• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

1 ton evsel çöp toplama ve bertaraf maliyeti

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Merhabalar,

Özellikle belediye ve Çöp toplama firmasındaki arkadaşlar bu konularda bana yardımcı olabileceklerini düşünüyorum. Katı atıklar ile ilgili bir rapor üzerinde çalışıyorum. BU toplama ve bertaraf maliyetleri çok çeşitlilik göstermekte olduğunu farkettim. Bu konuda toplama ve bertaraf için ayrı ayrı maliyet belirleyebilirsem rapor daha güzel olacak. Net fiyat istemiyorum aralık olarak verebilirsiniz bölge belirtebilirsenizde sevinirim.

Bu maliyetler konusunda görüşlerinizde benim için önemlidir.
 
Düzgün bir maliyet-fizibilite çalışması yapan mühendis yok ne yazık, yapan varsa da paylaşmıyor....
Japonya'da bir şehir çöpü "19"-ONDOKUZ farklı kaba ayırıyormuş....Demekki insanoğlu yapabiliyor, AMA "nasıl bir çalışmayla"?
 
yakma sistemleri daha fazla üretim daha fazla tüketim ve hammadde ihtiyacı demek..o sebeple de karşıyım. şöyle düşünelim bir yoğurt kabını yakabilir enerji elde edebilirsiniz ancak yoğurt kabını yaparken ki enerji hammadde personel vb..maliyetler i de düşünmek gerek oysa ki yoğurt kabı belkide tek bir işlemle tekrar yoğurt kabı olacak yada kağıt karton kompozit atıklar defter kitap olacak tekrar..bir ağacın büyümesi seneler alıyor. ben geri dönüşüm ve ayrıştırmaya inanıyorum. japonyanın bu alanda yaptığı çalışmalara hayranım..youtube da bir video görmüştüm yol kenarlarında her hane için küçük alan ayırmışlar trafiği aksatmayacak şekilde her alanda bir çeşme ve fırça var ve duvardan istendiğinde çöplerin üstünün kapanacağı basit bir file sistemi çöp poşeti bırakılınca fileyi indiriyorsunuz çöp yoksa kaldırabiliyorsunuz..ve hergün hangi çöpün bırakılacağı belli ambalaj atıkları mı,organik atıklar mı günleri belli, ayrıca buzdolabınız eskidi ve atmak istiyorsunuz en yakın marketten ebadlarına göre etiket satın alıp buzdolabının üstüne yapıştırıyorsunuz gelen personel doğru etiketi yapıştırmışsanız buzdolabını alıyor..bu yöntemler ilkel görünse de çok ama çok başarılı uygulamalar ve sürdürülebilir..çünkü günün birinde teknolojiyi terketmek zorunda kalabiliriz..tam bir geri dönüşüm yapıldığında zaten alan ihtiyacı diye birşey söz konusu olmuyor. ayrıca bahsettiğim bu toplama işleminde konteyner vb..mikrop, koku ve hastalık kaynağı olabilecek hiçbir şey de yok.Konteyner olayınıda hiç sağlıklı bulmuyorum
 
@T.Türüt
sayın türüt, bende yazımda zaten ambalaj atıklarını yakalım demiyorum. dikkat ederseniz kaynakta ayrı toplamadan bahsediyorum. günümüzde artık direk bertarafa giden, ekonomik değeri olmayan organik atıklardan bahsediyorum. bugünkü teknolojide artık bunlaraı kurutup sonra ek yakıt olarak kullanan tesisiler var. mesela çimento fabrikaları. kurutulmuş bu atığın ısıl değeri 3500-4000 cal. her yerde çimento fabrikası yok. yada buna benzer tesisler. bende diyorumki birbirine yakın iki il ortak bir yakma tesisi kurarak buradan hem elektrik enerjisi üretir. hemde hiçbir ekonomik değeri olmayan oarganik atıklar başta olmak üzere diğer atıklarınıda bertaraf eder. daha öncede dediğim gibi ATIK YÖNETİMİNDEN BAHSEDİYORSAK ÖNCELİKLE KAYNAĞINDA BİRBİRİNE KARIŞTIRMADAN GERİ DÖNÜŞÜM ATIKLARI AYRI TOPLAYIP DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM. GERİSİ FOS.

@emin2
Sayın Emin, faaliyet raporları süslü kelimelerle yazılır. yapılması düşünülen şeyler bile bazen yapılmış gibi anlatılır. bence buraya çok takılmayın. ancak açtığınız bu konu gıyabında başka bir şey söylemek isterim izninizle.
Şimdi bu Ülkede çevre bakanlığı var. çevre yönetimi gen. müd. var. atık yönetimi dairesi başkanlığı var. amaaa belediyelerimizde hala TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ var. bence bu yanlışın günümüzde artık düzeltilmesi gerekmektedir. ben işe başladığımda temizlik işlerine zabıta müdürlüğünde çalışan zabıta abilerim bakıyordu. kendi asli işleri olmamakla birlikte yapmak için gayret gösteriyorlardı. şimdide bir çok yerde belediye başkanları, yardımcıları bu şekilde uygulamalar yapıyordur diye tahmin ediyorum. olması gereken "atık yönetimi müdürlüğü " altında çevre mevzuatına hakim , bakanlık ile iletişim kurabilecek, gündemi takip edebilecek, bilgili teknik insanlardan oluşmuş bir ekiple bu işleri yürütmek.
yukarıda verdiğiniz broşürde zaten dikkat ederseniz sadece yeraltı çöp toplama sistemi yapmışlar.sanırım onun reklamı. başlık atık yönetimi ama altında onunla ilgili hiçbir şey yok.
 
günümüzde direkt çöpe giden organik atıklar dan bahsetmek gerekirse, adından belli organik atıklar yani mineral değeri fazla olan yemek artıkları sebze meyva artıkları kısacası mutfak artığı denilebilir yanında bahçe artıkları budanmış dal yaprak vs atıklar..bu tip atıklar kompost gübre yapımında oldukça kıymetli atıklar olup özellikle tarımsal alanda organik tarımda kullanılabilecek organik gübre kompost gübre eldesi mümkün olan atık veya artıklardır.. özellikle kimyasal gübrelerin tarıma ve insana zararlarının anlaşılmasından sonra organik gübre pazarında şuan ağır aksak kendine yer edinebilme çabasında olan bireysel yada küçük işletme sahipleri gelecekte maddi manevi kazanç içinde olacaklar kesin..ayrıca organik atıklar içerdiği sıvı yani nem yüksek olduğundan ve diğer maddesel özellikleri sebebiyle kaloriferik yani ısıl kapasitesi düşük atıklar olup yakılmasıyla elde edilecek enerji vs de çok verim elde edilememekte olduğu ilgili literatürlerde yer almaktadır. günümüzde organik tarıma gönül vermiş insanlar californiya solucanı üretmeye başladılar ve bununla ilgili ihraç etmeye bile başladılar.. ülkemizde o yakalım denilen organik atıkları bir gün mumla arayacağız enerjinin alternatifleri var rüzgar su güneş enerjisi vs.. ancak topraktan aldığımızı tekrar toprağa vermez isek sorun büyük..bu yakma tesisleri vs büyük rant olan işler ama iyi analiz yapılmalı ve para değil canlı ve doğa dengesi gözönünde bulundurulmalı. yani yakma tesisine hammadde kalmaz geri dönüşüm tam yapıldığı takdirde. zaten yakma tesisleri geri dönüşüme karşı tesislerdir çünkü ısıl kapasiteyi artırmak için kağıt karton vb. de toplanmak istenir..

yani organik atıkların yaşam döngüsüne alınması yakma tesisleri ile değil kompost tesisleri ile olmalıdır
 
sayın Türüt, bence kompost tesislerinin uygulamadaki sorunlarına da bir bakmalısınız. bu yazdıklarınızı eminim bütün herkes 10-15 yıl öncesinden biliyordur. ben organik atıklarla ilgili yakmadan bahsederken mevcutta uygulamaları olduğundan ve bu tesisleri gördüğümden dolayı bahsettim. burada sizin yazdıklarınızı yıllarca ders kitaplarında okuturlar. bende böyle öğrenerek sahaya çıktım. gel görki sahada bunların birçoğu gerçekleşmiyor. ve artık teknolojiyi ve beraberinde uygulamaları değiştiriyorlar. avrupada kompost'u mutfak organikleri hariç diğer organik(park-bahçe) atıklardan yapıyor ve satışını yapıyorlar. yani inanın bu konu çok uzun. son olarak biz mühendisler olarak her teknolojiye her yönteme eşit mesafede durmalıyız. yakma kötü kompost iyi vb.gibi bir ikilem içinde olmamalıyız. her yöreye ve her atık karakterizasyonuna göre farklı yöntemler olabilir.
 
...gel görki sahada bunların birçoğu gerçekleşmiyor.

Tecrübesi olanlar bunları detayıyla yazmıyor ki haberimiz olsun.....

Internette bakınca, Vermikompost için olumsuz bir şey Söylenmemiş. Hatta, çok iyi paralar kazanıyorlar diyerek şişirilmiş
 
tesisler çok iyi ve çevreci olsaydı bunları 50 yıldır kullanan ülkeler bu sistemlerden vazgeçme yoluna gitmezlerdi..sadece kitaplardan öğrendiğim fikrine de nereden kapıldınız..ben de birçok tesis gördüm bunların ne denli maliyetli tesisler olduğunu ve geri dönüşüme tamamen ters sistemler olduğunu herkes biliyor. tesisi yerinde görünce iyi olacağına nasıl karar verdiniz. deneyimlediniz mi ?sistemin avantaj dezavantaj mukayese yaptınız mı diyorum ki adamlar bunu deneyimlemişler ve vazgeçiyorlar..hatta bir bayan katıldığım bir eğitimde japonyadan kalkıp gelmiş ve yakmadan yavaş yavaş vazgeçtiklerini onun yerine atıkları onlarca kategoriye ayırıp geri dönüşüme yönlendirdiklerinden bahsediyor. bahsettiği bu konudan para vb.bir beklentisi yok çünkü ortada satılacak pazarlanacak bir sistem de yok..ayrıca olaya maddi açıdan bakarsak ki asla tek başına bir kriter olamaz kompost sistemlerle iyi paralar kazanıldığı şişirilmiş bir bilgi değildir. ülkemizde henüz olmaması olmayacağı anlamına gelmiyor. koçtaş vb..marketlerden orkide toprağı alırsanız ne demek istediğimi anlarsınız made in germany etiketiyle satılan kompost organik orkide toprağını yakından incelerseniz Alman bayanın saçının ve hatta kullandığı kağıdın dahi onun içinde olduğunu görürsünüz. ve malesef yerli topraktan 3 kat daha fiyatlı. biz çok hevesliyiz avrupanın terk ettiği sistemleri sanki onların yolunu takip etmek zorundaymışız gibi ülkeye sokmaya bayılıyoruz..adamlar akıllı bununla ilgili yedek parça ve mühendislik hizmetlerinden kazanacaklar terk edilmiş sistem olsa da bunun kaymağını yemek işlerine gelir. ve belki bizim bilmediğimiz çok daha farklı durumlar vardır sonuçta büyük rant var bu işlerde. ben çiçeğime koyacağım toprağın bile yurtdışından gelmesine karşıyım.. organik tarıma tamamen geçtiğimizde o yakılması düşünülen atıklara çok ihtiyaç olacak..çevre mühendisi olarak kompost u bitirecek olan adı her ne olursa olsun her türlü tesise karşıyım..ama herkesin düşüncesine saygı duyuyorum. yakma sistemlerini kesinlikle çöp bertarafı sistemi olarak görmüyorum insanları sınırsız tüketime yönlendiren ve doğadan uzaklaştıran sistemlerdir bunlar.. tıpkı bakkal market alışverişinde verilen poşetler gibi görüyorum bu işi. bırakmak istersin ama asla vazgeçilmez. ayrıca avrupada mutfak atıklarını kişiler kendi bahçelerinde kurdukları düzenekle organik gübreye dönüştürüyorlar hatta japonyada birçok şehirde organik atıklarda ayrı poşetlerle hanelerden toplanıyor.. hep japonyayı örnek veriyorum çünkü bu konuda örnek alınabilecek ülkelerin başında..avrupa da tam olarak mutfak artıklarının toplanamadığı komposta gönderilemediği doğrudur işte bende tam olarak bundan bahsediyorum adamlar şuan bunun üzerinde çalışıyorlar yakın bir zamanda yakma diye bir tesisleri olmayacak hiçbir ülkenin biz ise sistemi deneyimlemeye çalışıyor olacağız halen, sonrasında ah edip duracağız..bilmem anlatabiliyor muyum..florasan yoktu ülkemde avrupa kullanıyor diye soktular ama avrupa bırakmak üzereyken biz aldık onu onlar bizden çok önce bıraktı kullanmayı sağlığa zararlı gaz salınımı olduğu için.. sezeryanla doğum onlarda yasaklandığında bizde tercih edilen bir yöntemdi uzun yıllar avrupanın amerikanın insanlara sunduğu ancak ciddi zararlarından sonra bıraktığı yöntemler malesef onlar bu teknolojiyi bıraktıktan seneler seneler sonra ülkemizde biraz kanunlarla sınırlandırıldı halen isteğe bağlı oluyor bu işler ülkemizde.. demek istediğim şu ki biz sürü insanı değiliz olmamalıyız..o sebeple milletin kullanıp terkettiği teknolojileri daha bir incelemek ülkeye ondan sonra sokmak gerek. elbette sahada gerçekleştirlmesi zor çalışmalar bunlar ben o sahanın bizzat içindeyim hergün, bu tip bertaraf yöntemleri direkt insanların gönüllülük prensibiyle işliyor çünkü henüz hanede ayrı toplanması gerektiği için insan odaklı sistemin başarısı ve verimi ve uzun yıllar çalışılması gerektiği için insanları fikre alıştırmak heveslendirmek için khiçbir kurum buna yanaşmaz çünkü bu işleri külfet görür...kolay ama maliyetli sistemler hergün onları kullanmayı terkeden onlarca ülke olmasına rağmen bu sebeplerle girer ülkeye.. ben don kişot değilim elbet.. sadece fikirlerimi paylaşıyorum..mesleğimi kitaplardan öğrenmedim bizzat sahadayım. bu kadar endişelenmeyin çünkü sizin sistemler gelir kurulur olmazsa vazgeçilip sökülür hep böyle olmuştur..hatta bence o sistemlere vakti gelir ısıl değeri artırmak için odun kömür felan da atmak zorunda kalırız:)
 
.....yani yakma tesisine hammadde kalmaz geri dönüşüm tam yapıldığı takdirde.

Almanlar 80'lerde bunu yaşamış.

made in germany etiketiyle satılan kompost organik orkide toprağını ......

(Muhtemelen) Almanların kompost standardına güveniyorlar.

bizde sıkı denetim, caydırıcı cezaların olduğu söylenebilir mi?

Türk firmadan kompostta hile olmayacağı garanti mi?

bu tip bertaraf yöntemleri direkt insanların gönüllülük prensibiyle işliyor ......

bu çalışmaların detaylarını, yaşanan sorunlar nedir bilebilsek,

Belki biz de, Akıl akıldan üstündür fikriyle acizane birkaç görüş sunabiliriz

Hocamız derste anlatıyordu. Almanya'da ilk yıllar, çöpünü düzgün ayrıştırmayanın belediye çöpünü almıyormuş, günlerce evin önünde kalıp Kokuşunca zorunlu olarak çöp ayrıştırmayı öğrenmişler
 
Bunlar çok ileri düzey şeyler herkes kendince haklı bence buradaki her meslektaşımızın ülkeye ekonomiye çevreye faydası olacak şekilde bir atık bilgisi var, mesela her ilde kompost tesisi varda organik atık sıkıntısı mı çekiyor yada heryerde yakma tesisi varda zorla organik atık mı topluyorlar, belediyeler her eve ulaştı da millet atık yağını bilerek mi lavaboya döküyor, tat tesislerinin vahim durumlarını bahsetmiyorum, iyi şeyler oluyor ileri gidiyoruz ama çok yavaş gidiyoruz hacılar mühendisler olarak teori de iyi olabiliriz kaldı ki günlerce konuşsak bu sektörü bitiremeyiz pratikte iyi olmak için çok çok gerideyiz bence; düşüncesi olanın sermayesi yok sermayesi olanın düşüncesi yok umarım daha iyiye gider herşey çevre de insan sağlığı gibi kaybetmedikten sonra değeri anlaşılmaz.
 
.....çevre de insan sağlığı gibi kaybetmedikten sonra değeri anlaşılmaz.

çok doğru, "kaybetmeden önceden" (doğru) tedbiri alabilmek önemli. Bu nedenle, beyin fırtınası yapmaya çalışıyoruz.

Aydın Demirel ve T.Türüt Bey, rakamlar verseydiniz Çok iyi olurdu. Rakam/sayısal değer vermek Mühendislikte çok önemli ÇÜNKÜ rakam Olmayınca tartışmalar, fikirler rolatif oluyor.

Bir kişi; tecrübelerime göre kompost pahalı ve problemli diyebiliyor, diğer kişi ise Hayır çevre açısından çok önemli ve problemi yok diyebiliyor.

zaten ülkemizdeki en büyük eksiklik çevre konularında yeterince maliyet analizinin yapılmaması ve paylaşılmaması

Mesela İstanbul'daki kompost tesisini örnek alabiliriz. Avrupa'nın en büyük tesislerinden biridir, sorunları var mı, maliyetler nedir bilemiyoruz.

Ama bildiğim kadarıyla kompost ürünün satışı yok ya da yapılamıyor.

yine Görünen bir gerçek, maliyetler çok düşük değil demek ki yeni yeni tesisler kurulmuyor
 
ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 4: Tanımlar
k) Atık yönetimi: Atığın oluşumunun önlenmesi, kaynağında azaltılması, yeniden kullanılması, özelliğine ve türüne göre ayrılması, biriktirilmesi, toplanması, geçici depolanması, taşınması, ara depolanması, geri dönüşümü, enerji geri kazanımı dâhil geri kazanılması, bertarafı, bertaraf işlemleri sonrası izlenmesi, kontrolü ve denetimi faaliyetlerini,
p) Biyo-bozunur atık: Park, bahçe ve evler ile lokantalar, satış noktaları, gıda üretim ve benzeri tesislerden kaynaklanan oksijenli veya oksijensiz ortamda bozunmaya uğrayabilen atıkları,
r) Biyo-kurutma: Biyo-bozunur atıkların aerobik çürüme esnasında açığa çıkan ısı ile kurutulmasını,
s) Biyo-metanizasyon: Organik maddelerin anaerobik mikroorganizmalarla ayrışması sırasında meydana gelen çok adımlı biyokimyasal reaksiyonlardan oluşan biyolojik süreci,
z) Geri dönüşüm: Enerji geri kazanımı ve yakıt olarak kullanımı ya da dolgu yapmak üzere atıkların tekrar işlenmesi hariç olmak üzere, organik maddelerin tekrar işlenmesi dâhil atıkların işlenerek asıl kullanım amacı ya da diğer amaçlar doğrultusunda ürünlere, malzemelere ya da maddelere dönüştürüldüğü herhangi bir geri kazanım işlemini
ff) Kompost: Organik esaslı atıkların oksijenli veya oksijensiz ortamda ayrıştırılması suretiyle üretilen ürünü,
gg) Ön işlem: Ayırma işlemi dâhil olmak üzere atıkların hacmini veya tehlikelilik özelliklerini azaltmak, yönetimini kolaylaştırmak veya geri kazanımını artırmak amacıyla atığa uygulanan fiziksel, ısıl, kimyasal veya biyolojik işlemlerden bir veya birkaçını,
ö) Bertaraf: İkincil amacı enerji geri kazanımı olsa dahi geri kazanım olarak kabul edilmeyen ve ek-2/A’da yer alan işlemlerden herhangi birini,
ŞİMDİ: Görüldüğü gibi behsettiğimiz konular birer ön işlem yani bertaraf değil.

ATIKLARIN YAKILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
MADDE 4: Tanımlar
c) Beraber yakma tesisi: Ana gayesi enerji üretimi veya ürün imal etmek olan, atıkları alternatif veya ek yakıt olarak kullanan, atık kabul ünitesi, geçici depolama birimi, ön işlem ünitesi, atık besleme ve hava ikmal sistemleri, kazan, baca gazı arıtım üniteleri, yakma sonucu oluşan kalıntıların geçici depolama ve atık suların arıtılması için tesis içinde yer alan üniteler, baca, yakma işlemlerini kontrol etmek, yakma şartlarını kaydetmek, izlemek için kullanılan ölçüm cihazları ve sistemler de dahil olmak üzere, beraber yakma tesisinde yer alan bütün üniteleri kapsayan her türlü tesisi (ancak beraber yakma işlemi ürün veya enerji üretimi değil de atıkların termal olarak bertarafını hedefliyorsa yakma tesisi olarak kabul edilir),

MADDE 5:Genel kurallar
(2) Yakma ve beraber yakma işlemi sırasında üretilen ısının, elektrik enerjisine dönüştürme, üretim sürecinde kullanma ya da bölgesel ısıtmada kullanma gibi yöntemlerle en elverişli biçimde geri kazanılması esastır.
ç) Yakma ve beraber yakma tesisinde oluşumu engellenemeyen, azaltılamayan veya geri dönüşümü mümkün olmayan kalıntılar Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek 2-A’sına göre bertaraf edilir.

Şimdi arkadaşlar ben yakmadan bahsederken; organik atıkların kurutularak ek yakıt olarak değerlendirilmesinden bahsettim. bunun sonucunda ister elektrik enerjisi üretirsin bunu yapamıyorsan direk ek yakıt olarak kullanırsın. zaten mevzuattada;

7-b) Yakma ve beraber yakma işlemi sırasında üretilen ısının, elektrik enerjisine dönüştürme, üretim sürecinde kullanma veya bölgesel ısıtmada kullanma gibi yöntemlerle en elverişli biçimde geri kazanılmasına öncelik verilir.

burada yazan arkadaşların dedikleri de doğru. belki ben demek istediğimi anlatamadım. sağlıcakla kalın

bunuda eklemek istedim.
 

Ekli dosyalar

  • EVSEL KATI ATIK TERMAL BERTARAF YÖNTEMLERİ.pdf
    368.4 KB · Görüntüleme: 24
YADA, Çevre politikaları, vergiler, vs, vs nedeniyle kompost ekonomik olmuyor....

Yurtdışı video galiba

Türkiye’de 2014 yılında oluşan belediye atığı miktarı 27,1

milyon tondur. Belediye atıklarının, % 6’sı geri kazanım, %64’ü

düzenli depolama yöntemleri ile yönetilmekte iken % 30’u ise

düzensiz döküm yapılarak gelişi güzel alanlara bırakılmaktadır.

ULUSAL ATIK YÖNETİMİ VE EYLEM PLANI

2016/ 2023

Mevcut durumda, kaynağında ayrı toplanmış organik

atıkların işlendiği ve biyolojik proses uygulanan 8 adet

tesis bulunmaktadır. Amasya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale,

Denizli, Kütahya İllerinde Kompost; Kocaeli ve Sakarya

illerinde ise Biyometanizasyon prosesi kullanılmıştır. Karışık

belediye atıklarının işlendiği 6 adet MBT Tesisi bulunmaktadır.

Bunlar, İstanbul’da 2 adet MBT (kompost ve biyokurutma

prosesi), Ankara, Adana ve Samsun’da 4 adet MBT tesisi

(biyometanizasyon prosesi) şeklindedir.

Yapılan atık tahmini

hesaplamalarında; 2018 yılında belediye atıklarının 30 milyon

ton, 2023 yılında ise 33 milyon ton olması beklenmektedir.

• 2014 yılında % 5,3 olan kaynağında ayrı toplanan ambalaj atığı

oranını 2023 yılında % 12’ye yükseltmek

• 2014 yılında % 0,2 olan belediye atıklarının biyolojik yöntemler ile

geri kazanım oranını 2023 yılında % 4’e yükseltmek

• 2014 yılında % 5,4 olan belediye atıklarının mekanik biyolojik

prosesler ile geri kazanım oranını 2023 yılında % 11’e yükseltmek

• 2014 yılında % 0,3 olan belediye atıklarının termal yöntemler ile geri

kazanım oranını 2023 yılında % 8’e yükseltmek

• 2014 yılında % 88,7 olan belediye atıklarının depolama yöntemi ile

bertaraf oranını 2023 yılında % 65’e düşürmek

++-1.jpg++-1.jpg
 
bunlar güzel bilgiler teşekkürler..
insanlar atık ped şişeden asfalt yol yapıyorlar arkadaşlar.
organik tarım yakın gelecekte olmazsa olmazımız olacak:) olmazsa olmaz olmak:))) ilginç oldu her neyse konumuza dönelim​
bu konularla burada münazara ederken savunduğum kompostla ilgili işyerime koca koca dosyalar haritalar geldi tam zamanında evrene nasıl bir sinyal gönderdi isem melekler önüme koydular bir sabah bahsettiğim çalışmaları:)))) dokap ın karadeniz bölgesinde yaptığı yaklaşık 20 ay süren bizzat sahada yapılan ölçümler araştırmalar vs..oldukça kapsamlı bir çalışma ve katü ile omü ilgili hocalarla yapılmış detaylı bir çalışma...samsun ordu giresun tarbzon rize artvin gümüşhane ve bayburt illerini kapsayan detaylı bir çalışma koku emisyonları hakim rüzgar yönleri jeolojik jeomorfolojik özellikleri sismik depsemsellik incelemesi yapılmış ve katı atıkların karakterizasyon tayini ve bertaraf yöntemi alternatifleri öngörülmüş..bu çalışmalar internet ortamında bulunuyor mu bilemiyorum. elimin altında olduğu için çalışma okuyorum internette varmı bakmadım..belki dokap ın sayfasında bulunur..incelemenizi öneririm zira karadeniz bölgesinde 8 ilde 42 uygun alan tespit edilmiş bu alanlar içinde 14 alan ayrıntılı olarak çalışılmıştır. bu alanlar jeolojik,depsemsellik,sismik,çevresel, ulaşım,erişim,maliyet vb. analizler ayrıntılı olarak yapılarak belirlenmiştir. ve kapağını gönderdiğim sonuç çalışmasının 241., 242.,243., sayfaları yani en son sayfalarında bahsedilen illerin hiçbiri için yakma tesisi önerilmemiştir. Çünkü atık miktarındaki yüksek nem oranı, atığın yaş alt ve üst ısıl değerlerinin istenilen miktarda olmaması(labaratuvar deneyleri yapılarak belirlenmiştir.) kütlesel yakma teknolojilerinin maliyet açısından ekonomik olmamasından dolayı yakma tesisi önerilmemiştir. Yani konusunda uzman doçentler çalışma yapmışlar, yerlerinde oturarak yapılan bir çalışma olmadığını çalışmalara ulaşırsanız anlayabilirsiniz. Kolay gelsin arkadaşlar..Hangi yöntem çevreyle dostsa sürdürülebilirse bu yiyip yutan para ve rant dünyasına teslim olmayacaksa o olsun inşallah:kahve:içip çalışmak çok çalışmak gerek;)
 

Ekli dosyalar

  • 20180104_093958[1].jpg
    20180104_093958[1].jpg
    94.7 KB · Görüntüleme: 9
.....yerlerinde oturarak yapılan bir çalışma olmadığını çalışmalara ulaşırsanız anlayabilirsiniz.

Kağıt üstünde detaylı epey bir çalışma var, sadece bu değil.
Sorun : uygulamaya geçirilmesi, ve ("VAR İSE") gerçek uygulamadaki dataların hazine gibi saklanması, kamu ile paylaşılmaması.

@Arifs

az bir para değil galiba?

@T.Türüt

İstanbul'da 10-15 yıldır kompost yapılıyor, Bazı diğer şehirlerde de var, ama maliyeti nedir? satılamıyor galiba?

Fayda maliyetinden yüksek olsaydı en az 4-5 tesis daha yapılması gerekmez miydi?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Ülkemizde hangi projeler (ve nasıl? devlet desteği, vs?) fizibil olabiliyor, Ben de anlayabilmiş değilim

Kafam iyice karıştı....

+++++++++3.jpg++++++++++222.jpg+++++++++++1111.jpg

sizce anketteki, "Yönetmelikleri bilmeyen" belediye sayısı mantıklı mı?

Anket yeterli mi? daha detaylı sorularla geliştirilmeli mi?
 
Üst