En uygun arıtma yöntemi

Üyeler Görebilir
Herkese merhaba arkadaşlar.Emisyon Tasarımı dersi için aşağıdaki soru ile ilgili bir tasarım ödevi var.Bir yol yordam gösterebilecek bir hayırsever meslektaş arıyorum :)

Bir günlük üretim kapasitesi 400ton olan bir metal fabrikasında, maksimum emisyon miktarı üretilen ton başına 5kg/h olarak tespit edilmiştir.Fırında çıkan gaz debisi 200 std m3/dk (25 derece,1 atm ,kuru) ve çıkış sıcaklığı 750 derece’dir.Gazın hacimsel nem oranının %7’yi geçmemesi şartıyla fırınlardan çıkan demir oksit tozlarının arıtılması istanemektedir.En uygun arıtma yönteminin seçilerek arıtma tesisinin tasarımının yapılması gerekmektedir.
 
Üyeler Görebilir
dökümanım yok ama kireç taşı ile karıştırarak çöktürebilirsiniz. desülfürizasyon sistemine benzer. Islak yıkama ile çöken demir oksit şu reaksiyonu verir:
2FeO + 2 CaO + CO2 → 2CaO·Fe2 O3 + CO

burada sönmemiş kireç kullanmak gerekiyor. Reaksiyona gereken ısı ve CO2 baca gazından geliyor.
 
Üyeler Görebilir
@Ahmet Doğan Çok teşekkür ederim. Bende araştırma yaparken siklon yöntemi olabilir diye düşünmüştüm yüksek sıcaklık ve FeO partikülünden dolayı sizin fikriniz nedir bu yönde acaba?
 
Üyeler Görebilir
konuyla çok alakam yok sadece desülfürizasyonda çalışırken bu işlemin de yapıldığını duymuştum. Hatta emin olmak için arattım yazmadan önce patentli tasarımlar var.

Siklon başarılı olamayabilir diye düşünüyorum. Çok bir bilgim yok bu konuda o yüzden düşüncemi baz almak doğru olmayaz ama siklon bana başarılı olabilecek gibi görünmüyor ya da düşük verimli olur gibi.
 
Üyeler Görebilir
arıtma işi ile ugraşan firmları arayıp müşteri gibi bilgi alabilirsin nasıl yaparsınız ne yapılır diye. yada direk bilgi edinebilirsin. en güzeli bence budur.
 
Üst