• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağmur Suyu Drenaj Sistemi Projesi

çmnds

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Mayıs 2020
Şehir
Ankara
Firma
Yok
Bir binanın etrafına yağmur suyu drenaj sistemi yapılabilmesine yönelik proje hazırlanabilmesi için uygulanacak adımlar nelerdir? Bununla ilgili baştan sona kadar bütün hidrolik hesapları içeren örnek bir yağmur drenaj sistemi projesi varsa paylaşabilirseniz sevinirim.
 
Binanın eni 15 ve boyu 60 metredir. Binanın ön cephesinde 2,80x4,00 metre ebadında iki adet raylı demir kapı bulunmaktadır. Binanın etrafında yaklaşık 90 cm (3 sıra) genişliğinde karasiman kaplamalı tretuvar vardır. Binanın ön cephesinde tretuvardan itibaren binaya doğru eğimli yaklaşık 1000 metrekarelik beton bir alan; sol cephesinde tretuvardan itibaren sırasıyla yaklaşık 1,5-2 metre genişliğinde yeşillik alan, toprak yol ve tekrar yeşillik alan ; sağ cephesinde tretuvardan itibaren yaklaşık 2-2,5 metre genişliğinde asfalt alan; arka cephesinde tretuvardan itibaren sırasıyla yaklaşık 2 metre genişliğinde düz yeşillik alan ve sonrasında aşağı doğru eğimli yamaç bulunuyor. Binanın yakınında herhangi bir yağmur rögarı bulunmamaktadır.
 
Öncelikle binanın ön cephesinde, binaya deverli 1000 metrekarelik alan beton olduğundan ön cephedeki tretuvar altına yağmursuyu drenaj kollektörü uygulanmalıdır. (Dilerseniz bu uygulamanın detaylı bilgisini de verebilirim.)
Sol cephdeki tretuvardan sonra 1,5 - 2 m yeşil alan, sonrasındaki toprak yol ve tekrar yeşillik alanların eğimi binaya doğru ve yüksek eğimli ise Ø150mm veya Ø200 mm'lik delikli drenflex boruların tretuvar dibine ve boru akar kotunun, beton zemin kotundan 1,5 m aşağıya döşenmesi gereklidir. Yeraltı su seviyesi yüksekse ayrıca toprak alanlarda kılcal drenaj uygulaması da gerekebilir. Bu uygulama da Ø 100 mm'lik delikli dreflex boruların toprak alana belirli açılarla döşenmesi ve bu boruların sonunda tretuvar dibindeki Ø200 mm'lik drenflex boruya bağlanması ve boyuna eğim ile bina çevresinden uzaklaştırılması ile yapılır. Ancak tretuvardan sonra gelen toprak alanın eğimi düşük ise bünyesinde su tutma özelliği olan bitkiler ile arazideki suyun tretuvar altına girmesi daha ekonomik ve doğal yollarla önlenmiş olur. Arazinin topoğrafya özellikleri ve yeraltı su seviyesi burada karar aldıracak unsurlardır.
Sağ cephedeki tretuvardan sonra gelen asfalt alanda muhtemelen dever gereği tretuvar dibinde yağmursuyu toplanacaktır. Bunun için de tıpkı ön cephedeki gibi tretuvar altına yağmursuyu drenaj kollektörü uygulaması yapılmalıdır.
Arkda cephedeki 2 m yeşillik alandan sonra aşağı doğru eğimli yamaç olması sebebiyle tretuvar dibine ve dolayısıyla bina temeline su gelmediğincen herhangi bir drenaj elemanı ihtiyacı olacağını düşünmüyorum.
Ancak tüm bu uygulamalara ilaveten eğer binada, binanın çevresinde doğal zeminden aşağıya inilerek eksi kat denilen uygulama yapılmışsa yani bina çevresinde bir istinat duvarı mevcut ise bu duvar bünyesinde belirli aralıklarla (ki bu aralıklar yine yeraltı su seviyesine bağlı olarak değişecektir) barbakan uygulaması gerekebilir. Bu barbakanların bina bahçesine alacağı yeraltı sularını da duvar dibine yapılacak yağmursuyu olukları ile uzaklaştırmak mümkündür.
Tüm bu uygulamaların deşarj noktaları için mevcut herhangi bir yağmursuyu rögarı yoksa herhangi bir kanalizasyon rögarına, yakınlarda varsa dere veya dere yatağına veya en kötü ihtimalle bir şekilde binanın arka cephesindeki aşağı eğimli (suları binadan uzaklaştıracak şekilde) araziye deşarjı sağlanmalıdır.
 
Refik Bey, yağmursuyu drenaj kollektörünün detayı hakkında bilgi verebilir misiniz? Örnek proje ve detay varsa paylaşabilir misiniz? Yağmur suyu kollektörlerinin birleşim yerlerine ve araziye deşarj edilen uç yerlere prefabrik muayene bacası koymamız gerekiyor mu? Sol cephedeki eğim binaya doğru değilse yola doğrusu ise nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor?
 
Son düzenleme:
Üst