Evsel atıksu arıtma tesisi son çökeltim çamur patlakları

Üyeler Görebilir
Şule Hanım gerçekleşen olay şu; son çökeltim havuzunun tabanında mikroorganizmalar tarafından denitirifkasyon reaksiyonları gerçekleştirilmiş. Yani NO3 gazı oksijensiz ortamda serbest N gazı haline dönüşmüş. belirli bir miktarda serbest N gazı birikince tabi haliyle sudan hafif olduğu için yukarı çıkmak ister, çıkarkende beraberinde mikroorganizmalarıda alıp getirir. Olan budur
 
Üyeler Görebilir
bunun sebebi de birincisi mlss yani mikroorganizma miktarı fazla birikmiş (tabi her tesisin maksimum verimde çalıştığı mlss değeri vardır eğer optimum değeriniz buysa birşey diyemem ama genel anlamda 6500 mlss çok fazla), ikincisi son çökeltim havuzunda mikroorganizmaların kalma süresi fazla. Son çökeltme havuzunda bunun oluşmasını sağlayacak süreyi mikroorganizmaya vermemelisiniz. Mikroorganizma fazla olunca geri devri tesis içindeki transferi zor olduğu için ister istemez bu süreyi onlara vermiş oluyorsunuz biraz geri devir hızını artırıp mlss değerini düşürseniz bu sorun çözülür
 
Üyeler Görebilir
Aslında bu durumla karşılaşmış olmanız imhoff hunisini doğru gözlemlemediğinizi gösterir. Oksijen miktarınız içinde tesisin tasarımını bilmek daha detaylı konuşmak gerek. Bir çok arkadaş oksijenin az olduğunu iddia edebilir ama tesise hakim olmadan bunu söyleyenlere pek itibar etmeyin.
 
Üyeler Görebilir
Ne demek Şule hanım hiç lafı olmaz umarım yardımcı olabilirim, öncelikle şunu söyleyim; imhoff hunisini 2 saat sonra hemen dökmeyin, bekletin bir kaç saat sonunda çamurun yüzeye çıkmaya başladığını tespit edeceksiniz, o süre sizin için önemlidir. Eğer imhoff hunisinde çamur 3-4 saat sonunda yüzeye vuruyorsa durum vahim demektir. Bu durumda geri devir hızınızı artırın. Olması gerekenin çok üstünde geri devir yapın. Tabi bu durum çözüm değildir size gerçek çözüm için zaman kazandırır. Gerçek çözüm ise çamur çekmek yani mlss değerini düşürmek demektir. Geri devir hızını artırmak mikroorganizmalara denitrifikasyon için yeterli süreyi vermemek içindir. En azından 6-7 saat o çamurun orada yüzeye çıkmadan bekleyebilmesi gerekir. İkincisi imhoff hunisini ilk yarım saat içinde dizi izler gibi izleyin, çamurun floklaşması nasıl? ince partiküller şeklindeyse sıkıntılı bir durumdur üstüne tekrar konuşalım, eğer kalın güzel floklar oluşuyorsa hemen çöküyorsa ne mutlu. Üçüncüsü çamurun rengi nasıl? (Ben fotoğraftan net algılayamadım) Eğer koyu kahverengi ve siyahsa Ölü mikroorganizmalar sayıca fazladır çamur çekimini artırıp mikroorganizma jenerasyonu yenilemek gerekir. Yok eğer açık kahverengi ve tonlarındaysa ne mutlu size. Kısaca şu an acil olarak yapmanızı tavsiye edebileceğim geri devir hızını artırıp çamur çekimine başlamanız. Mlss değerleriniz 3500-4000 civarlarına gerilediğinde geri devir hızınızı normale getirirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
bunun yanı sıra matematiksel olarak ifade etmek gerekirse de çamur hacim indeksini (SVI) düzgün takip edin tesisinizin optimum çalıştığı değerleri tespit edip bu değerleri kontrol altında tutmalısınız. SVI= çökelen çamur hacmi / mlss (g/L)
bu değer genelde 50-120 (bazen 50-150) arasında olmalı denir ama tabi her tesisin kendi optimum değeri vardır bunu zaman içerisinde sıkı takip yaparak tespit etmelisiniz ve tesisinizi düzenli analizlerle bu değerlerde tutmalısınız. bunun yanı sıra arıtma tesislerinin nerdeyse her değeri şahsına münhasırdır. yani standartları bilmeli ama tesisin kendi optimum değerlerini de tespit etmelisiniz.
 
Üyeler Görebilir
bakın mesela ne kadar net görünür bilemiyorum ama bir tarafta ölü mikrooragnizmaların olduğu bir çamur, diğer tarafta orta yaşlı kaliteli güzel floklanabilen mikroorganizmaların olduğu bir imhoff hunisi var, eğer dloklarda inceyse onunda üstünde ayrıca konuşmak gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • Изображение WhatsApp 2024-07-26 в 15.12.55_465632e0.jpg
    Изображение WhatsApp 2024-07-26 в 15.12.55_465632e0.jpg
    220.9 KB · Görüntüleme: 15
  • Изображение WhatsApp 2024-07-26 в 15.12.55_7f604c7f.jpg
    Изображение WhatsApp 2024-07-26 в 15.12.55_7f604c7f.jpg
    249.4 KB · Görüntüleme: 15
Üst