• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ürününü piyasada atık haline geldikten sonra toplatıp geri kazanmak

GüldenASLAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2016
Firma
-
Danışmanlığını yapmış olduğum bir firma,

1) Piyasaya sürdüğü kendi ürününü kullanım ömürleri dolduktan sonra tedarikçilerden toplatıp tekrar işleyip,
2) Kendisiyle benzer ürünlerin üretimini gerçekleştiren firmaların piyasaya sürdükleri ürünleri kullanım ömürleri dolduktan sonra tedarikçilerden toplatıp tekrar işleyip,

yeniden ürün elde etmek istiyor.

Bu iki durumda da yapması gerekenler nelerdir? Hem Toplama-Ayırma hem Geri Kazanım Lisansı mı alması gerekmektedir?

Veyahut,

Toplama ayırma tesislerinin topladığı bu atıkları alıp bünyesinde geri kazansa sadece Geri Kazanım Lisansı mı alması gerekmektedir?

Bu konuyla ilgili bilmem gereken estra durumlar var mıdır?

Emiyon vs. konulu çevre izin süreçlerine birçok kez dahil oldum ama bu lisanslarla ilgili ne bir bilgim ne bir tecrübem var Bununla ilgili firmaya bir bilgilendirme yapmam gerekli. Atık yönetimi yönetmeliğini okudum fakat tatmin edici cevap alamadım. :kötü:
 
TAT toplayacaksa GDT alacak, eğer ambalaj üreticisi ise depozitolu ürün olarak çıkarırsa, TAT aradan çekilir, kendi alır.Ancak bir ürün imalatçısı ise, o ürünü atık olarak tesisine alacak bir TAT lazım, kendisi GDT olabilir.Yada hem TAT hem GDT olabilir.
Ürün nedir bilseydik birşey demek kolay olurdu
 
Ürün, büyük beyaz eşya üreticilerinin beyaz eşyaları piyasaya sürerken ambalajladıkları polipropilen oluklu kutular:)
 
@Gülay bahsettiğim ürün, parçalanıp ergitilerek tekrar aynı ürünü üretmek için kullanılabiliyor. Zaten tesiste de hatalı üretim sonucu çıkan ürünler bu şekilde tekrar kazanılabiliyor. Depozito uygulamasından kastınız bu muydu ?
 
kola firmaları yapardı eskiden hatırlıyor musunuz?
Firmalara uygulanışı da şu şekilde, ürünü satarken ambalajını geri alacağınızı bildiriyorsunuz (muhasebesel nasıldır bilemem)
firmadan ambalajlarınızı geri alıyorsunuz.(aslında şu anda yaptığınız iş)
depozito uygulaması olduğunda TAT a ihtiyaç kalmıyor.Ama bir geri kazanım var, bu sebeple GDT mecburi.
He tabi şunu unutmayın, depozito sadece sattığınız ürünün ambalajını geri alır, örneğin coca cola, pepsinin şişesini alamaz.pepsinin de şişesini almak istiyorsanız TAT belgesi olacak, yada başka bir TAT a toplatıp kendinize alacaksınız.
 
Üst