1.Bana göre bugün yayımlanan yönetmelik ile "Çevre Mühendisliği" mesleği bitirilmiştir.
2.Yönetmelikte belirtildiği gibi herhangi bir mühendislik dalından veya fen edebiyatın bazı bölümlerinden mezun ol, 2 hafta mevzuat eğitimi al, artık sen (Bakanlığın gözünde) bir Çevre Mühendisi yani Çevre Görevlisi'sin. Yeni mezun olan arkadaşlarımız için piyasa şartları zaten kötüydü şimdi daha da kötü olacak. Fakat şunu da kabul etmek gerekir; piyasada 5-3 ve 2 yıllık yeterliliği sağlayan arkadaşlarımız daha iyi şartlarda iş bulabilir.
3.Piyasadaki bir çok danışmanlık firması kapanmak veya birleşmek zorunda kalacak birçok arkadaşımız belki işsiz kalacak.
4."Aylık Faaliyet Raporu" , "İç tetkik Raporu" vs. gibi bütün belgeleri yeni sisteme yüklemek firmalar ile aramızı açar. Fakat firmaların bizlere, uyarılarımıza ve tutanaklarımıza daha çok önem vermelerini daha çok saygı göstermelerini sağlar. Ayrıca, her şeyin sisteme yüklenmesi firmaların çevre konusundaki yükümlülüklerini mali bir külfet olarak görmemelerini sağlar.
5.Bu yönetmelikler ile firmalar bütün denetim yükümlülüklerini Çevre Görevlisi üzerine yüklüyorlar. Bu iyi birşey mi henüz karar veremedim. Çünkü en ufak hatanın bedeli 10 ceza puanı
6.Toplam gün sayısının 16'ya indirilmesi de güzel bir olay, bu sayede daha çok istihdam yaratılabilir.
7. Bir de dikkatimi çeken bir husus hemen hemen her maddede var olan "BAKANLIK TARAFINDAN VERİLECEK EĞİTİME KATILMAK" zorunluluğu. Yönetmelikle zorla eğitime katılacağız. Bu eğitimlerin bedeli nedir?
Sürekli cebimizden bir para çıkışı var ama, piyasa için bir Asgari Fiyat Tarifesi gibi bir tarife yayınlayıp kaliteyi,fiyatları yükseltemediler. Bunun yerine böyle bir yönetmelikle küçük firmaları ortadan kaldırıp bu şekilde piyasayı/hizmeti düzeltmeye/yükseltmeye çalışıyorlar. Bu şekilde de bir çok kişinin ekmeğini elinden alacaklar.