• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
1.Bana göre bugün yayımlanan yönetmelik ile "Çevre Mühendisliği" mesleği bitirilmiştir.
2.Yönetmelikte belirtildiği gibi herhangi bir mühendislik dalından veya fen edebiyatın bazı bölümlerinden mezun ol, 2 hafta mevzuat eğitimi al, artık sen (Bakanlığın gözünde) bir Çevre Mühendisi yani Çevre Görevlisi'sin. Yeni mezun olan arkadaşlarımız için piyasa şartları zaten kötüydü şimdi daha da kötü olacak. Fakat şunu da kabul etmek gerekir; piyasada 5-3 ve 2 yıllık yeterliliği sağlayan arkadaşlarımız daha iyi şartlarda iş bulabilir.
3.Piyasadaki bir çok danışmanlık firması kapanmak veya birleşmek zorunda kalacak birçok arkadaşımız belki işsiz kalacak.
4."Aylık Faaliyet Raporu" , "İç tetkik Raporu" vs. gibi bütün belgeleri yeni sisteme yüklemek firmalar ile aramızı açar. Fakat firmaların bizlere, uyarılarımıza ve tutanaklarımıza daha çok önem vermelerini daha çok saygı göstermelerini sağlar. Ayrıca, her şeyin sisteme yüklenmesi firmaların çevre konusundaki yükümlülüklerini mali bir külfet olarak görmemelerini sağlar.
5.Bu yönetmelikler ile firmalar bütün denetim yükümlülüklerini Çevre Görevlisi üzerine yüklüyorlar. Bu iyi birşey mi henüz karar veremedim. Çünkü en ufak hatanın bedeli 10 ceza puanı:)
6.Toplam gün sayısının 16'ya indirilmesi de güzel bir olay, bu sayede daha çok istihdam yaratılabilir.
7. Bir de dikkatimi çeken bir husus hemen hemen her maddede var olan "BAKANLIK TARAFINDAN VERİLECEK EĞİTİME KATILMAK" zorunluluğu. Yönetmelikle zorla eğitime katılacağız. Bu eğitimlerin bedeli nedir?
Sürekli cebimizden bir para çıkışı var ama, piyasa için bir Asgari Fiyat Tarifesi gibi bir tarife yayınlayıp kaliteyi,fiyatları yükseltemediler. Bunun yerine böyle bir yönetmelikle küçük firmaları ortadan kaldırıp bu şekilde piyasayı/hizmeti düzeltmeye/yükseltmeye çalışıyorlar. Bu şekilde de bir çok kişinin ekmeğini elinden alacaklar.
 
Keşke yönetmelikte danışmanlık fiyatları ile ilgili de bir kaç şeyden bahsetselerdi. Piyasa zaten yerlerde, 300 liraya danışmanlık yapan firmalar var.
Çevre mühendislerine sınav zorunluluğu olayı gerçekten akıl karıştırıcı. Bu işi sadece çevre mühendislerinin yapması gerekirken, mesleğimiz bitme aşamasında.
 
1. Teşekkürler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı..Teşekkürler bu yönetmelikte emeği geçen herkese!...
Neden mi? Bu yönetmelikle birçok kişinin emeği ve hayatıyla oynadığınız için, bir çok kişinin işsiz kalmasına sebep olacağınız için, ve bir çok kişinin ekmeğine yağ süreceğiniz.. Teşekkürler...
2 .Bakanlıktan kimse bir şey yazmamış hala hayret!..söylenecek çok şey var halbuki...çıkıp biri açıklasın ne mantıkla çıkarıldı bu yönetmelik..
3. Bu yönetmeliği böylece kabul etmek zorunda mıyız? bu işin hukuki boyutu nedir? ÇMO bu konuda ne yapmalı? bizler neler yapabiliriz?
varsa bilgisi olan bizlerle paylaşsın.. sadece maddeleri değil bunları da konuşalım..
 
Çevre yönetim biriminin nitelikleri

MADDE 8 – (1) Aynı vergi numarasına veya 5 inci maddenin üçüncü ve beşinci fıkraları kapsamında olup aynı SGK numarasına sahip işletmeler, çevre yönetimi faaliyetlerini çevre yönetim birimi ile yürütebilirler.
diye bir maddede var. ben belediyeye bağlı bir şirkette çalışıyorum.tesisler aynı vergi numarası, farklı sgk numarasına sahip.bu durumda yine çevre yönetim birimi kurulmalı mı
 
Bunu da anlayan beri gelebilir mi?
2 çevre görevlisinden oluşan çevre yönetim biriminde (birisi çevre mühendisi diğeri sınav ile belge almış diğer arkadaştan oluşan) sınav ile belge almaya hak kazanmış ve çevre görevlisi olarak çevre yönetim birimini kurduğumuz arkadaş 3 yıllık tecrübesi olmadığı için işten mi çıkacak ve çevre yönetim birimi mi dağılacak . yönetmelik 6 ay içerisinde eksikliklerinizi giderin diyor!! fikri olan var mı acaba
 
yönetmelik şartlarını sağlayacak kaç firma var?
diğer mesleklerin bizim üzerimizden istihdam edilmeye çalışılması ne kadar doğru?
kaç kişi işsiz kalacak?
bakanlık çıkardığı bu yönetmeliğin sistem üzerinden alt yapısı oluşturdu mu? oluşturduysa ne kadar düzgün çalışır?
bir de yönetmelikte emeği geçenler şimdi mutlu mu?
 
tamam kabul ediyorum çevre mühendisliği evrak takibi yapmak değil.
ancak piyasa şartları ve iş verenlerin durmadan ağlamalı tavırları yüzünden fabrikaları giriş yapılmamakta ve danışmanlık piyasası şişmektedir. önce özel güvenlikler sonra çevre görevlisi sonra iş güvenliği sırada yine çevre görevlisi. bu nedir arkadaş yeminle benimle aynı bölümü okumayan arkadaşların benimle aynı işi yapması anlayamıyorum.
30 kişinin çalıştığı çevre laboratuvarında 1 tane çevre mühendisi olarak çalıştığım zamanları bilirim. boi deneyini nasıl yapacağı veya en önemlisi niçin yaptığını anlamayan laborantlar ile çalıştım.
çok değerli san bakanımız bakanlığının sadece şehirlilik olduğunu düşünüyor.
 
geçen hafta skhkky ek-5 ile ilgili il çevrede küçük bir sohbet ettim. sohbete katılan il çevre personeli aynen şunları söyledi.
1. personel; aaaaa öyle birşey mi varmış ben bir okuyayım bakayım.
2. personel: bizim o konu ile ilgili bilgimiz yok şube müdürümüz bilir. ( istemiş olduğunuz bilgiyi ben veremem şube müdürüm ile görüşün)
şimdi bu adamlar başımıza bilir kişi kurum olarak geliyorsa onlara 5 yıllık deneyim ve 100 lük puan sisteminde 85 alma zorunluluğu en önemlisi 3 yıl saha tecrübesi koyunlarda görelim.
 
Arkadaşlar ikinci bölüm 8. maddeye göre " Çevre izninden muaf olan firmaların çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir." ibaresi yönetmeliklerdeki boşluğun bir göstergesidir. Şöyleki firmanın tehlikeli atığı mevcut ve çevre görevlisi varken bile uygun bir şekilde bertarafı sağlanamazken. Çevre danışmanlık hizmeti almadığı zaman kim bilir oluşan o tehlikeli atıklar nerelere atılacak ve geleceğimiz için ne denli sakınca doğuracaktır.
 
@Mahmut Cimşit

Haklısınız. O değilde ben hala devletin kamu kurumlarına KPSS ile çevre mühendisi atanmasını anlayabilmiş biri değilim. Madem sınav yapacaksınız o zaman çevre mühendisleri içinde uslubuna göre bir sınav hazırlanarak kamu kurum atamalarını bu sınav üzerinden yapsınlar. O zaman eyvallah !

Devlete KPSS (türkçe, coğrafya, tarih, matematik) ile personel atayacaksın. Sonra devletteki arkadaş , çevre görevlisi olmuş (çevre mevzuatı çevre bilimleri) arkadaşı kontrol edecek denetleyecek ve sorumlu tutacak, ceza yazacak.. Bu ne yaman çelişki !
 
lütfen Allah rızası için soruyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun.
bu yönetmeliğin yazılmasında bulunana komisyon veya grup adı her neyse kaç kişi var ve kaçı direk çevre mühendisi.
 
Üst