Foseptik çukuru

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba
İnşaat sahasına 50 işçinin evsel atıksuyu için fosseptik çukuru inşa edilecektir.Ahmet Samsunlu hocamızın kitabında biraz bilgi var ama benim için yeterli değil.Günlük debisi 7,5 metreküp olan atıksuyu karsılayacak sekilde fosseptik cukuru tasarımı gerekmektedir.Bu veya buna benzer proje yapmış olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi ?
 
Üyeler Görebilir
Atıksu çukuru teknik şartnamesini ektedir. Teknik şartnamede fosseptik kuyusu projesiyle ilgili bilgiler detaylıca verilmektedir.
Debinizi hesapladınız, 150 m3'lere ulaşınca hacim 2 gözlü havuz yapılması istenir. En fazla 5m yüksekliğe sahip olmalıdır.

Sızdırmazlık esas alınarak yapılmalıdır. İçten dışa - dıştan içe herhangi bir şekilde sızma olmaması gerekmektedir. Alt yapı inşa edilirken, kil dolgu taban (tabanda jeomembran da kullanılabilir) ve betonarme ile sızdırmazlık sağlanmalıdır.

Umarım yardımcı olur :)
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Merhabalar
Paylaşım için teşekkür ederim.Eminim ki faydalı bilgiler vardır.Ben Ahmet Samsunlu hocamızın Atık Suların Arıtılması kitabı sayfa 500-502 arasında silindirik ve 3 gözlü fosseptik cukuru örnekleri buldum .Şartnameyi de bi inceleyeyim ona göre karar vereyim.tekrar teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Sefer bey,
Böyle şeylerle uğraşmayın hiç. Hazır foseptikler var bir firmadan bunları satın alın yerleştirin. Bununla ilgili daha önce bir paylaşımda bulunmuştum. Sitede ararsanız çok faydası olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Ahmet Samsunlu hocamızın atık suların arıtılması kitabından konuyla ilgili detaylar.

Kimsede arkadaş yönetmeliği aç oku demiyor.Burda herşey varmış foseptiklerle ilgili.

Yönetmlik
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Neden paket arıtma düşünmüyorsunuz? foseptikler başınızı ağrıtabilir. arıtma hem başka şntiyelerdede kullanılabilir hemde bir mühendis olarak işinizin ehli olduğunuzu göstermiş olursunuz.
 
Üyeler Görebilir
@Muharrem Kılıç
ben karar versem sıkıntı yok patron öyle dedi CED dosyasına öyle girdi.Birde paket arıtmaya sahip inşaat firması bulmak zor.Biz danışman firmayız.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,
Benim de firmamda kişi sayısı 50 civarında olduğu için arıtma tesisinin iptal edilerek, çevre izninden muaf olunmak isteniyor. Arıtma yerine de fosseptiğe geçilmek isteniyor. Bu durumda nasıl adımlar izlemeliyiz. Ayrıca fosseptiği iptal edilen havuzdan yapabilir miyiz?
 
Üyeler Görebilir
@ysmnkcby
Oluşan atıksuları foseptikte toplama imkanınız var ancak toplanan atıksuların arıtma tesisine vermeniz gerekmektedir.Verdiğiniz tesis ile bir protokol yapar bunu da Çevre İl Müdürlüğüne verirseniz sanırım sorun olmaz.Sızdırmaz, koku problemi yaratmayacak bir yapı ise sorun çıkmaz.İşletme şartlarını da dikkate almak lazım.
 
Üyeler Görebilir
@CMNet Okuru

Peki bi de hesaplanacak veriler var, kirlilik yükü gibi. Bunu hesaplarken oluşacak debiyi kişi sayısına göre mi hesaplayacağım? Bir de fosseptiğin boyutu max. veya min. ne kadar olabilir onlarla ilgili de veri araştırıyorum, havuz boyutlarına uyup uyamayacağı konusunda... Bununla ilgili dökümanlar nelerdir? Ayrıca deşarj iznimiz de bitecek 1 ay öncesinde yeniden başvuru yapmak gerekiyor yenilemek için. İl Müdürlüğü iznimizi yenilememizi söylüyor ancak zaten iptal edeceğimiz arıtma için yenilemenin gereksiz olduğunun düşüncesindeyim. Bu konuda da iznimi yenilemek için başvuru yapmalı mıyım?
 
Üyeler Görebilir
Evsel nitelikli atıksuları toplayacaksanız kirlilik yükü hesabı çokta önemli değil.Foseptik hesabı aktarma süresine göre değişir.Diğer konu hakkında il müdürlüğü ile bir görüşün derim uygulama ilden ile değişebiliyor.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,
Foseptik yerine evsel paket arıtma yaptırılması daha uygun olacağı düşüncesindeyim. Şu anda bir baraj şantiyesi projesindeyiz. 5 tane ana yüklenici firmamız var ve toplamsa sahada 7 tane paket arıtmamız var. 50 kişilik kamp alanında foseptik kullanılıyordu yetersiz kaldığı için evsel paket arıtmaya kurdurduk. Evsel paket arıtma her yönden daha iyi hem bakımı hem kullanışı. Foseptiğin bir sürü derdi var vidanjördü, sızıntıydı, döküntüydü vb.. Şantiye müdürlerimizde ''foseptik yapın gecin'' gibidinden görüşlerde bulundu. Ama foseptik ile paket arıtmalar arasındaki farkları acıklayınca ve bunları yerinde devamlı işleyerek izah edince başarıya ulaştık ve şu anda her kamp alanında olmak şartıyla toplamda 7 tane evsel paket arıtmamız var.
 
Üyeler Görebilir
ne tip paket arıtmadan bahsediyorsunuz merak ettim doğrusu...paket arıtmalarda işletme sırasında ciddi problemler olabiliyor...ve malesef firmalar tesis kurulmadan önceki hevesli görünümlerini tesis kurulduktan sonra sergileyemiyorlar..yada işleri bitti malını sattı gitti oluyor malesef
 
Üyeler Görebilir
Yıllar sonra nihayet sızdırmasız olanını gördüm bir tesiste, hem de 3 gözlü ve delik yükseklikleri de tıpkı plandaki gibiydi :)
 
Üyeler Görebilir
fosseptik çukurunu sızdırmaz nitelikli, mevcuk kişi sayısına göre tahminsel hacimde, üzeri rahatlıkla açılabilecek/kapaklı/bacalı şekilde, dar boğazlı bir hava alma bacası bulunan, bir fosseptik yaptırmak en mantıklısı il müdürlüğü gözünde. maliyet mümkün olduğunca az olacak sızdırmaz olacak ve kokuya meyil vermeyecek bir yapı kafi. tip projeler il sağlık müdürlüğünde ve il özel idaresinde bulunmakta ancak biraz resmi dille konuşmak gerekirse, fosseptikten kaynaklı bir problem çıktığında, sağlık il müdürlüğü sağlık konusunda değerlendirme raporu hazırlar gerekeni uygular/uygulatır (bir kaç yöntemi vardır), il müdürlükleri ise sadece bu fosseptiğin çevre kirliliğine bakar, uyarı/idari yaptırım uygular. yapısına hesabına bakılmaz, sorun olduğunda sızdırmasızlığına, hacmine bi bakılıp değerlendirme yapılır. nüfusa göre ne kadar büyük hacim okadar az olumsuzluk durumu mantığı var dürüstce söyleyeyim. en basitinden; bulunduğumuz ilde bir hes projesi kapsamında şantiye yaşam alanından kaynaklı sular için 4 adet metal varil, uygun bir zemine gömülerek üzeri sağlam bir şekilde kapatılarak fosseptik hazırlandı. ve şantiye alanına her hafta evsel katı atıklar için belediye aracıyla beraber vidanjörde protokol gereği gelmekte. maliyeti pek takmayan tesis bunu yaptı ve bizde baktık gayette başarılıydı. hacimsel olarak 4 varilinkinden daha fazla, en az iki güzlü bir betonarme fosseptik yapıldığında vidanjör belki ayda bir gelecek. bu da toplamda o şantiye alanı için palet aat sistemine yapılacak yatırımdan ve akabinde gelişecek resmi prosedürden daha hesaplı, karlı, pratik ve baş ağrıtmayan durum oldu. fosseptiklerin içine mümkünse bir avuç büyüklüğünde 4-5ayda bir ciğer atılmasını ben tavsiye ediyorum. çamur miktarını çok azalttığını çok defa gördük.
idare hangi şartlarda yerini değiştirir dersek; ilk önce arazi yapısına göre acil durumlarda (aşırı atıksu yüklemesi-yağışlar vb..) taşma ve/veya sızma ihtimalinde atıksular nereye doğru hareket eder ve orada içme suyu kaynağı-kuyu-yaşam alanı-hane-yaya olarak çok kullanılan yol vb. durumlara bakılır. il müdürlüğü sadece fosseptiğin çevresel kirlilik potansyeline ve alıcı ortama her anlamda kaçak-istemdışı sızma taşta-kasti sızma-deşarj varmı yokmu gözüyle bakar, yeri ile alakalı kanunen değerlendirmezi mevzuatında değildir. ancak biz tabiki de müdahale ediyoruz. mevzuat tarafından il sağlık- il özel idare-belediye yeri konusunda değerlendirme yapabilir. olumsuzlukta uyarılır, önlem aldırılır sorun rahatlıkla çözülür ancak il müdürlüğüne şikayet/ihbar geldiğinde, bu olumsuzluk rahatlıkla giderilebilecekse de çevre kanunu 8. maddesine dayanılarak idari yaptırım uygulanır. (taşma ve/veya sızma durumunda başkasına ait arazi olumsuz etkilenir mi bu da değerlendirilmektedir.)
 
Üyeler Görebilir
merhaba araştırırken bunları buldum 15 kişilikten 250 kişiliğe kadar fosseptik tip projeleri var ancak metrajlarını bulamadım..metrajları için az önce ASKİ yi aradım ellerinde hazır olmadığını ama bu talebimizi amirlerine ileteceklerini söylediler..hatta daha önce bu çizimleri ücreti mukabilinde verirken artık sayfalarına koymuşlar..çizimlerden metrajlarını çıkarmada çok zorlanmayacağımı söylediler bakalım hazıra konmak yok demek ki her zaman biraz uğraşacağım sanırım.
 

Ekli dosyalar

Üst