Düzeltme: Ben cevap yazarken ilk sorduğunuz soruyu değiştirip, güncelleme yapmışsınız.

Bu nedenle aşağıda verdiğim bilgiler ilk sorunuza cevap niteliğindeydi. Yani güncel sorunuz için kısmen alakasız bir cevap gibi oldu

Çözüm için aşağıda verdiğim bilgilerden yola çıkarak su mercimeğinin ürediği ortam koşullarına müdahale ederseniz üremesini yavaşlatabilirsiniz.
Tekrar iyi çalışmalar.
Merhaba,
Danışmanlık firmasında çalışırken bir arıtma tesisinin danışmanlığını yapıyordum. Su mercimeği ile ilk kez bu arıtma tesisinde karşılaşmıştım. Arıtmaya olan etkisinin olumlu olması nedeniyle ilgimi çekmişti ve biraz araştırma yapmıştım.
Aklımda kalan bazı bilgileri paylaşabilirim.
Su mercimeği besi maddesi olarak Azot, Fosfor, Potasyum, Karbon, Kalsiyum vb. gibi maddeleri kullanır. Bu besi maddelerini kullanarak, ışığında etkisiyle fotosentez yapar ve yavaş ve durgun sularda patlama yapar.
Çevresel koşullar da bir çok nedene bağlı.
Yani suyun sıcaklığı, ışık miktarı, pH seviyesi, besin miktarı, suyun hareketsizliği, oksijen seviyesi, suyun toksisite anlamındaki kirliliği vb.
Tüm çevresel koşullar için bilgim yok. Ama sıcaklık 17-28 aralığı optimum diye biliyorum. Işık miktarı fotosentez için önemli. pH için emin değilim ama optimum pH aralığı aklımda 5,5-7,5 olarak kalmış. Besin miktarı, tahmin edebileceğiniz gibi ne kadar yüksek olursa üremesi ve patlama yapması o kadar etkili olur. Suyun nispeten yavaş akması veya durgun olması gerekir. Su mercimeği zaten bu tarz sularda sıklıkla görülür.
Yaz aylarında daha çok olmasının sebepleri:
Artan tarım faaliyetleri (besi maddesi sağlar),
Yüksek sıcaklıklar,
Uzun gün ışığı süresi,
Buharlaşmanın etkisiyle düşük su seviyeleri ve bu sebeple daha yavaş su akış hızı gibi sebepler olabilir.
Konu başlığınızda problem olarak belirtmişsiniz ama arıtma tesislerinde doğal bir yöntem olarak kullanılıyor diye biliyorum. Belki problemden kastettiğiniz şey kontrolsüz üremesi olabilir.
Benim konu hakkında bilgilerim bunlarla sınırlı.
Konu hakkında daha bilgili olan arkadaşlar ihtiyacınız olan daha fazla bilgiyi sağlayabilir.
İyi çalışmalar.