Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

Üyeler Görebilir
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üyeler Görebilir
@bernatanis Merhaba ,
Serbest Bölgedeki firmalar GEKAP kapsamından muaf olarak değerlendirilmektedir.
Aşağıda ilgili konu ile alakalı olan serbest bölge firmamın yazısından inceleyebilirsiniz.

İhraç edilen ürünler ise söz konusu yönetmelik kapsamında bulunmamaktadır.



Dolayısıyla, serbest bölgede faaliyet gösteren kurumunuzun alımları ithalat olarak nitelendirilemeyeceği gibi yurtiçine satış yapıldığı durumda da alıcı kurum/kişi ithalatçı olarak nitelendirilecek ve Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini elektronik ortamda göndermekle yükümlü kurum/kişi olacaktır. Bu doğrultuda, serbest bölgedeki kişi ya da kurumların bu uygulamadan ve Geri Kazanım Katılım Payından muaf oldukları sonucuna ulaşılmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, Sayın Üstadlar. GEKAP beyanları hakkında bir konu da değerli görüşlerinizi almak istiyorum. Yurt dışına gönderdiğimiz bir ürün "İthalat beyannamesi ve mücbir sebep yazısı" bir kısmı iade olarak geri gelmiştir. Yurt dışından beyanname ile geldiği için üzerinde ki ambalajı GEKAP kapsamında beyan etmelimiyim, bu durum ile karşılaşan oldu mu. Prosedür olarak ne yapılması gerekmektedir, doğrusu nedir diye siz değerli üstadlardan öğrenmek istedim. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
 
Üyeler Görebilir
Hüsamettin SelçukYurtdışına ürünü gönderirken ki ambalajlar GEKAP'a dahil değildi.
Geri geldi ürün sizde, ama TR'ye bir şey ithal etmediniz zaten yurt içinden almıştınız ambalajı ve yurtdışına satmak için kullanmıştınız.
Peki şimdi gelinen noktada bunu ne yapacağınız önemli olan bu.
Eğer TR'de yurt içine sürecekseniz GEKAP ödeyeceksiniz.
Ambalajı çıkartıp atık olarak atacaksanız GEKAP'a girmeye gerek yok zaten yurt içine sürmediniz.
Stok olarak sizde duruyor hala piyasaya sürmediniz yine GEKAP'A girmeye gerek yok.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Murat TÜYLÜMerhaba Murat bey. serbest bölgedeki firmam için; hammaddeler ve amabalajlar yurtdışından ithal etmektedir. yurtdışına da iç piyasaya da ambalajlı ürün satışı yapmaktalar. Hammadde veya ambalajları alırken zaten ödemesini yapıyoruz o yüzden GEKAP'tan muafız diye belirtildiğini söylüyorlar ve benim de cidden çok kafam karıştı. serbest bölgelerdeki işleyiş hakkında bilgini/fikriniz var mı?
 
Üyeler Görebilir
OyaaYukarıda Fatih Bey'in açıklaması ve aldığı yazıdan örnek var. Mantık şöyle olmalı:
Serbest bölgeler ticari olarak yurtdışında faaliyet gösterdiği için, X ülkesinden aldığı ithalat olmuyor.
Serbest bölgeler TR'ye mal sattığında da TR'De malı alan kişi ithalat yapmış sayıldığı için de piyasaya süren olmuyor. Yani her iki koşulda da serbest bölgedeki GEKAP ödemiyor. Serbest bölgeden TR'ye mal çeken kişi GEKAP ödemeli.

Bu yoruma dayanan elimizde resmi yazı/görüş bulunmuyor. Bilginize,
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, bildiğiniz üzere ithal ettiğimiz ham maddelerin ambalajlarını da GEKAP'ta beyan ediyoruz. Dahilde İşleme İzni Kapsamında (DİİB) ile çekilen ham maddelerde GEKAP beyanı yapılmıyor, kati çektiklerimizde beyan yapılmaktadır. Peki sonrasında DİİB ile çekilen ham maddeler gümrükte katileştirilirse GEKAP beyanı yapılacak mıdır ? Teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
merhabalar ispanya'ya ihracat yapan bir firmam var. İspanya'daki müşterisi ambalaj bilgi sistemine kayıt olunulmasını istemişler firmadan. Yurtdışındaki herhangi bir ülkenin sistemine kayıt yaptıran var mı?
böyle bir yükümlülüğümüzde var mı bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.
 
Üst