Destilasyon

Üyeler Görebilir
Distilasyon terimi, bazen çözeltiden tek bir komponentin buharlaştırıldığı operasyonlar (örneğin su distilasyonu) için de kullanıl*maktadır. Bununla beraber, bu terim genel ve yerinde olarak, homojen bir sıvı karışımın buharlaştırılması sonucu teşekkül eden ve buhar fazında birden fazla komponente sahip olan karışımın, bir veya daha fazla, komponentinin saf halde elde edilmesi istenilen operasyonlar için kullanılır. Buna göre, alkol-su karışı*mının komponentlerine ayrılması distilasyon; tuzlu suyun tuz ve suya ayrılması, tuz istenilmeyen ve yoğunlaştırılan su buharı ise istenilen bir komponent olsa dahi, bir evaporasyondur. Sabun elde edilmesi esnasında bir yan ürün olarak ele geçen seyreltik gliserin çözeltilerinden, gliserinin elde edilmesi operasyo*nunda ilk adım, bir evaporasyondur. Çünkü, bu adımda sadece su buharlaşmak*tadır; gliserin buharlaşması ya çok az veya hiç yoktur. Üretimin bu kısmına gliserin evaporasyonu adı verilir ve alışılmış olan evaporatörlerde yapılır. Çö*zeltideki gliserin konsantrasyonu yaklaşık olarak %80 değerine eriştiği zaman, artık önemli miktarda gliserin buhar fazında görülmeye başlar ve basit bir eva-porasyon istenilen ayırmayı yapamaz. Bu noktaya ulaşıldıktan sonra operasyona gliserin dıstilasyonu adı verilir.
Bir sıvı çözeltinin (komponentleri sıvı ve uçucu) komponentlerini distilasyonla birbirinden ayırmak için temel şart, denge durumuna erişmiş buhar - sıvı sisteminde buharın, sıvı fazdan farklı bir bileşime sahip olmasıdır. Buhar fazı bileşim bakımından sıvı fazla aynı olursa, distilasyon operasyonundan bir ayırma beklenemez. Teorik olarak, distilasyon operasyonu ile tamamen saf komponentler üretilemez; bununla beraber, ekonomik yönden yeterli saflıkta mad*delerin üretilmesi mümkündür.


Dökümanın devamına ekten ulaşabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

Üst