Çevre kanunu i̇le bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun - 15 haziran 2022

Üyeler Görebilir
15 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete ile "ÇEVRE KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" yayımlanmıştır. Çevre görevlisi tanımının kaldırılmasından, yeni cezalara; özel koruma bölgelerinde 2 kat ceza uygulamasından, ileri arıtma tanımına kadar çeşitli yenilikler mevzuata dahil edilmiştir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir
Cem Yılmaz“Çevre yönetimi hizmeti: Bu Kanun ve Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca tesis ve işletmelerin mevzuata uygunluğunun, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığının değerlendirildiği ve çevre mühendisleri, çevre yönetim birimleri, çevre danışmanlık firmaları veya Bakanlığın ilgili yönetmelikle belirlediği kişiler tarafından verilen hizmeti,”

Bilgi için teşekkürler üstad. En can alıcı nokta "Bakanlığın ilgili yönetmelikle belirlediği kişiler tarafından verilen hizmeti” bu ifade. Yine açık kapı bırakılmış maalesef.
 
Üyeler Görebilir
MADDE 5- 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine aşağıdaki cümle eklenmiş, (ı) bendinin (4) numaralı alt bendinin başına aşağıdaki cümle eklenmiş ve bentte yer alan “Katı atık bırakan veya evsel atıksu deşarjı yapan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından” ibaresi “Yüz elli groston ilâ” şeklinde değiştirilmiş, (m) bendinde yer alan “çevre yönetim birimini kurmayanlara” ibaresi “çevre yönetimi hizmeti almayanlardan; çevre yönetim birimini kurmayanlara ya da çevre danışmanlık firmalarından hizmet almayanlara” şeklinde, “çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara” ibaresi “çevre mühendisi veya Bakanlıkça yetkilendirilen kişiyi bulundurmayanlara” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiş ve maddeye ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
 
Üyeler Görebilir
Bu maddenin bir manası yok, sadece son "Çevre Görevlisi" kalıntıları da "sözde" yok edildi. Diğer meslek mezunları halen yönetmeliğe dayanarak eğitim açılması halinde bu belgelere sahip olabileceklerdir. Bizim açımızdan olumlu tarafı yalnızca "Çevre Mühendisi" olarak ayrı bir sınıfta olmamızdır. Görünürde bir kazançtır, ama yönetmelik maddeleri ve diğer personelin hakları aynen duruyor.

Aslında bizi ve özellikle Belediyeleri ilgilendiren bazı maddeler çıktı örnek 6200 sayılı kanuna eklenen Ek Madde 15 ile birlikte Belediyelerin DSİ'ye baraj sebebiyle olan borçları Cumhurbaşkanı Kararı ile ortadan kaldırılabilecektir. 1053'de de (BELEDİYE TEŞKİLÂTI OLAN YERLEŞİM YERLERİNE İÇME, KULLANMA VE ENDÜSTRİ SUYU TEMİNİ HAKKINDA KANUN) benzer bir madde mevcuttur

Barajlarda ve/veya tesislerde bu Kanunun 4 üncü maddesine göre veya diğer kanunlara istinaden belirlenen maksat oranı veya oranları Cumhurbaşkanının onayı ile değiştirilebilir

Çevre Kanunu'nda öngörülen cezalarda gemi veya diğer deniz araçlarından kaynaklı atıklarla ile ilgili olan cezada 150 grostona kadar ibaresi mevcuttur.
İleri arıtma tanımı kanuna girmiş ve ona göre de bir kanun düzenlemesi yapılmıştır.


Marmara Denizi'ne kaynak sağlayan su kaynakları olan illerdeki Mahalli İdareler hiş termin planlarını 6 ay içinde Bakanlıkla paylaşmak zorunda.

Bunun dışında Mahalli İdarelere YİD düzenlemesi, TÜÇA'ya şamandıra, mapa kullanma yetkisi gibi kamuoyunda tartışılan maddeler de kanunun tartışılan kısımları

TÜÇA yetkisini geliştirmeye devam ediyor. Çift başlı değil 3 başlı bir Çevre Yönetimi ile karşı karşıyayız: Mahalli İdareler, başta Belediyeler, Bakanlık ve ilgili Kuruluşu TÜÇA.
 
Son düzenleme:
Üst