Öncelikle binanın ön cephesinde, binaya deverli 1000 metrekarelik alan beton olduğundan ön cephedeki tretuvar altına yağmursuyu drenaj kollektörü uygulanmalıdır. (Dilerseniz bu uygulamanın detaylı bilgisini de verebilirim.)
Sol cephdeki tretuvardan sonra 1,5 - 2 m yeşil alan, sonrasındaki toprak yol ve tekrar yeşillik alanların eğimi binaya doğru ve yüksek eğimli ise Ø150mm veya Ø200 mm'lik delikli drenflex boruların tretuvar dibine ve boru akar kotunun, beton zemin kotundan 1,5 m aşağıya döşenmesi gereklidir. Yeraltı su seviyesi yüksekse ayrıca toprak alanlarda kılcal drenaj uygulaması da gerekebilir. Bu uygulama da Ø 100 mm'lik delikli dreflex boruların toprak alana belirli açılarla döşenmesi ve bu boruların sonunda tretuvar dibindeki Ø200 mm'lik drenflex boruya bağlanması ve boyuna eğim ile bina çevresinden uzaklaştırılması ile yapılır. Ancak tretuvardan sonra gelen toprak alanın eğimi düşük ise bünyesinde su tutma özelliği olan bitkiler ile arazideki suyun tretuvar altına girmesi daha ekonomik ve doğal yollarla önlenmiş olur. Arazinin topoğrafya özellikleri ve yeraltı su seviyesi burada karar aldıracak unsurlardır.
Sağ cephedeki tretuvardan sonra gelen asfalt alanda muhtemelen dever gereği tretuvar dibinde yağmursuyu toplanacaktır. Bunun için de tıpkı ön cephedeki gibi tretuvar altına yağmursuyu drenaj kollektörü uygulaması yapılmalıdır.
Arkda cephedeki 2 m yeşillik alandan sonra aşağı doğru eğimli yamaç olması sebebiyle tretuvar dibine ve dolayısıyla bina temeline su gelmediğincen herhangi bir drenaj elemanı ihtiyacı olacağını düşünmüyorum.
Ancak tüm bu uygulamalara ilaveten eğer binada, binanın çevresinde doğal zeminden aşağıya inilerek eksi kat denilen uygulama yapılmışsa yani bina çevresinde bir istinat duvarı mevcut ise bu duvar bünyesinde belirli aralıklarla (ki bu aralıklar yine yeraltı su seviyesine bağlı olarak değişecektir) barbakan uygulaması gerekebilir. Bu barbakanların bina bahçesine alacağı yeraltı sularını da duvar dibine yapılacak yağmursuyu olukları ile uzaklaştırmak mümkündür.
Tüm bu uygulamaların deşarj noktaları için mevcut herhangi bir yağmursuyu rögarı yoksa herhangi bir kanalizasyon rögarına, yakınlarda varsa dere veya dere yatağına veya en kötü ihtimalle bir şekilde binanın arka cephesindeki aşağı eğimli (suları binadan uzaklaştıracak şekilde) araziye deşarjı sağlanmalıdır.