Tübitak analiz

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hurşit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Herhangi bir atığın tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğuna dair Tübitak MAM'da daha önce atık analizi yaptıran arkadaşlar var mı? yardımcı olabilir misiniz işleyiş hakkında?
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle Tübitak'tan (Endüstriyel Hizmetler Birimi) atık kodu belirleme (Ek3-B) analizi talebinde bulunacaksınız. Onlar size fiyat teklifi sunacaklar. Onay için fiyat teklifi firma yetkilisi tarafından imza-kaşe yapılıp tekrar Tübitağa gönderilecek. Ek-b analiz fiyat Şubat 2017 tarihi itibari ile yaklaşık 5.500 TL (Kdv dahil) Onaylanan iş talep formuna istinaden numuneyi göndereceksiniz (uygun şekilde) Analiz süresi yaklaşık 45 gündür. Yardımcı olur umarım.
 
Üyeler Görebilir
Not: EK-3 B kod belirleme analizidir.
Geçtiğimiz aylarda denetim geçiren bir firmamıza M kodu altında kablo analiz istendi. İlgili görüşmeler sonrasında Tubitak MAM dan teklif istedik. 190 + kdv ücreti. Eğer işini görecekse mühendisi ile görüşüp bu analizi yaptırabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
@Hurşit Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Ek3A'da yer alan tehlikeli özelliklerinin belirlenmesi için aynı yönetmeliğin Ek3-B bölümünde verilen eşik konsantrasyon değerlerine bakılarak tehlikeli atık olup olmadığına karar verilmesi gerekir. Ek3-B analizinde numunenin Fiziko-Kimyasal, Organik ve İnorganik İçerik, EkoToksite, Akut Toksite özellikleri belirlenir. Ek3-B analizi dışında herhangi bir analiz yaptırmana gerek yoktur.
 
Üyeler Görebilir
@Hurşit Merhaba, analiz sonucunun resmi olması için akredite olmuş laboratuvarlar tarafından ya da firman Ek 2 ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından numunenin alınmasını ve numuneyi alan kurumun üst yazısı ile birlikte gönderilmesini öneririm.
 
Üyeler Görebilir
@Şule Pekbak merhaba; durumlar biraz karışık :D yani tesis ek kapsamında değil;ancak çıkan atığında ne olduğunu net bilinmesini istiyorlar. Çıkan atık ise maça atığı. Analiz yapıldı ancak net tehlikeli net tehlikesiz denilemedi. (laboratuvar sonuçlarına istinaden yapılan konuşmada ve de analiz sonuçlarına göre yazılmadı) Atığın tehlikeli/tehlikesiz olarak nitelendirilebilmesi ve geçici depolama alanında buna göre depolanması için resmi ve de akredite olan bir kurum olan Tübitak'a başvuru yapmamız gerektiğini düşündüm. Numune alma konusunda atık katı formda zaten, cam kaba koyup göndereceğim :D yetmez mi?
 
Üyeler Görebilir
@Hurşit
Merhaba, bende dün tübitaka numune gönderdim tübitakın teklifinde, "T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı2nın 23/05/2011 tarih ve 46593 sayılı yazısı gereği, Ek3 analizi için gönderilen örneklerin İl çevre ve şehircilik Müdürlüğü ve/veya numune almaya yetkilendirilmiş firmalarca alınması gereklidir." ibaresi yer almaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
Tübitak'tan iki farklı atık türü için EK3B analizi teklifi istedik. Her iki atık için farklı analiz metodları ve inanılmaz fiyat farkı mevcut. (190 TL ve 4200 TL gibi) Hangi atık için hangi analiz metodu seçildiğinin açıklamasına maalesef hiç bir yerden ulaşamadım, firma haklı olarak bunu sorguluyor. Daha önce bu durumla karşılaşan oldu mu?
 
Üyeler Görebilir
@Esra Mutlu merhabalar; teklifte yapılacak tarama test analiz ve değerlendirmeleri kalem kalem açıklıyorlar. Ben analiz yatırmadan önce bize verilen teklifte atık açıklaması, yapılacak olan analizler ve fiyatlandırmaları mevcuttu. 4200 fiyatı çıkarılan atığın analizi için birden fazla test ve tehlikelilik/tehlikesizlik durumlarının net tespiti açısından fiyat farkı vardır diye düşünüyorum (bizim gönderdiğimiz atık numunesine 6 ayrı analiz yapıldı fiyatı da 5000 idi.)
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Bu Ek3-b analizi 5 yılda bir yenileniyor muydu, yoksa depolama sınıfını belirlediğimiz Ek2 analizini her yıl tekrar etmemiz yeterli miydi?
 
Üyeler Görebilir
"ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Madde 11- (6) Atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi için yapılan analiz çalışmalarının sonuçları üretim prosesi, hammadde veya katkı maddelerinde bir değişiklik olmaması halinde 5 yıl süre ile geçerlidir. Ancak, Bakanlığın gerekli gördüğü hallerde analiz çalışması yenilenir. Üretim prosesi, hammadde veya katkı maddelerinde bir değişiklik olması halinde analiz, değişiklikten itibaren 3 ay içerisinde yenilenir."

Bakanlıktan Ufuk Bey kanun koyucumu? Yönetmelik maddesi çok açık; üretim prosesi, hammadde veya katkı maddelerinde bir değişiklik olmaması halinde..." diyor. Bunlarda değişiklik varsa zaten 5 yılı beklemeden 3 ay içinde yenilenmesi gerekiyor. Eğer proseste ve hammaddede değişiklik yoksa 5 yıl boyunca aynı analizi kullanabilirsiniz. ama 5 yılın sonunda yenilemeniz gerekir.
 
Üyeler Görebilir
ek-3 b analizi için Kocaeli için numune almaya yetkilendirilmiş firmalara nereden ulaşabilirim?
 
Üst