Merhaba,
Bakanlığımızın 2018/14 sayılı Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı genelgesi Bölüm 2'de Proje Onayı İstenmeyecek Durumlar başlığı altında "b) Evsel ve endüstriyel atıksular arıtıldıktan sonra yeniden kullanılabilir. Temassız soğutma suları hariç yeniden kullanılacak endüstriyel nitelikli arıtılmış atıksuların hiçbir şekilde alıcı ortama deşarj edilmemesi şartıyla proseste kullanılabilirliğine ilişkin, üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne veya hazırlayanlar arasında çevre mühendisliği bölümü öğretim üyesi yer alması koşuluyla Çevre Araştırma ve/veya Uygulama Merkezlerine, Çevre Enstitülerince Teknik Raporun hazırlanması ve hazırlanan Teknik Raporun ilgili onay merciince uygun görülen atıksu arıtma tesisleri" ibaresi yer almaktadır.
Bu bağlamda hazır beton santrallerinde bulunan çökeltim havuzlarında eğer alıcı ortama herhangi bir deşarj yok ise Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümüne Teknik Uygunluk Raporu hazırlatılması gerekmektedir.
Bu rapor ücreti üniversiteden üniversiteye farklılık göstermekte olup her bölüm kendince farklı bilgi ve belgeler isteyebilmektedir.
Genel olarak raporun hazırlanması için;
1-Kapasite raporu
2-Çökeltim Havuzu hakkında bilgi(kapasite, ölçü cb.)
3-Tesise ve çökeltim havuzuna ait detaylı fotoğraflar
4-Çökeltim havuzu giriş ve çıkış noktasından 2 saatlik numune (S.K.K.Y Tablo 7.5)
5-İş Akım Şeması ve Proses Özeti
6-Vaziyet Planı
7-Taahhütname (Noter Onaylı İstenebiliyor)
8-Tesiste su temini hakkında bilgi. (kuyu veya şebeke)
Aklıma gelen istenen bilgi ve belgeler bunlar.
Bu raporu üniversiteye yazdırdıktan sonra ilgili İl Müdürlüğü'ne sunarak onay alınması gerekmektedir. Ayrıca bu onay işlemi için referans numarası alıp Halk Bankası'na elden yatırarak dosya ekinde dekontu sunmanız gerekir. (Bazı il müdürlükleri dekontun aslını isteyebilir). An itibariyle bu harç AAT Teknik Rapor başlığı altında 2.430 TL'dir.
Teknik uygunluk raporunun hazırlandıktan sonra müdürlüğe sunulmasından sonra ilgili memur tesise ziyaret gerçekleştirecek olup, havuzdaki suyun geri döngülü kullanıldığını görmek isteyebilir. Yani il müdürlüğüne başvurudan sonra tesise bir ziyaret olacaktır bilginize.
Daha sonrasında müdürlük ilgili havuzun Proje Onayından muaf olduğuna dair yazı verecektir. Bu yazıyı aldıktan sonra havuz için AAT Kimlik Belgesi alınması gerekmektedir.