• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

yemekhane atıkları

• Konuyu başlatan Silinmiş üye 38093
  • Başlangıç tarihi
S

Silinmiş üye 38093

Merhaba,
Ben Kocaeli Şekerpınar'da bir fabrikada çalışıyorum. Fabrikamızdan çıkan yemekhane atıklarını geri dönüşüm yapabilecek bir yer arıyoruz (Bertaraf değil). ECOTEC firmasında yemek atıklarından kompost yapan bir makine mevcut fakat fiyatı çok pahalı olduğu için alma taraftarı değiliz. Günlük 20 kg kadar yemek atığı (tabakta kalanlar+ artan yemekler) çıkıyor. Nasıl bir çözüm önerirsiniz?

günlük 20kg yemek atığı ortala 400kg/ay yapar proses kurmak için çok çok düşük bir miktar böyle bir projeyle işverene sakın gitmeyin fayda/maliyet ortada zaten yemek atıklarının geri dönüşümü mümkün değil bildiğim kadarıyla enerji elde edebilirsiniz oda geri kazanıma girer çevre illerde ya da bulunduğunuz ilde kurulu bir tesis ile anlaşma yapabilirsiniz oda muhtemelen araç göndermez ayrıca bedelli alır nakliyesi için.
en doğru çözüm kaynağında azaltım yöntemidir. yemek artıkları bırakılmaması için eğitim düzenleyin, yemek dağıtımı yapan arkadaşlara standart getirin örneğin herkese 1 kepçe yeterli olmazsa 1 kepçe ilave gibi, aşçı ile görüşün yapılacak yemek miktarını günlük olarak belirleyin personel miktarına göre bu programı düzenleyin kontrol edin, atık yemek miktarına göre ödüllendirme yapın örneğin ücretsiz dondurma çay vs emin olun daha ucuza gelir personel motive olur hemde gibi gibi
bu tarz bir soruyu çevre mühendisi olarak sormanız çok abes kaçmış ayrıca bilginiz olsun

Bizim de düşündüğümüz şeyleri yazmışsınız genel olarak ama ben fikir almak istedim yani az gibi gözükebilir ama geri dönüşüm hedefini önemli oranda etkiliyor yemek atıkları.

Sıfır atık projesi kapsamında değerlendirilecektir. Ayrı toplanması halinde belediyeler tarafından alınarak değerlendirilecektir. İlinize veya tesisinize ne zaman sıra gelir bilmiyorum ama, kaynakta azaltma şimdilik tek çareniz.

Ayrı toplanıyor fakat ayrı olarak alan bir yer henüz bulamadık, belediyeyi aradığımda böyle bir hizmetlerinin olmadığını söyledi. Kaynakta azaltma için yapılabileceklere başlamıştık, şimdilik bu şekilde devam edeceğiz gibi gözüküyor. Umarım en kısa zamanda bu proje her yere gelir. Teşekkürler cevabınız için.

1 oto kadar... Yanlışım yoksa, sıfır atık projesinde Bakanlık yerli/milli yapmak istiyordu.