyor. çevre müdürlüğü hemen olması gerektiğini söylüyor fakat bir dayanak göremedim yönetmeliklerde. 30 gün değil midir? Bilgisi olan var mı acaba?
 
Üst