• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
merhaba,
piyasaya sürenlerde belegendırılecek mıktarlar yazan kısım için belgelendırme yapılıyor. 2011 yılından beri yapılmamıssa belgelendırme 2013 yılında görülen belgelendirilecek mıktarı sistem otomatık hesaplar mı yoksa bız mı her yıl ıcın hesaplayıp %10 uzerıne koyacaz?
Umarım anlatabılmısımdır.Benım bıldıgım tek tek bız yapıp uzerıne ekleme yapacaz ama emın olmak ıstedım acıkcası.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Geçmişte yaptığımız belgelendirmelerde Karışık/Ambalaj atıklarını PE,PET veya cam yerine belgelendirmede kullanıp üzerini kaşe ile belirtiyoduk. Şimdi belediyelerin sistemine paylaştırdıktan sonra karışık ambalajı diğer ambalaj türleri için kullandığımızı nası belirtecez?
 
belediyenin sisteminden firma için malzeme miktarı girerken karışık ambalajı diğer malzeme türleri için kullanmak istersem sistemde nası yapıyorum onu merak ettim, yoksa eski sistemi biliyorum.
 
@Alper Karadeniz
bende karışık ambalaj atığı ibaresi bulunan irsaliye ve makbuzları PE için kullandım belediyenin sisteminden karışık ambalaj atığı yazan irsaliyelerimi belgeleme gir yaptım.PE için gerekli olan miktarım 6ton ise ben 10 tonluk karışık ambalaj belgelendirdim.Sözleşmem de 6 ton PE belirttiğim ve faturalı çıkışım da bu biktarda olduğu için bu 10 ton karışık ambalaj atığı nın 6 tonunun PE olduğu anlaşılacaktır.Eğer isterlerse kantar fişlerinizde karışık ibaresi yazanlara PE miktarı şudur diye belirtme yapın.
 
@Dilan Seycan
Tek tek belirtmek mümkün değil ki karışık aldığım malzemenin içerisinde Kağıt,PE,PP ve hatta az miktarda teneke(metal hurda) bulunuyor.Tabi bu bahsettiğim giriş irsaliyesi ve ambalaj atığı alındı makbuzları için çıkışlarda zaten karışık ambalaj ibaresiyle ne fatura ne de irsaliye daha önce kesmedim.Siz tek tek belirtiyor musunuz?
 
Merhaba,

Toplama ayırma tesisi olarak belediye ile sözleşme aşamasındayız. Belediye çevko ile 3 lü protokol yapılacağını söyledi. Çalıştığım firma daha önce yetkilendirilmiş kuruluş ile çalışmamış. Yetkilendirilmiş kuruluş ile çalışmanın bizim açımızdan avantaj ve dezavantajlarını söyleyebilir misiniz?
 
@Didem Şentürk

Didem hanım,
TAT firması olarak Belediyeye olan sorumluluğunuz ilçe sınırları içersindeki ambalaj atıklarının kaynağında toplanması. Konu ile ilgili Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Ambalaj Atık Yönetimi Usul ve Esaslarını incelerseniz kapsamlı bilgi elde edebilirsiniz. Özetlemeye çalışırsam;
Çevko, Belediyenin Atık Yönetim Planını hazırlıyor, Atık Yönetim Planında ilçedeki ambalaj atık miktarları-nüfus-kumara-eğitim-mekan içi kutusu-toplama yapılacak mahallelerin popilasyonuna göre belirlenmiş aşamalardaki mahallelerin belirlenmesi vbs. bulunuyor. Hazırlanan atık yönetim planı Bakanlık'a gönderiliyor ve onaylatılıyor. TAT firması, her aşamadaki mahallelerin kaynağında toplanmasını 6 ayda gerçekleştirmek durumunda. Ambalajların kaynağında toplanması için gerçekleştirilen eğitimler, mekan içi kutuları, kumbaralar, araçların giydirilmesi vb. gibi materyalerin giderlerini Çevko karşılıyor. Ayrıca ambalaj atıkları ile ilgili Çevko ile yapacağınız sözleşmede belirtilen tonaj ve ücret karşılığında, lisanslı firmaya satışını gerçekleştirmeniz koşulu ile belgelendirme gerçekleştiriyorsunuz. Belgelendirmeden elde edeceğiniz gelir, firmanızın ambalaj atıklarının toplanması sonucunda firmanızda kalıyor. Atık Yönetimi Usul ve Esaslarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


İyi çalışmalar.
 
Merhabalar, Muratlı Geri Dönüşüm olarak 2013 yılı ve geçmiş yıllar için belgelendirme yapabiliyoruz irtibata geçip teklif alabilirsiniz 282 361 30 70 (Ünzile Kahraman). Belgelendirme için il sorunu yok Türkiye genelinde cazip gelen istediğiniz Belediye ye bağlı TAT firmasına yaptırabilirsiniz. Kolay Gelsin..
 
merhabalar
ben geri dönüşüm fabrikasında işe başladım.fabrikamda belgelendirme çalışması yapılmakta.fabrika hem TAT hemde GDT lisansına sahip.
Sizde ricam belgelendirme konusunda bir şey bilmiyorum bu konuda detaylı bir açıklama istiyorum.Mesela belgelendirme ön çalışması nasıl yapılır.Elimdeki bütün malzemelerin miktarını çıkardım ancak hepsin imi kullanacağım yoksa belli bir yüzdesini mi kullanacağım bu konuda çok acil bilgiye ihtiyacım var.
Her şey için şimdiden teşükkürler....
 
@tuhanna
eğer belediye ile anlaşmanız varsa belgelendirme yapmalısınız belediyeden ne kadar aldıysanız zaten belediye size fatura keser o mıktara göre yaparsınız ama şu var siz atığı fabrıkaya getırdınız bunun ıcınden fire vs cıkar ozaman o fireyı duser kalan mıktarıda beyan yaparsınız birde siz piyasaya sürenmisiniz?
 
evet piyasaya süren biziz,yardımınız için çok sağ-olun.Bundan sonraki aşamalar ile ilgili bir bilginiz varmı..
 
Üst