• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tmmob vs sgk

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x

Değerli üyemiz,
Ücretli çalışan mühendis, mimar, şehir plancısı üyelerimiz adına önemli kazanımlarımızdan biri olan, Sosyal Güvenlik Kurumu ile TMMOB arasında yaklaşık 6 yıldır bir protokol çerçevesinde sürdürdüğümüz asgari ücrete ilişkin karşılıklı işbirliği, kurumun protokolü tek taraflı feshetmesi nedeniyle sonlanmış bulunmaktadır.
2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışı ekonomiyi önlemek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Birliğimize yaptığı davet üzerine bir dizi toplantılar sonucu çerçevesi ortaklaşa belirlenerek imzalanan protokol; mühendis ve mimarların ücretlerinin, TMMOB tarafından belirlenerek SGK‘ya iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için kurum tarafından gerekli tedbirlerin alınması esasına dayanmaktaydı.
Protokolün fesih nedeni mevcut protokolün içini tamamen boşaltacak ve anlamsızlaştıracak yeni bir protokol taslağını kabul etmeye zorlanmamız ve imzalamayı reddetmemizdir.
SGK, 4857 sayılı iş kanununun 39 uncu maddesi gereğince belirlenen zorunlu asgari ücrete alternatif bir ücret olarak algılandığı gibi bir gerekçeye sığınarak Birliğimizin bildirdiği asgari ücret üzerinden denetim yapmayı bırakmak istemiştir. Gerekçe inandırıcı değildir, zira protokolün imzalandığı 2012 yılında da 4857 sayılı kanunun ilgili hükmü yürürlüktedir.
Bilindiği üzere feshedilen protokol uyarınca, bir işyerinde mühendis kodu ile girişi yapılan bir kişinin prime esas ücretinin TMMOB tarafından belirlenen ücret seviyesinin altında olduğunun görülmesi durumunda SGK için bu işyeri denetlenmesi gereken işyeri olarak değerlendirilmekteydi. Kurumun sunduğu protokol taslağında ilgili maddedeki asgari ücretin sınır değer olduğuna ilişkin ifadeler kaldırılmak suretiyle mühendis kodları"nı işlevsiz hale getirmek ve denetime esas eşik değer ortadan kaldırılmak istenmiştir.
Birliğimiz yürütülmekte olan işbirliğinin korunarak ve geliştirilerek devam etmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde görüşmelerde bulunmuş, "
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bir çalışma
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
karşılığı olarak ödenen ve işçinin
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
vb. gereksinimlerini günün
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret" olarak tanımlanan zorunlu asgari ücretin, lisans düzeyinde eğitim almış mühendis, mimar ve şehir plancısı meslek mensuplarının almakta oldukları ücret bağlamında reel durumu yansıtan bir rakam olmadığını anlatmış, ancak kuruluş amacı "sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak" olan SGK, kendisi ile TMMOB arasında belirlenen asgari ücreti değil, işveren/sermaye piyasasının serbestçe belirlediği farklı ve "gerçek" yani düşük ücretleri esas almayı; kamu yararı ve meslektaşlarımızın korunması gerekliliklerinden uzaklaşmayı tercih etmiştir.
Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. Devletin asli görevi sırf birtakım işveren kesimleri rahatsız oluyor diye doğru ve yerinde bir uygulamayı kaldırmak değil aksine sosyal güvenlik hakkının korunması için gerekli düzenlemeleri yapmaktır.
Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı siz değerli üyelerimizin ücretlerinin SGK‘ya eksik bildirimi kayıt dışı istihdama ve emeklilik haklarınızın gaspına yol açacaktır.
TMMOB ve bağlı odaları 500.000‘i aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısı çalışanın piyasa tarafından belirlenmiş düşük ücretlerle çalışmaya mahkum ederek bugününü, reel ücret yerine asgari ücret üzerinden prim yatırılmasına olanak verdiği için geleceğini karartacak olan bu tavrını sessizce kabullenmeyecektir.
TMMOB Yönetim Kurulu ve bağlı tüm Odalar, başta yeni mezun üyelerimiz olmak üzere ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok edecek "tek taraflı fesih" işleminin geri alınması için üye kampanyası yapma kararı almıştır.
TMMOB örgütlülüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun bu yanlış kararından geri dönmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunma kararlılığındadır.
Bu kapsamda; 6 Temmuz Perşembe günü İl Koordinasyon Kurullarımız SGK önlerinde yada kent merkezlerinde kitlesel basın açıklamaları yapacaktır. Ayrıca sizlere ilettiğimiz dilekçe örneği tüm meslektaşlarımız ile SGK‘ya faks yada e-posta yolu ile gönderilecektir.
Şimdi tüm örgüt yöneticilerimize, örgüt birimlerimize ama en önemlisi siz değerli üyelerimize düşen görev, Çalışma ve Sosyal Bakanlığını ve Sosyal Güvenlik Kurumunu bu yanlış kararından bir an önce geri dönmeye zorlamak ve bu kapsamda yürütülecek mücadeleye omuz vermektir.
Saygılarımızla,
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
13. Dönem Yönetim Kurulu
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

12392
Ekli Dosyalar;

http://cmo.org.tr/resimler/icon_doc.gif

14 KB

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[TBODY] [/TBODY]


Böyle bir mail geldi ulaşmayan arkdaşlar varsa buyrun okuyun aklınıza yatar ise dilekçeyi doldurup gönderin
[TBODY] [/TBODY]
 
çevre mühendisleri odası hiç bir zaman bizlerin sesi olmadı sadece yıllık aidatlarını alıp bir köşeye oturdular. Odaları artık siyasi olarak kullananlardan bıktık. siyasi görüşü ne olursa o gelsin oda baskanlığına.
 
@mcelebi

Bakın şimdi şöyle bir durum var gerek büyük çaplı gerek küçük çaplı yönetimler ve temsilcilerle ilgili;bu insanlar zaten bizleri temsil etmek için oradalar ve bizden belli ücretler talep ediyorlar. Devlet için vergi ödüyoruz, oyumuzu verip onları bizi temsil etsinler diye seçiyoruz. Bu büyük ölçekli kısmı. Küçük ölçekli bakarsak da karşımıza TMMOB gibi kuruluşlar çıkıyor. Ben elimi taşın altına sokacaksam, bu kuruluşlar neden var? Yöneticiler neden var, odalar neden var? ÇMO propagandası yapmadan önce ya da tam tersi muhalefet olmadan önce bu temel kavramda anlaşalım. Evet beğenmiyorsam da bu kurumlara karşı bir şekilde sesimi çıkarmalı ve temsilcimin değişmesini sağlamalıyım.

Muhalefet tarafına gelecek olursam, o taraftan biri olarak, bunca insan haklarını savunabilen, görevinin bilincinde olan ve ona göre davranan bir kuruma durduk yere çamur atmaz,cephe almaz. Bana bir faydası olmasından ziyade, benden sürekli bir şeyler talep eden ve karşılığında herhangi bir faydasını, hizmetini göremediğim bir kuruluşu tabi ki savunmam beklenemez. Yapılan fanatizmi de anlamadım ayrıca, benim adımın geçtiği bir kuruluşsa (çevre mühendisleri odası) her koşulda arkasında durmak, savunmak niye, bana faydasından çok zararı oluyorsa?? Adamlar öğrenci indirimi diye bir şey uydurmuş, teoride şahane, ama pratiğe bakınca parası olmayan adam sonradan üye olmaya kalktığında öğrenci olduğu zamanların parasını geriye dönük olarak tam tarifeden ödemek zorunda kalıyor, sonrası için indirimli ücret uyguluyor. Kendi üyesini, hakkını savunması gereken kişiyi, üstüne bir de o kazıklıyor. Olmaz olsun böylesi. Bu tabi en küçük benim yaşadığım örnek.

Ama dediğiniz doğru, sen susarsan ben susarsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?? Bu protokol olayı tamamen bizi ilgilendiren bir konuda aleyhimize, burada tabi ki karşı çıkılmalı. Ama odaya da hesabı sorulmalı protokol iptalinin bize bir etkisi olmadıktan, protokol iptal edilmeden önce arkadaşlarımız aynı durumdan müzdaripken, protokol iptal edilmiş edilmemiş ne farkı var. Sen bu protokolü yaparak bana fayda sağlamadın ki, uygulanmasını sağlamadın kontrolünü, denetimini yaptırmadın? Aynı susma susmama olayı odamızın başına gelen olaylarda olduğu gibi, odanın yaptığı uygunsuz hareketlere karşı da olmalı ki bir anlam ifade etsin. Yoksa boş fanatikliğin hiç kimseye faydası olduğunu düşünmüyorum. Herkes soyunduğu görevi yerine getirsin, biz de arkasında sağlam bir şekilde duralım.
 
Tartışarak elimize herhangi birşey geçmeyecek. Yukarıda yazdıklarımda konuya muhalefet olarak algılanmasın kesinlikle ve zaten dilekçeyi doldurup gönderelim dedim başta. Ancak olurda protokol tekrar yürürlüğe girerse bunun da arkasında duralım ki mevcut mağduriyetler devam etmesin. Protokol gerçekten amacına hizmet etsin ki bizde arkasında dimdik ve daimi olarak duralım.
 
Bunun Peşinden benim para verip hakkımı koru dediğim yer koşmuyor ki ben bir dilekçeyle kimlere nasıl ulaşacam biraz mantıklı düşünün. oy verirken kimlere verdiğinize dikkat edin önce Çevre mühendisleri odası sakinleri :)
 
Belki bu konu sgk üzerinden olmuyorsa çevre bakanlığı üzerinden de ele alınabilir. Nasıl ki bakanlık yeterlik almış laboratuvarların analiz ücretleri için asgari tarife yayınlıyorsa, en azından bakanlıktan yeterlik almış personel için de bir tarife yayınlayabilir.
 
Yeterli denetleme mekanızması olmadığı sürece SGK ile değil Birleşmiş milletlerle protokol yapsan ne olacak. Bugüne kadar vardı da ne oldu, hangi işveren uyguladı, hangi işveren uygulanmadığı için ceza aldı. Hiiiççç. Bakanlık el atsa da birşey değişeceğini sanmıyorum, kontrol mekanizması olmadıktan sonra. @jn6zo labaratuvarların asgari tarifesinde bahsediyorsun. Allah aşkına hangi labaratuvar bunu uyguluyor? Her işin bi dümeni var. Yani kısacası protokol yapmak önemli değil, Yaptıktan sonra denetlemek önemli.
 
@bhb Laboratuvarların asgari tarifesi denetleniyor fakat tabi ki bir takım alternatif uygulamalar söz konusu olabiliyor. Bakanlık her gün de denetim yapsa tespit edemeyeceği yollar söz konusu. Sonuç olarak bakanlığın da yetki çerçevesi belli. Çevre görevlisi ataması yapılırken işe giriş bildirgesi yükleniyor sisteme. Böyle bir tarife olduğunda en azından resmi maaşlar bu tarifeye uygun olmak zorunda olur. İşin iç yüzünde elden maaş iadeleri söz konusu olabilir tabi ki. Burada iş artık bakanlık veya sgk denetimi değil biz çalışanların duruşuna kalıyor.
 
@jn6zo Biz işe girerken çalışan olarak işverene sgk ile protokol var bana bu maaşı vermelisiniz dediğimizde sizce nasıl bir tepki alırız? Ya da resmi maaş veriyor elden geri alıyor, ben elden vermem protokolü var dediğinizde nasıl tepki alırsınız? Elden maaşı iade ettikten sonra protokolün ne anlamı var. Bunu kesinlikle insanlara kabul ettiremezsiniz. Gerekirse bakanlık hesap hareketlerini kontrol etmeli, yada başka bir yol bulmalı. Bunu cezai yaptırımı ve denetimi sıkı olmadığı sürece uygulanamayacağı veya gayri resmi yollarla çözüm bulunacağı kanaatindeyim
 
Sgk'nın çalışma şeklini düşünürsek eğer bu denetimlerin hiç bir zaman olmayacağını düşünüyorum. O nedenle bakanlık tarafından daha uygulanabilir olacağını düşündüm. Bir fikir sadece. Tabi ki tamamen bir çözüm olmayacaktır ama bize destek olacak bir uygulama olacaktır. Ayrıca her çalışan elden iade konusunu kabul etmezse işverenler de bir süre sonra mecbur kalacak çünkü tesisine atayacak birilerini bulamayacak ve örneğin çevre görevlisi bulundurmadığı için ceza yeme durumu söz konusu olacak. Dediğim gibi kesin çözüm değil ama bizleri destekleyici bir adım olur bence.
 
Üst