Çevre laboratuvarı cihazları ve akreditasyon süreci hakkında

Üyeler Görebilir
Kurulum aşamasında olan laboratuvarda çalışmaktayım, yapacak olduğumuz emisyon ölçüm metotlarından
Yanma gazları, Voc ,Toc, partikül madde tayinleri için kullanılacak olan cihazlar hakkında bilgi verir misiniz ?
Akreditasyon başvurusundan önce tamamlanması gereken şeyler nelerdir bu süreç nasıl işler ?

Üyeler Görebilir
Merhaba, ben de önceden laboratuvarlarda ve yeni kurulmakta olan bir çevre su laboratuvarında çalışmıştım, uzun zaman oldu çok anımsamıyorum ama elimde analiz metotları gibi bazı dökümanlar var ama su, atıksu ve havuz suyu analizleri üzerine. Akreditasyon zor bir süreçtir, Allah yardımcınız olsun....

Şimdi baktım da bazı çogu dökümanımı saklamamışım, ama elimde su atıksu havuz suyu analiz metotları, standart metotlar, bazı ölçüm belirsizliği hesaplamaları, yönetmelikler gibi dökümanlar var....

Üyeler Görebilir
bir laboratuvar yeni kurulacaksa ilk aşama Bakanlığımızdan "ön yeterlik" alması gerekmektedir. yeterlik alacağınız konular ise su-atıksu-emisyon-imisyon-gürültü konularından sizin seçtiğiniz konudur. yazdığınız parametrelerden emisyon konulu yeterlik ise, kullanacağınız cihazların sabit bir markası şartı yoktur, ölçülmesi gereken parametrelerin ölçüm metodları belirtilmiştir. ülkemizde en çok tercih edilen emisyon ölçümleri EPA ölçüm metodlarıdır. ancak çoğu parametrenin ölçüm metodları farklı uygulanmaktadır ve bu zaten analiz raporlarında belirtilme zorunluluğu vardır. cihazlar için de bu metodların uygulanabileceği cihazların seçimleridir. akreditasyon tamamen farklı bir konudur. Bakanlığımızdan yeterlik almamış bir laboratuvar Bakanlığımızın Kanun ve ilgili Yönetmeliklerinde belirtilen/şart koşulan ölçümleri yapamazlar. bizler laboratuvarların yeterliliklerinin olup olmadığına bakarak laboratuvarlarla çalışır ve görevlendiririz. amaç çevre ölçümlerinde hizmet etmekse Bakanlığımızın Çevre Referans Laboratuvarı ile rahatlıkla iletişime geçerek gerekli bilgileri ve ilgili yönetmelikler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
sitesinden tüm istediğiniz ön bilgilere ulaşabilirsiniz. işin detayına zamanla gireceksiniz, tamamen klavuzunuz ilgili yönetmeliklerimiz olacaktır ve rahatlıkla prosedürü takip edebileceksiniz. bu arada Bakanlığımızdan yeterlilik almamış bir laboratuvar akretide laboratuvar olabiliyormu olamıyormu bunu unuttum ancak bilinki Bakanlıkça yeterlik almış laboratuvar ölçüm ve raporları Bakanlığımızda geçerlidir. (diğer laboratuvarlar çalışmaları geçerli değildir anlaşılmasın, su-atıksu-emisyon-imisyon konularından bahsediyorum. biliyoruz ki çok kapsamlı ve "farklı konularda" kamuya ait ve özel laboratuvarlar var, bu laboratuvarların konularına göre her analiz değerlendirilir)