Numune alma ve analiz metodları tebliğine göre iç izleme

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba.
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları tebliği madde 4 , '5)Bünyesinde laboratuarı bulunan fabrika, işletme ve tesislerden, Bakanlığımızdan deşarj iznini alanlar ve atıklarını çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edildiğini belgeleyenler bu Tebliğ hükümlerine göre iç izlemeleri gereği yapılacak analizleri yetki alarak kendi bünyelerindeki laboratuvarlarında yapabilirler.' hükmüne göre kendi laboratuvarında iç izleme yapan var mıdır aranızda?
 
Üyeler Görebilir
Konuya biraz gec girdim ama önemli bir konuymus bende tam bilmiyordum eger oyleyse aylık kontrol numunelerimizi izin alarak bunyemızde yapabılırmıyızki ?
 
Üyeler Görebilir
arkdaşalar, fabikalar (işletmeler) kendi bünyesinde laboratuvar bulunduruyorlarsa ve iç izleme amaçlı özellikle atıksuyunun analizini yapmak istiyorlarsa, kendi lab.ları akretide olma şartı var. ayrıca, o işletmenin atıksuyunun karakterine göre SKKYndeki ilgili tablosunda hangi parametre analizlerini yapacaksa, onlardan yetkili olması lazım. akretide lab. tanımında kısmen şu da bilinmeli; KOI-BOI-AKM-RENK-KOKU gibi parametrelerden akretide olmuş olabilir, bunun yanında ağır metal analizlerinden yetki almamış ya/yada alamamış da olabilir. böylece yetkili olduğu parametrelerde akretide lab. diyebiliyoruz. akretide olamadığı parametrelerin analizleri varsa, bunu yapamayacak anlamına gelir. ve sadece iç izlemede kendi laboratuvarını kullanabilir. kendi prosesine ilişkin yapılabiliyorsa her analizi zaten yapar, yapar ki kendi idari personel en azından kendi suyunun özelliklerini rahatlıkla öğrenebilir. ama iç izleme amaçlı yapılacak analizlerde bu dediğim durum mevcut.
 
Üyeler Görebilir
Benım tesis yeni akredite olmuş bi laboratuvar ile anlaştım . tessimde laboratuvar var ama akredite degıl ve nufusum 12000 yapmam gerektıren deneyler BOI KOI AKM OH deneyleri . yanlışlık yok demı
 
Üyeler Görebilir
tesisin evsel nitelikli atıksu anlaşılan. nüfusun gereği ayda bir akretide laboratuvar alacak numuneni. buna paralel de 3 ayda bir il çevre müdürlüğü numune alacak (bu numunelerin analiz bedelini de tesisin karşılayacak) bilgin vardır zaten. tablo 21.4 e göre dediğin gibi BOI KOI AKM PH parametreleri sadece. ayrıca biliyosundur ama ben hatırlatayım, anlaşmanı yapmışsın. 2 yıl boyunca aldırdığın tüm numuneler standartlara uygun çıkarsa, 4 ayda bir aldırmaya başlayabileceksin.
 
Üyeler Görebilir
kusura bakma SKKY de

Tablo 21.3: Sektör: Evsel Nitelikli Atıksular (Sınıf 3: Kirlilik Yükü Ham BOİ Olarak 600-6000

Kg/Gün’den Büyük, Nüfus=10000-100000)

tablolarla kurumda içli dışlı ola ola dikkat kaçıyor. başarılar arkadaşım kolay eglsin
 
Üyeler Görebilir
Evet arkadaşlar kendi iç izlemeleri yapacak tesisler lab akredite olması zorunluluğu vardır.
Akredite olunması içinde türkak 17025 şatlarını ve 28862 sayılı resmi gazete yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan parametreleri lab.sağlıyor olması gereklidir.Bununla ilgili müdürlüğümüz adına bir araştırma yaptım mevcut lab.bazı düzenlemeler ile birlikte yeni cihaz alınması(AAS veya ICP-MS) ve bunula beraber gerekli eğitim-harç paraları lab.havalandırma vb yaklaşık olarak 250.000-300.000 tl gibi bir rakam çıktı.Paranın bize geri dönüşü ise 6 yıl Şuan araştırmalara devam ediyoruz.Durum değerlendirmesi yapıp gerekli çalışmalara başlayacağız.
Unutmayın Spektro ile yapılan ağır metalleri bakanlık ayda 1 defa başka yöntemler ile deneyin tekrarlanması amacı ile kabul edebilir.Yani bu durumda illaki elinizde AAS veya ICP olacak .
 
Üst