Kontamine olmuş metal talaşı...

Üyeler Görebilir
arkadaşlar kolay gelsin, bor yağı ile yani soğutma yağı ile kontamine olmuş metal talaşı tehlikeli atık kapsamında mı değerlendiriliyor.
Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
12 01 09 halojen içermeyen işleme emülsiyon ve solüsyonları
12 01 20 tehlikeli maddeler içeren öğütme parçaları ve öğütme maddeleri
 
Üyeler Görebilir
merhaba büşra hanım kontamine olmuş metal talaşları için sarmetsan firmamızı önerebilirim hem bedelinde fiyatlar ve iyi hizmet için kurumsal firmalara hizmek vererek çalışmalarımızı sürdükmetkteyiz.
 
Üyeler Görebilir
bor yağı ile Kontamine olmuş her metal talaşı tehlikeli özellikte değildir. iri parçalar tehlikesiz olarak sınıflandırılmaktadır. Tehlikeli olan kısım kum gibiAzdırma Talaşı.JPG Borwerk Talaşı.JPG CNC Freze Talaşı.JPG CNC Torna Talaşı.JPG Dik Talaş.JPG Planya Talaşı.JPG Taşlama Talaşı.JPG Testere Talaşı.JPG Universal Freze Talaşı.JPG Universal Torna Talaşı.JPG ufak parçacıklar için geçerlidir. Ekli dosyada bakarsanız hepiniz için iyi olacaktır. Her yerde kullanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • yazi.pdf
    yazi.pdf
    176.2 KB · Görüntüleme: 231
Üyeler Görebilir
@Manolya Kandemir
@Erhan Güler

Merhaba bizi de bor yağına bulanmış metal talaşlarımız var ama çok az miktarda temas ediyor bor yağı.Bu talaş sonuçta para ediyor ve işletme sahibi bu talaşı satmak istiyor para verip üstüne bertaraf ettirmek istemiyor.Bu atığı analiz yaptırmamız veya bu bor yağını süzmenin herhangi bir yolunu bulan arkdaşmız var mı acaba.
 
Üyeler Görebilir
12 01 20 kontamine metal talaşı grubuna girer büyük ihtimalle..Ama emin olmak adına tübitak mam da analiz yaptırabilirsiniz.Yalnız numune alımı il müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılırsa daha sağlıklı olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bor yağı güvenlik bilgi formuna bakıp incelerseniz tehlikesiz olduğunu görürsünüz sadece bor yağı ile kontamine olmuş atıkar için buna göre 12 01 01, 12 01 02, 12 01 03 veya 12 01 04 kodlarını kullanabilirsiniz
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Metal kesme işlemi esnasında metalin aşırı ısınmasını engellemek için bor yağının kullanabilir ve oluşan demir talaşları bor yağı ile kontamine olabilir. Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-4 Atık Listesine göre, 12 01 20 kodlu atık olarak sınıflandırılan ve tehlikeli atık haline gelmesi kuvvetle muhtemel (M) İşaretli) bu atığın tehlikeli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, söz konusu yönetmeliğin Ek-III/B'sinde yer alan eşik konsantrasyon değerlerine göre atığın analizinin yapılması gerekmektedir. Analizi için numunelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce veya bakanlığımızdan numune almaya yeterlilik almış olan laboratuvarlarca alınarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderilmesi sağlanmalıdır. Analiz sonucuna göre atığın 'tehlikesiz atık' çıkması durumunda; 17 Haziran 2011 tarih ve 27967 sayılı 'Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tebliği' kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belgelendirilmiş 'Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesislerine' verilmesi gerekmektedir.
 
Üyeler Görebilir
bu talaşlar atık olarak değil de yan ürün olarak değerlendirilip satılabilir. BOr yağının tehlikesiz olduğu durumu göz önüne de alındığında bu atıkların satılması söz konusu olabilir.

Çünkü atık, piyasa değeri olmayan üretim sonuçu ortaya çıkan maddelere denir.
Yan ürün, asıl amacı dısında oluşan, piyasa değeri olan maddelere denilmektedir. Bu talaşlar yan ürün olarak değerlendirilebilir bence çünkü herhangi bir işleme tabi tutulmadan geri kazanım veya geri dönüşümü mümkün maddelerdir.Bu kapsamda piyasa değeri olan Atıklarınızın bu doğrultuda değerlendirilebileceğini düşünüyorum
 
Üyeler Görebilir
@Neşat Ören


Ben yasal dayanak olarak analiz yapılması taraftarı olmadığımı söylemedim sadece demek istediğim.Tehlikesiz olarak belirlendiği taktirde satılabileceği yönünde.Muhtemel tehlikeli atık olduğu için analiz yapılması konusunda hemfikirim.zaten ekteki yazıda belirtilmiş durumdadır.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Paylaştığınız yazı zaten söylediğimiz konulardan ibaret, yan ürün sınıfına neye dayanarak ,nasıl soktunuz ben onu merak ettim sadece. Kendi düşüncelerimizi paylaşabiliriz fakat herhangi bi yönetmelik, tebliğ, vb. ile desteklemediğimizde havada kalıyor malesef, herkesin düşüncesi yorumu olabilir fakat yanıltmamak gerektiğini düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Ben arkadaşımıza sadece tavsiyede bulundum analiz yaptırdıktan sonra İl müdürlüğüne görüş sorabilir.

Yan ürün olarak neyden yola çıktığım konusuna gelince Örneğin linyit kömürü üretiminde kömür katranı, amonyum tuzları ve diğer maddelerin ortaya çıkması gibi. Yan ürünlerin maliyeti hemen hemen sıfırdır. Bunlara bir kullanım alanı veya piyasa bulunması büyük önem taşır. Yan ürün olarak değerlendirilmesinin önemli unsuru herhangi bir ek işlem uygulanmaması ve yan ürünlerin piyasa değeri olmasıdır.

Bor yağı ile kontamine olmuş talaş atıkları eğer tehlikesiz olduğu tespit edilirse yan ürün olarak değerlendirilebileceği konusunda fikir sunmak istedim. Bu ürünlere atık diyip geçebilirsiniz de (ki bu işin en kolay kısmıdır).Fakat bunun yan ürün olarak değerlendirebileceğiniz konusunda fikir sahibi olduktan sonra il müdürlüğüne görüş sorarak tesisten oluşabilecek atık miktarını da azaltmış olabilirsiniz.Konu ile ilgili kesin hüküm gibi beyan etmedim sadece arkadaşa fikir sundum.Çevre görevlilerinin de asıl amacı tesislerdeki oluşabilecek atık miktarlarını minimize etmektir. Bu konuda atık talaşların yan ürün olarak değerlendirilmesi ve piyasaya sunulması hem ülke ekonomisine hemde firmaya yarar sağlayabilecektir. Bu sadece benim görüşüm. Eğer böyle bir durum başıma gelse bu kapsamda değerlendirirdim.
 
Üst