• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

temel işlemler dersi

sadık köse

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
belediye
Bir gölü 80 m3/sa debilik bir akarsu, 15 m3/sa debilik farklı bir nehir ile beslemektedir. Yazin bu gölden her gün saatlik debisi 90 m3 olan bir pompa ile 12 saat sulama suyu çekilmekte ayrıca gölün bir noktasından 45 m3/sa bir debiye asahip kanal ile su çekilmektedir. Gün sonunda gölün su seviyesinde bir değişiklik olmadığına göre gölün kütle dengesini şekil çizerek yazınız, yorumlayınız. Ne tür olaylar gerçekleşmektedir?

sadık köseHocam merhabalar,
Bu bildiğin matematik sorusu ve çok basittir. Az uğraşsan çözebilirsin.
Benim gözüm ile yaptığım hesaplama (günlük total girdi ve çıktıları karşılaştırdım) sonucunda sorunun yanlış olduğunuz düşünüyorum. Gün sonucunda gölün su seviyesinin değişiklik olmadığını belirtmişsiniz. Ama her gün su azalması olmalı. Bu değerleri de aylık olarak excel e at grafik oluştur. Kendi tablonu oluştur.

21. Yeraltından kaynak şeklinde çıkmakta bir süre yüzeysel olarak akmakta ve daha sonra
bir yükseltiden aşağı düşerek yine yüzeysel akış şeklinde akmaktadır. İçme suyunu nereden
alacakları konusunda ihtilafa düşmüşlerdir. Kimi suyu yeryüzüne çıktığı noktadan, kimi
düşüm yapmadan hemen önce kimisi de düşümün ardından almak gerektiğini
söylemektedirler. Bu 3 durumda da sizce suyun kimayasal içeriğinde bir değişiklik var
mıdır? Varsa neden ve nasıl oluşmuştur? Köylülere öneriniz nedir? (10

@sadık köse Sorunuz net değil ama içme suyu ise ilk çıktığı noktanın temiz olacağını düşünüyorum. Tabiki suyun özelliklerinin analiz edilmesi gerekmektedir. Ne için kullanılacak ne yapılacak

sadık köse
1 günlük olay için tüm debileri 24 saatle, sulama suyu 12 saat süreyle yapıldığı için 90 m3'ü 12 ile çarpacağız. Ozaman sulama suyunu 45x(2x12) gibi düşünürsek
Girenler= 80+15=95
Çıkanlar=45+45 (90*12/24ten geldi) = 90
Giren ve çıkan eşit diyorsa demekki gölden 5 m3/sa debiyle su uzaklaşmış. İlk akla gelen buharlaşma olmasıdır. Buharlaşma hızı gölün alanı gibi veriler ile değerlendirilebilir. Ancak buharlaşmayı anlatabilirsin.
Soru neler olmuştur diyor ya çok ucu açık o yüzden dersteki konuları burayla birleştir derim.

Son düzenleme: