Toplam koliform değerinin etkisi

Üyeler Görebilir
Durgun dere suyunda aldırdığım numunelerde toplam koliform analiz sonucu 0 çıkmışken tüm süreç aynı olmasına rağmen yağışlı hava da her bölgede ki koliform miktarı 0 dan farklı bir değer çıktı. Yağışlı hava durumu bunu etkiler mi arkadaşlar bilgisi olan arkadaşlar varsa eğer yardımcı olabilir mi ? Şimdiden teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Tahmin ediyorum numune aldırdığınız yerin etrafı tarım arazisi. Eğer gübreleme yapılıyorsa yağışlı havalarda yağmursuyuyla bu su dereye taşınarak koliform değerini arttırabilir. Sadece yağışlı havalarda bu değer arttığına göre toprağın geçirgenliğide düşük diye yorumluyorum, eğer yüksekse yeraltı suyunda yada civarda göller varsa bu ortamlarda da koliform miktarı artacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
sude erenÇevresinde tarım arazisi olmayan durumlar için aşağıdaki yorum yerinde olur sanırım.
  • Yağmur yağdığında, şehir altyapısındaki kanalizasyon sistemleri yoğun yağmur suyunu kaldırmakta zorlanabilir ve taşkınlar yaşanabilir. Bu durumda kanalizasyon suyu, yağmur suyuyla birlikte yüzey sularına karışabilir.
  • Şehirleşmiş alanlarda yağmur yağdığında, sokaklar, parklar ve diğer kentsel yüzeylerden yağmur suyu akar. Bu su, kuşların ve sokak hayvanlarının dışkılarını, çöpleri ve organik maddeleri taşıyarak yüzey sularına (dere gibi) karışabilir.
  • Yağmur, toprak ve yüzey tabakasındaki koliform bakterilerini yıkayarak su kaynaklarına taşıyabilir. Tarımsal bir alan olmasa da, çevrede doğal olarak bulunan mikroorganizmalar veya yerleşim alanlarındaki hayvan dışkıları bu akıntıyla yüzey sularına taşınabilir.
  • Yağışlı dönemlerde yer altı su seviyesi yükselebilir ve yüzey suları ile daha fazla etkileşime girebilir. Eğer yer altı suyunda düşük seviyelerde koliform varsa, bu etkileşim yüzey sularında koliform miktarının artmasına neden olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Fatih ÖzcanFatih bey, TN ve TP fosforun güneşli hava koşullarında sınır değer aralığında çıkmasına rağmen yağışlı günde sınır değerinin biraz üstünde çıkması nasıl yorumlanabilir ? Hava sıcaklığının TN ve TP üzerinde nasıl bir etkisi vardır yani değeri azaltır ve ya yükseltir şeklinde bi yorum getirmek istesek ne dene bilir bir de bu konuda yardımcı olur musunuz rica etsem @Fatih Özcan
 
Üyeler Görebilir
sude eren

Yağmurlu havada Toplam Azot (TN) ve Toplam Fosfor (TP) değerleri yüksek çıkıyorsa aşağıdaki yorumu yapardım.

  1. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi; Yağışlar, tarım alanlarından, bahçelerden ve yerleşim alanlarından yüzeysel akış yoluyla azot ve fosfor gibi besin maddelerini su kaynaklarına taşıyabilir.
  2. Yağmur sırasında toprak doygun hale geliyorsa; bu durum, toprakta bulunan besin maddelerinin yüzey suyu ile birlikte su yollarına geçmesine sebep olabilir. Bu, TN ve TP değerlerinde oynamalara neden olabilir.
  3. Yağmurlu havalarda besin maddelerinin suya girişi alglerin hızla büyümesine yol açabilir. Bu durum, besin maddesi açısından zenginleşen suyun TN/TP değerlerinin artmasına neden olabilir.
  4. Şiddetli yağışlar toprak erozyonunu artırabilir ve bu da toprakta bulunabilecek azot ve fosfor gibi besin maddelerinin yukarıda anlattığım şekilde su yollarına taşınmasına sebep olabilir.

Hava sıcaklığının Toplam Azot (TN) ve Toplam Fosfor (TP) üzerindeki etkisine gelirsek.​

  • Hava sıcaklığı arttıkça, sucul ortamdaki mikroorganizmaların ve alglerin aktivitesi de artar. Bu, azot ve fosfor döngülerini etkileyebilir. Yüksek sıcaklık, genellikle alg patlamalarını tetikleyebilir, bu da suyun nitrojen ve fosfor yükünü artırır.
  • Sıcak hava, su ekosistemindeki biyolojik aktiviteyi artırabilir. Bu da TN ve TP değerlerinde oynamalara neden olabilir. Yağmurların getirdiği besin maddeleri, sıcak hava ile birleşince, alglerin ve mikroorganizmaların büyümesini teşvik edebilir.
 
Üst