• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
@suleyman dalkıran
Merak ettiğinizi yazarsanız yardımcı olalım. Konuyu açıkça belirtmeden ne tür bir yardım bekliyorsunuz?
 
lisanslı ambalaj atıkları toplama ve ayrıştırma tesisiyiz.5 aydır faaliyet gösteriyoruz. belediyeler ile sözleşmemiz mevcut ancak yetkili bir kuruluşla sözleşmemiz yok.YK bu yıl kotasını doldurduğu için ps ile belgelendirme yapacağım.Bu şartlara benzer şekilde belgelendirme yapan arkadaşlar var mı ?teşekkürler..
 
Arkadaşlar ; toplama ayırma tesisi olarak 2015 yılı belgelendirme sürecini sistem üzerinden çalıştığımız yetkilendirilmiş kuruluş'a göndererek tamamlamaya çalışıyorum. Eski sistem ile yenilenen ambalaj bilgi sistemi belgelendirme sürecini tamamlamada şu sorunlarla karşılaşıyorum.
Ambalaj bilgi sisteminde Ek 7-B girişlerini kendi sistemimden belediyelere gönderdim ve belediyelerin sisteminden onaylama işlemi yapıldı , kendi sistemimde Ek-7b doğrulama işlemlerine girdiğim zaman gönderdiğim tonajlar ve belediye onayladı yazısı olarak çıkmaktadır.önceki sistemde belediyelere gönderdiğimiz tonajlar onaylanma yapılıp çalışılan yetkilendirilmiş kuruluşun kod girme bölümüne kuruluşun kodunu girip gönderme yapılıyordu bu yeni sistemde kod girme bölümünü bulamadım???
ikinci olarak ek 7 c lerde fatura çıkışlarını girerken giriş ekranında belediye seçme butonu bulunmamaktadır eski sistemdeki gibi, bu yüzden belediyelerin sisteminde ek-7 c çıkışlarım gözükmemektedir. ek 7 c çıkışlarımı belediyelere paylaştırırken nasıl yapmam gerekmektedir?
 
@deryaünlü merhaba. Yeni sistemde belgelendirme yaparken ilk önce 7b (ambalaj atıgı alındı belgesi) ve 7c (çıkış faturaları) belgelerinden oluşan bildirimi dolduruyorsun. Ardından 7b evraklarını ilgili belediyeye, 7c evraklarını çıkış yaptıgın gdt lere doğrulamaya göndereceksin. Bütün belgeler doğrulanmadan belge paylaştırma yapamazsın. Bildirimi doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra il müdürlüğüne göndereceksin. Belgeleme işlemine burada başlayacaksın. Tek tek 7b yi ilgili belediyeye, yine 7c yi ilgili belediyeye paylaştırıp yetkilendirilmiş kuruluşun ismi çıkacak. Eski sistem gibi yk nın kodunu girmene gerek yok. Ekte ambalaj bilgi sistemi kullanma klavuzu yer almaktadır. Yine herhangi bir sorunla karşılaşırsan yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • TAT.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 139
@Ece Çalışkan çok teşekkür ederim açıklamanız için, şöyle bir durum var 2015 yılı belgelendirmesini sistem üzerinden tamamlamaya çalışırken Ece hanım ,2015 yılındaki tüm aylara ait ek 7b ve ek 7c leri tamamlayıp il çevre müdürlüğüne gönderdim ama sisteme baktığım zaman il müdürlüğünde teslim alınmayı bekliyor yazısı çıkmaktadır, il müdürlüğü onaylama yapmadığı için paylaştırma yapamıyor olabilir miyim?
 
@deryaünlü bundan yaklaşık 2 ay önce kadar belge paylaşımı yapabilmek için öncelikle il müdürlüğünün bildirimi teslim alıp, onaylamış olması gerekmekteydi. Mesela ben aylık bildirimimi il müdürlüğü onaylamadan paylaştırdım. Bakanlıkta Demirhan bey e sorduğumda herhangi bir sıkıntı olmayacağını söylemişti. Belki sizin belgeleriniz 2015 belgeleri olduğu için paylaşıma açılmamıştır. Size önerim il müdürlüğüne bildirimin onaylanması için dilekçe yazmanız en geç 2 gün içerisinde onaylıyorlar. Ondan sonra sırasıyla bahsettiğim işlemleri yapın. İyi çalışmalar.
 
ARKADAŞLAR Lisanslı bir TAT olarak çalışmaktayız.Belediyemiz başka bir TAT ile anlaşmalı, belediye ile bizde protokol yapmak istiyoruz. Belediye iki TAT firmasıyla protokol yapabilir mi?Aslında protokol yapmak istememizin sebebi belgelendirme işlemi yapabilmek, burada belediyenin protokol yaptığı firmalara kullanıcı adı ve şifresi verme gibi bir durumumu var. Yani ek7b Ek7c için 2 ayrı firma ambalaj bildirimi yapabilir mi?
 
@burhaneddin yapabilirsiniz.
mahalle paylaşımı yapacaksınız da, getirdiği yükümlülüklerden haberiniz vardır sanıım, mahalleye konteyner bırakma, mahalleden toplama yapma...

yani nüfusu en az mahalleleri alıp belgelendirmeden kar edeceğiz diye sonradan zarar etmeyin derim :)
 
@Gülay
yok şu an günlük 30 ton ambalajı var firmamızın(danışmanlık hizmeti veriyorum) biz sadece belgelendirme için bir yol arıyoruz :) teşekkür ederim cevap için. Anladığım kadarıyla olur diyorsunuz
 
@burhaneddin olmaması için hiçbir sorun yok.Bizim belediyemizin 2 firmayla anlaşması vardı.
Burda esas olan firmanızın ne kadar topladığı değil, anlaştığı mahallenin nüfusundan gelen toplama yapabileceği miktar.Karıştırmayın.
 
@ttugce
peki prosedürü nasıl işletiyorlar, protokol falan maddeleri ve yükümlülük paylaşımları nasıl?

@Gülay TAT firması mücavir alan dışındaki ambalajları belgelendirmede kullanamıyor diyorsunuz yani?
 
@burhaneddin belegelendirmeyi kabaca anlatayım.
45.000 kişilik bir nüfusunuz olsun karakterizasyondan 2.500 ton ambalaj atığı gelsin.Bu miktarı belgelendirebiliyorsunuz.
Karakterizasyondan 1 kg fazlasına izin vermiyor.Ahşap için durum farklı sadece.Konu kabaca bu, tesisin ne kadar topladığı değil, anlaştığınız mahallelerin nüfusu önemli.
Sanayi kuruluşları varsa bölgede karakterizasyonu değiştirebilirsiniz.
Anlatabileceğim daha tonla şey var ancak, ana mantık nufusa karşıl gelen ambalaj miktarı kadar belgelendirme yapılabilir.
 
@Gülay sanayi kuruluşları var hatta zaten TAT firması burdan alındı makbuzuyla çıkış yapıyor. Bu kuruluşları karakterizasyona dahil edebilirsek sorun çözülür mü? Çok soru soruyorum ama açıkçası kimseden pek fazla birşey öğrenemedim bu konuda.

@Gülay sanayi kuruluşları var hatta zaten TAT firması burdan alındı makbuzuyla çıkış yapıyor. Bu kuruluşları karakterizasyona dahil edebilirsek sorun çözülür mü? Çok soru soruyorum ama açıkçası kimseden pek fazla birşey öğrenemedim bu konuda.
 
@burhaneddin evet dahil edebilirsiniz.yeni bir karakterizasyon çalışması yapacaksınız, il çevreye sunacaksınız. ambalaj atık oranı değişecek ve rakam yükselecek.
 
merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak
ps nin sisteminden belgelendirme oluştur diyorum ambalaj cinsi ve yılını seciyorum.belgelendirme dosyası oluştur diyorum.Belgelendirmede kullanılan miktar eksi çıkıyor.Bu sorun teşkil eder mi bunun nedeni nedir.
 
Üst