• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Termal isıl güç hesabı hk.

Aygül.S

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Entegre Enerji Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar Merhaba,
Danışmanlığını yaptığım bir tesiste doğalgaz yakıtlı yakma kazanından, kömür yakıtlı yakma kazanına geçiş yapılacak ve bu kapsamda bakanlığa ÇED görüşü sunduk. Ancak MW cinsinde verdiğimiz ısıl gücü MWt olarak hesaplamamızı istediler. Bunu nasıl yapabilirim yardımcı olabilir misiniz?

Tesisteki doğalgaz yakıtlı yakma kazanının gücü 10.5 MW, kömür yakıtlı yakma kazanının gücü 8,372 MW.
Her ikisi için de termal ısıl güç hesaplamamız gerekiyor.

Son düzenleme:
Selamlar,

Saatlik kazana giren yakıt miktarı, yakıtın ısıl değeri, yakıtın nem oranı, kazanın ve yakıtın verimini bilmeniz gerekiyor. Bu değerlere göre ısıl değer hesaplanabilir.

Bunun haricinde bunların hiçbirisine gerek kalmama ihtimali de mevcut. Bazı hesaplamalarda MW ve MWt aynı hesaplanıyor. Burada bazen birim karmaşası yaşanabiliyor. Bir ihtimal tesisinizin ısıl gücünü hesaplayan kişi MWt hesaplayıp MW olarak yazmış da olabilir.

Erkam HaksalErkam Bey,
Saatlik yakıt kullanımı ve yakıtın ısıl değerini kullanarak bir değer elde edebiliyorum. Ancak bana MW ve MWt değerlerinin birbirine yakın çıkması gerektiği söylenmişti ve benim hesaplamama göre aralarında epey bir fark çıkıyor. Bu yüzden ben de sizin gibi MW cinsinden yazılan değerin doğrudan MWt olabileceğini düşünmüştüm.

Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Aygül.S@Aygül.S Hanım,

Bulduğunuz MW ve MWt değerlerini yazabilir misiniz?

Şimdi şöyle düşünelim; MWt değeri aslında kazanın ısıl gücünü ifade eder.
Örnek verelim tesisteki kazanın kurulu gücü 48 MWt olsun.
Bu ısıl güç bizim maksimum verim ve sıfır kayıpla sahip olduğumuz değer.
Ancak tesiste bu güç üretildikten sonra borularda taşınması sırasındaki soğuması, türbine ulaşması, türbinleri çalıştırması vs. gibi işlemler sırasında kayıplar meydana geliyor.
Kayıplar ve verime bağlı olarak tesis çıkış gücümüz 9 MW gibi bir değere düşebilir.

Diyelim ki bugün tesisi %30 verimle çalıştıracaksınız. Ancak yarın bu tesisteki kayıpları önleyip, verimi arttırıp tesisi tam kapasiteye yakın çalıştırma ihtimaliniz mevcut.
Bu nedenle ÇED başvurusunda sizden maksimum değeri istemişlerdir.

Aygül.S@Aygül.S Hanım,
Siz ne tesisi kurmayı planlıyorsunuz?
Bakanlığa MW olarak hangi değeri sundunuz?

Daha önce forumlarda gördüğüm ısıl güç hesabına göre hesapladığımda 1,413 MWt çıkıyor.
Yıllık tüketim : 1062007 m3/yıl

Sarı ile işaretlediğim kısımdaki 1,413 MWt nereden hesapladınız anlamadım.
Yine sarı ile işaretli olan kısımda yıllık tüketime 1.062.007 m3/yıl demişsiniz.

Şimdi fotoğraftaki hesaplamaları 1.062.007 m3/yıl üzerinden takip ederseniz 4,245 MWt ısıl güç elde etmiş olursunuz. Bu ısıl güç kazanda doğalgazı yakarak elde ettiğiniz ısıl gücü veriyor.
10,5 MW ise kazanın ısıl kapasitesi.

Bakanlık sizden tam olarak ne istiyor ben o kısımda emin olamadım, yanlış yönlendirmek de istemiyorum.
İletişime geçip tam olarak ne istediklerini sormak ve ona göre kontrollü ilerlemek sanırım en sağlıklısı olacak.

Erkam HaksalYıllık Doğalgaz Tüketim Miktarı : 1062007 m3/yıl
Saatlik Tüketim : 1062007/300/24=147,501 m3/sa
147,501m3/sa*8250kcal/Nm3= 1.216.883,25 kcal/sa

1KW 861 Kcal/sa ise
1.216.883,25 kcal/sa 1413,3 KW bu da 1,413 MW olarak çıkıyor
Ben anladığım kadarıyla bu şekilde hesapladım. Yanlış olma ihtimali de var elbette.

Siz 4,245 değerini nasıl elde ettiğinizi benimle paylaşabilir misiniz acaba?

Ayrıca,
İşletme gazbeton üretim tesisi ve mevcuttaki buhar kazanına ek bir kömür kazanı yapacaklar. Bakanlığa bir ÇED görüşü sunduk ve görüşte buhar kazanının (10,5 MW) ve kömür kazanının (8,372 MW) ısıl güçlerini MW olarak ifade ettik. Bizi arayarak her bir kazana ait MW değerlerini MWt cinsinden hesaplamamızı ve bunu tesisin kendi makine mühendisinin hesaplayabilecek olduğunu söylediler. Ancak ne makine mühendisi ne de kazan üreticisinin konu hakkında fikri yok.

Aygül.S@Aygül.S tamam eksik kısım şimdi çözüldü.

Ben 4,245 MWt değerini tesisin 8 saat çalıştığını farz ederek buldum. Bu kısım kafa karıştırmasın, unutalım.

Siz hesaplamanızı 24 saate göre yapmışsınız, sizin bulduğunuz 1,413 MWt doğru nihai değer.
Bakanlığın istediği değer de 1,413 MWt demek ki.

Şimdi bu hesaplamanın aynısını kömürün yıllık tüketim miktarına göre yapıp kömürün MWt cinsinden bulacaksınız.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta şu:
Doğalgaz %100 e yakın verimle yandığı için 1.413 MWt kabul edilebilir bir değer.
Ancak kömürde verim düşer. Yanma verimini üreticiden/tedarikçiden öğrenmeniz lazım.
En sonunda da bulduğunuz değeri yanma verimi ile çarpıp nihai değere ulaşırsınız.
Hemen örnek:
Kömür için 1 MWt ısıl güç hesapladınız.
Kömürün yanma verimi %80
Nihai ısıl güç 1 MWt * 0,8 = 0,8 MWt hesaplanır.

Aynı itiraz doğalgaza da gelirse onun da yanma verimini düşer öyle gönderirsiniz.