• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üni̇versi̇te terci̇h yardimi - maaş konusu

Kerems

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Yok
Merhaba forum üyeleri,
Bu iki gün içerisinde tercihlerimi tamamlamam gerekiyor ve halen daha kafamda birkaç soru var.
Burada siz değerli çevre mühendislerini bulmuşken, sektörle ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
Odtü çevre mühendisliği sizce tercih edilmeli mi?
Bölümün geleceği hakkında düşünceleriniz neler?
Bölümden mezun olduktan sonrası , 5 yıl , 10 yıl sonrası maaşınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Çevremde çevre mühendisliği için asgari ücretle çalışırsın diye bir söylem var ondan dolayı son soruyu sormak istedim yanıtlarsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
( Forum ismimi değiştiremedim. )

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
KeremsODTÜ Çevre Mühendisliği Türkiye'nin ilk Çevre Mühendisliği bölümüdür. Bölümün geleceği her zaman var. Olay maaş ise Türkiye'de bütün Çevre Mühendisleri kağıt üstünde aynı şartlarda çünkü aynı belgeleri ODTÜ mezunu da Bitlis Eren mezunu da almak zorunda. ODTÜ'nün avantajı asgari ücretle çalışmayacağınız yerlerde çalışmanızı sağlayacak "çevreyi" sağlamasıdır. Bu şartları da İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Çevre Mühendisliği bölümleri sağlamaktadır. Türkiye'de az sayıda "belge" almadan çalışabileceğiniz özeldeki alanların kapısını aralamanızı, başka ülkelerde eğitim almanızı ve alan dışı manevra yapmanızı da sağlayan yerdir.

Asgari ücretin bir tık üstü maaşlar belirli alanlarımızın başlangıçta "kaderi" ama ODTÜ sizi bundan kurtarabilir.

Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Kerems

Nereden mezun olursanız olun, kendi çalışkanlığınız ve üretkenliğiniz ile 5-10 yıl sonra asgari ücretin en az 2,5-3 kat maaş alırsınız. Sonrasında da bu 5-6 katına çıkmaz 4 kat civarında kalır tahminimce.

ODTÜ'lü olmak size dil avantajı sağlar. Bilindik olması nedeniyle ilk iş bulmanızda kolaylık sağlar kapıları açar. Gerisi size kalır.
Ancak severek yapacağınız bir meslek ise Çevre Mühendisliğini tercih ediniz.

Arkadaşlarım kusura bakmasın ama Çevre Mühendisini "belge" üzerinden anlatmak bana doğru gelmedi. Arkadaşların söylemek istedikleri Çevre Yeterlilik Belgesi alarak o işi yapmak, İSG ile ilgili belgeleri alarak o işi yapmak ya da başka bir konuyla alakalı eğitim alıp o işi yapmak gibi. Bu alanların kazançları belli.

Bir belge almak zorunda değilsiniz. Kendini geliştirip başarılı bir mühendis olursan sallıyorum bir proje firmasında mühendis olarak çalıştığında binlerce dolar maaş alabilirsin. Bu işleri yapan arkadaşlarımız var. Neden Çevre Mühendisini sadece belli başlı rutin işleri yapan ve asgari ücretin biraz fazlasını kazanan biri olarak hayal edelim ki?

Her meslekte olduğu gibi iş kişinin kendinde bitiyor. Bu işi yapmak istiyorsanız ODTÜ mükemmel bir başlangıç noktası. 1-0 önde başlıyorsunuz zaten. Bazı üniversiteler öyle mezunlar veriyor ki utanç verici seviyede bir eğitim kaliteleri var. Mezun olmuş, mesleğine dair hiçbir şey bilmiyor. Eline petri kabı değmemiş Çevre Mühendisi oldum sanıyor.

Şu anda orta tecrübeli bir Çevre Mühendisinin (danışmanlık sektörü hariç) ortalama maaşın asgari ücretin 3-4 katı olduğunu düşünüyorum. 10 yıllık tecrübede bir mühendis ise çok daha fazlasını kazanır. Yetkinliğiniz yüksek ise kazancınızın bir üst sınırı yok. Hiçbir şey yapmadan dümdüz mezun olursak maalesef zor şartlar bizi piyasada bekliyor.

Ben de tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki işin %90'ı şans faktörü. İstediğin kadar belge al, istediğin kadar kendini geliştir.

Bu konuda fikrimi söylemek isterim ki tercih döneminde İstanbul olsun mühendislik olsun diyerek İÜ Çevre yazdım ve çıktı. Mezun olduktan sonra yaklaşık 3 sene mekanik sektöründe satış departmanında çalıştım. Kısaca mesleğimi icra etmedim. Şu an kendi mesleğimde işe başladım ve başlama maaşım asgari ücretin iki katı civarlarında. Şu an asgari ücret veren yerler danışmanlık firmaları ve onu kabul edenler de yeni mezun 'sektöre gireyim, deneyim kazanayım sonrasına bakarım' diyen yeni mezun arkadaşlarımız. Ben ilk 2 sene asgari ücret verip, ilk 1 sene yol yemek vermeyen çok da bilinen danışmanlık firmaları da biliyorum. Açıklamaları ise daha komik. 'Ben 2 sene yetiştirip iş öğreteceğim, 2 sene sonunda başka yere gidecek. Neden fazlasını vereyim?' diyebilen bir sahibi var firmanın.

Lafı getirmeye çalıştığım yer şu; kendinizi geliştirirseniz ve kendinize yaptığınız yatırımları, bilgi birikimlerini de hafife almazsanız mezun olduğunuzda durumunuza göre gayet tatmin edici şartlarda iş bulabilirsiniz. Çevre mühendisliği sadece danışmanlıktan ibaret değil. Bir çok alt dalı var ve sizi mutlu edecek mi? Önemli olan bu sorunun cevabıdır.

Üniversite konusunda ise ODTÜ ve İTÜ bu bölümü okuyabileceğiniz en iyi üniversitelerdir benim fikrim. Bu üniversitelerin Çevre Müh. mezunu olan bazı tanıdığım insanlar var, gerçekten donanım olarak güzel noktadalar. Güzel bir network ağı oluşturursunuz. Üniversite hayatınız boyunca üniversitede derslere girip çıkmanın ötesinde çalışmalara da katılırsanız gerçekten güzel birikim elde edersiniz diye düşünüyorum. Ancak dediğim gibi sadece derslere girip çıkar, tek odağınız sınavlarınız olursa yeterli olmayacaktır.