Üni̇versi̇te terci̇h yardimi - maaş konusu

Üyeler Görebilir
Merhaba forum üyeleri,
Bu iki gün içerisinde tercihlerimi tamamlamam gerekiyor ve halen daha kafamda birkaç soru var.
Burada siz değerli çevre mühendislerini bulmuşken, sektörle ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
Odtü çevre mühendisliği sizce tercih edilmeli mi?
Bölümün geleceği hakkında düşünceleriniz neler?
Bölümden mezun olduktan sonrası , 5 yıl , 10 yıl sonrası maaşınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Çevremde çevre mühendisliği için asgari ücretle çalışırsın diye bir söylem var ondan dolayı son soruyu sormak istedim yanıtlarsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
( Forum ismimi değiştiremedim. )
 
Üyeler Görebilir
KeremsODTÜ Çevre Mühendisliği Türkiye'nin ilk Çevre Mühendisliği bölümüdür. Bölümün geleceği her zaman var. Olay maaş ise Türkiye'de bütün Çevre Mühendisleri kağıt üstünde aynı şartlarda çünkü aynı belgeleri ODTÜ mezunu da Bitlis Eren mezunu da almak zorunda. ODTÜ'nün avantajı asgari ücretle çalışmayacağınız yerlerde çalışmanızı sağlayacak "çevreyi" sağlamasıdır. Bu şartları da İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Çevre Mühendisliği bölümleri sağlamaktadır. Türkiye'de az sayıda "belge" almadan çalışabileceğiniz özeldeki alanların kapısını aralamanızı, başka ülkelerde eğitim almanızı ve alan dışı manevra yapmanızı da sağlayan yerdir.

Asgari ücretin bir tık üstü maaşlar belirli alanlarımızın başlangıçta "kaderi" ama ODTÜ sizi bundan kurtarabilir.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Kerems

Nereden mezun olursanız olun, kendi çalışkanlığınız ve üretkenliğiniz ile 5-10 yıl sonra asgari ücretin en az 2,5-3 kat maaş alırsınız. Sonrasında da bu 5-6 katına çıkmaz 4 kat civarında kalır tahminimce.

ODTÜ'lü olmak size dil avantajı sağlar. Bilindik olması nedeniyle ilk iş bulmanızda kolaylık sağlar kapıları açar. Gerisi size kalır.
Ancak severek yapacağınız bir meslek ise Çevre Mühendisliğini tercih ediniz.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlarım kusura bakmasın ama Çevre Mühendisini "belge" üzerinden anlatmak bana doğru gelmedi. Arkadaşların söylemek istedikleri Çevre Yeterlilik Belgesi alarak o işi yapmak, İSG ile ilgili belgeleri alarak o işi yapmak ya da başka bir konuyla alakalı eğitim alıp o işi yapmak gibi. Bu alanların kazançları belli.

Bir belge almak zorunda değilsiniz. Kendini geliştirip başarılı bir mühendis olursan sallıyorum bir proje firmasında mühendis olarak çalıştığında binlerce dolar maaş alabilirsin. Bu işleri yapan arkadaşlarımız var. Neden Çevre Mühendisini sadece belli başlı rutin işleri yapan ve asgari ücretin biraz fazlasını kazanan biri olarak hayal edelim ki?

Her meslekte olduğu gibi iş kişinin kendinde bitiyor. Bu işi yapmak istiyorsanız ODTÜ mükemmel bir başlangıç noktası. 1-0 önde başlıyorsunuz zaten. Bazı üniversiteler öyle mezunlar veriyor ki utanç verici seviyede bir eğitim kaliteleri var. Mezun olmuş, mesleğine dair hiçbir şey bilmiyor. Eline petri kabı değmemiş Çevre Mühendisi oldum sanıyor.

Şu anda orta tecrübeli bir Çevre Mühendisinin (danışmanlık sektörü hariç) ortalama maaşın asgari ücretin 3-4 katı olduğunu düşünüyorum. 10 yıllık tecrübede bir mühendis ise çok daha fazlasını kazanır. Yetkinliğiniz yüksek ise kazancınızın bir üst sınırı yok. Hiçbir şey yapmadan dümdüz mezun olursak maalesef zor şartlar bizi piyasada bekliyor.
 
Üyeler Görebilir
Bu konuda fikrimi söylemek isterim ki tercih döneminde İstanbul olsun mühendislik olsun diyerek İÜ Çevre yazdım ve çıktı. Mezun olduktan sonra yaklaşık 3 sene mekanik sektöründe satış departmanında çalıştım. Kısaca mesleğimi icra etmedim. Şu an kendi mesleğimde işe başladım ve başlama maaşım asgari ücretin iki katı civarlarında. Şu an asgari ücret veren yerler danışmanlık firmaları ve onu kabul edenler de yeni mezun 'sektöre gireyim, deneyim kazanayım sonrasına bakarım' diyen yeni mezun arkadaşlarımız. Ben ilk 2 sene asgari ücret verip, ilk 1 sene yol yemek vermeyen çok da bilinen danışmanlık firmaları da biliyorum. Açıklamaları ise daha komik. 'Ben 2 sene yetiştirip iş öğreteceğim, 2 sene sonunda başka yere gidecek. Neden fazlasını vereyim?' diyebilen bir sahibi var firmanın.

Lafı getirmeye çalıştığım yer şu; kendinizi geliştirirseniz ve kendinize yaptığınız yatırımları, bilgi birikimlerini de hafife almazsanız mezun olduğunuzda durumunuza göre gayet tatmin edici şartlarda iş bulabilirsiniz. Çevre mühendisliği sadece danışmanlıktan ibaret değil. Bir çok alt dalı var ve sizi mutlu edecek mi? Önemli olan bu sorunun cevabıdır.

Üniversite konusunda ise ODTÜ ve İTÜ bu bölümü okuyabileceğiniz en iyi üniversitelerdir benim fikrim. Bu üniversitelerin Çevre Müh. mezunu olan bazı tanıdığım insanlar var, gerçekten donanım olarak güzel noktadalar. Güzel bir network ağı oluşturursunuz. Üniversite hayatınız boyunca üniversitede derslere girip çıkmanın ötesinde çalışmalara da katılırsanız gerçekten güzel birikim elde edersiniz diye düşünüyorum. Ancak dediğim gibi sadece derslere girip çıkar, tek odağınız sınavlarınız olursa yeterli olmayacaktır.
 
Üst