Ayrık sistem kanalizasyon yapılarının projelendirilmesi

Üyeler Görebilir
Bir yerleşim bölgesinin kanalizasyon şebekesinin yapılabilmesi için bu beldenin basınçlı içme suyu şebekesine sahip olması, akışın gerçekleşebilmesi için yeterli debinin toplanması ve projelendirmede dikkate alınacak gelecekteki nüfusun iskan edileceği bir imar planının bulunması gerekir.

Kanal döşenecek veya döşenmeyecek sokaklar; mevcut durumları, imar durumu, sokak genişliği, oluşacak kullanılmış su debisine göre belirlenir. Sokak genişliği, her türlü önleme rağmen inşaat yapmaya uygun olmayan, çevredeki binaların zarar görmesi söz konusu olan, akış için gerekli debiyi oluşturmayan, halen mevcut olup imar planında bulunmayan sokaklara kanalizasyon borusu döşenmez. İskan halinde olup imar planına uymayan sokaklardan sadece kendi kullanılmış sularını taşıyacak şekilde kanal ağı geçirilir.

Kanalizasyon projeleri beldenin 35 yıl sonraki gelecek nüfusu dikkate alınarak düzenlenir. Halen yerleşim halinde bulunan yerler birinci kademe, sonra yerleşime açılacak yerler ise kademeli olarak inşa edilir. Ancak, birinci kademe olarak inşaatı yapılacak kesimlere gelecekte inşa edilecek kesimlerden üst debi gelmesi söz konusu ise bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir kanalizasyon projesinin hazırlanabilmesi için öncelikle bir planlama raporunun hazırlanması gereklidir.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Fatih Bey, Mevcut kanalizasyon sistemine yeni yerleşim yerinin kanalizasyonunun bağlanmasında bir sıkıntı olur mu ?
 
Üyeler Görebilir
Mevcut kanalizasyon sistemi ilave gelecek olan debiyi taşıyabiliyor mu tetkik etmek lazım. Taşıyabiliyorsa sıkıntı olmaz bağlanabilir.
 
Üyeler Görebilir
Yeni bir yerleşim yerine kanalizasyon sistemi yapıyoruz. Ancak bunu mevcut ana kanalizasyon sistemine bağlamayı tercih ettiler. Dediğiniz gibi debisi kaldırır mı ona bakılmasını söyledim. Debisi kaldırmıyorsa ne yapılabilir ? Yardımcı olursanız çok sevinirim :) @Fatih Özcan
 
Üyeler Görebilir
Hattı bağladığınız nokta uygun olmayabilir.
1. Başka bir bağlantı kolu seçilebilir.
2. Tetkik tamamlandıktan sonra hangi bacadan sonrası debiyi kurtarıyor buna bakılır. Kurtarmayan kısımların yenilemesi yapılır.
3. Deşarj noktasına kadar tamamen yeni bir hat yapılabilir.

Benim önerilerim böyle olur :)
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Özcan

Mevcut debiyi bacalara ayırmak , yeni yapılacak sistemi kurtarıyorsa bu seçilebilir mi ? Bu konuda neye dikkat edilmesi gerekir Fatih Bey ?
 
Üyeler Görebilir
@Sinan Kuzucu

Aynı kanalizasyon hat kolu üzerinde ayırmak çok işe yaramayacaktır. Bu ayırma işi akış zamanlarına etki ettiği için faydalı olur fakat kanalizasyon dizaynında akış zamanları kriter olarak alınmıyor.

Gelecek debiyi uygun bir ayırma yapısıyla birkaç kanalizasyon koluna bölerim diyorsanız alternatif olarak değerlendirilebilir fakat bu kolların birleşim yerinde yine tetkik yapılması gerekir.
 
Üst