Çevresel risk analizi

Üyeler Görebilir
Herkese iyi çalışmalar dilerim. Çevre ve Danışmanlık firmasında çalışıyorum. Meyve ve Sebze kurutma tesisi için çevresel risk değerlendirmesi, çevre mühendisi veya çevre görevlisi olarak yapabilir miyiz? ISO 14001 Belgesine sahip olmamız gerekiyor mu? İsg uzmanı olmak şart mıdır? Tablo formatlarını araştırdım ve inceledim. Yalnızca tablo oluşturmak yeterli mi yoksa detaylı bir rapor da hazırlamak gerekli midir? Bu konuda başka yönetmelik var mıdır incelemem gereken? Şimdiden teşekkür ederim.
İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Analizi
Risk değerlendirmesi ekibi
MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri.
ç) İşyerindeki destek elemanları.
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.
(3) Risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu işveren veya işveren tarafından ekip içinden görevlendirilen bir kişi tarafından da sağlanabilir.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(5) Risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişiler işveren tarafından sağlanan bilgi ve belgeleri korur ve gizli tutar.
 
Üyeler Görebilir
isg uzmanı olmanız şart. Kırmızı ile işaretlediğiniz dışarıdan hizmet meselesi ortAk sağlık güvenlik biriminden hizmet almayı kastediyor. Çevre danışmanlığın bir yetkisi yok.
 
Üyeler Görebilir
isg mevzuatına göre risk değerlendirmesi yapacaksınız işyerinizin tehlike sınıfı, çalışan sayınızı belirlemelisiniz. İSG KANUNU;
"İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. " DER.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri
MADDE 6 – (1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler. " DER.
aklınıza takılan başka bir şey olursa yine sorun lütfen..
 
Üyeler Görebilir
@Aydın Demirel
aslında kafamda o konuda bir netlik yok açıkçası. isg risk değerlendirmesi ile çevresel risk değerlendirmesi aynı şey mi karar veremedim. firma sahibi isg uzmanının bir rapor hazırladığını ancak kendisi bana çevresel risk değerlendirmesi raporu hazırlayıp hazırlayamayacağımı sordu?
İSG risk değerlendirmesi çevre mühendisi olarak hazırlama yetkim yok biliyorum ancak çevresel risk raporu hazırlayabilme yetkim var mıdır yok mudur bunu nasıl netleştirebilirim bilginiz var mı?
 
Üyeler Görebilir
Çevresel risk değerlendirmesi izin lisans içinmi? Çevre mevzuatı na göremi hazırlanması gerekiyor? Ne için lazım size?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Çevresel Risk Analizi 14001 Çevre Yönetim Sistemi içerisinde yer alır.
14001 Belgesi gerekli değil ve İş Güvenliği Uzmanı olma zorunluluğunuz da yoktur.
Çevre Mühendisi ve Çevre Danışmanı olarak çalışıyorsanız bence 14001 sistemini de biliyor ve yönetiyor olmalısınız.
Bu size bir şey kaybettirmeyeceği gibi değer katar ve işinize daha geniş açıdan bakmanıza fayda sağlar.
Çevresel Risk Analizi yapın, iyidir. Keza daha önceden tespit ettiğiniz ve daha sonra belirteceğiniz uygunsuzlukları yapacağınız bu analiz tablosu ile bir arada özet ve net şekilde sunmuş olursunuz.
Talep eden ve etmeyen, danışmanlığını yaptığınız tüm tesislere ÇEVRESEL Risk Analizi yapmanız farkınızı ortaya çıkaracaktır.
İyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
@H. Mustafa Pekçetin
ben de böyle düşünmeye başladım çünkü bu işin çevresel boyutu ve bir çevre mühendisi olarak bu raporu hazırlayabilme yetkim olmalı. ISO 14001 in de eğitimini en kısa sürede almayı hedefliyorum. çok teşekkürler aradığım cevap tam da buydu. peki siz hiç çevresel risk değerlendirmesi yaptınız mı? tablo hazırlamak yeterli olur mu yoksa yanında bir rapor sunmakta gerekli midir?
 
Üyeler Görebilir
@Hicran Özlü Hicran hanım benimde danışmanlığını yaptığım bir firmamı denetleyen özel bir kuruluş firmamdan ''Çevresel risklerin değerlendirilmesi ve acil durum eylem planı'' istemişti, o ara çok direttim risk değerlendirmesi osgb'lerin işidir diye fakat firmanın iş güvenliği uzmanı işi üstlenmedi bende geniş çaplı bir araştırma sonucu ortaya bir çalışma çıkardım, firmam denetiminde sıkıntı yaşamadı. Aynı özel kuruluşun denetiminden bahsediyor olabiliriz :) ben bu gün içinde burada çalışmamı paylaşayım sizin için.
 
Üyeler Görebilir
@Hicran Özlü başarılar dilerim.
14001 temel deyimi ile gönüllülük esaslıdır. Ben her firmama yapmaya özen gösterdim.
İnternette formatını çokça bulacağınız Risk Değerlendirme Planı (bulamazsanız örnek paylaşırım) üzerinden hareketle bir plan hazırlayabilirsiniz.
Ben etki puanı yüksek olan faaliyet ve uygunsuzlukları değerlendirme planından ayrıca fotoğraflayarak ppt sunumu ile rapor haline de getirmiştim.
 
Üyeler Görebilir
@H. Mustafa Pekçetin Mustafa bey zamanında buralarda ''Şu işin örneğini bulunduran, paylaşabilecek veyahut nasıl yapılacağını bilen yok mu?'' diye çok dolanmıştım o zaman karşılaşsaydık keşke:acpsnr: İnternette risk değerlendirme çalışmaları oldukça fazla mevcut fakat çevresel anlamda bir çalışma bulamamıştım ben.
 
Üyeler Görebilir
@H. Mustafa Pekçetin
Arkadaşlar, internetten bulunan çokça planlarla R.D. yapılmaz. O zaman iş güvenliği uzmanına yada İSG kanununa ne gerek var. yanlış bilgiler vermeyiniz lütfen. İSG kanununu okumanızı öneririm. çevresel rik değerlendirmesi diye bir şey yok benim bildiğim. bir işyerinin eklentileriyle birlikte yapılan risk değerlendirmesi vardır. amaç çalışanı ve işyerini korumaktır. sağlıcakla kalın.
 
Üyeler Görebilir
Bu konu direkt ISO 14001 ile ilgili. İSG ile ilgili değildir, bunda bir net olalım.

Aynı olay ISO 9001 kapsamında da yapılacak artık. Onun içinde mi İSG uzmanlığı şartı aranacak ? Hayır.

Çevresel risk analizini çevre boyutlarını baz alarak yapmalısınız. Tabii Yasal yükümlülükler ve dış ortam etkileri de değerlendirilecektir.

Metod olarak da 5*5 yapabilirsiniz bence.
 
Üyeler Görebilir
@H.Yet
ben bu işi yapmayı çok istiyorum ancak ISO 14001 belgem yok ve ben bu firmanın danışmanı değilim dışardan ek hizmet olarak yapacağım tabi yapabileceğim konusunda bir netlik elde edebilirsem. eğer ISO 14001 belgen olursa bu işi yapabilirsin diyorsanız ki eğitime katılacağım zaten önümüzdeki ay. tek meramım bu işi çevre müh olarak yapabiliyor muyum?
 
Üyeler Görebilir
Hicran Hanım ;

14001 deki çevre boyut analizi ( çevresel risk analizi) için isg uzmanı olmanıza gerek yok.
siz yapabilirsiniz, ben bir örnek ekledim siz onu çok daha güzel ve zengin bir hale getirebilirsiniz

İyi Çalışmalar
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@Hicran Özlü Aşağıdakileri eklere ekleyerek çalışmayı özetleyen bir döküman hazırlamıştım. Umarım işinize yarar, kolay gelsin :)
 

Ekli dosyalar

Üst